Ingredients:
- 1 col
- 100 g d’arròs
- 200 g de soja texturitzada
- 1 ceba
- 8 tomàquets
- 8 bolets
- Llevat nutricional
- Salsa de soja
- Pebre
- Orenga
- Sal
- Oli d’oliva verge
Per la salsa de tomàquet: ratlla els 8 tomàquets, posa a escalfar un rajolí d’oli en una paella i aboca-hi tot el tomàquet ratllat. Afeieg sal, pebre i orenga al gust. Cuina-ho removent de tant en tant fins que s’evapori tota l’aigua del tomàquet.
Pel caldo umami: en una olla, aboca 1 litre d’aigua, 8 bolets, 4 cullerades de la salsa de tomàquet,, 2 cullerades de llevat nutricional i 2 cullerades de salsa de soja. Bull tots els ingredients junts amb l’olla tapada a foc lent durant 20 minuts i després ho bats amb la batedora de mà. Tasta-ho i afegeix-hi sal al gust.
Elaboració:
- Posa aigua a escalfar en una olla gran i afegeix la col fins que les fulles estiguin prou toves com per poder separar-les sense que es trenquin. Després separa les fulles de col una per una i reserva-les.
- Posa a escalfar un rajolí d’oli en una paella gran i sofregeix la ceba. Afegeix la soja texturitzada i l’arròs, i sofregeix removent fins que les puntes del gra d’arròs siguin transparents i la soja estigui una mica torradeta. Afegeix tota la salsa de tomàquet i barreja-la bé amb la soja i l’arròs durant uns minuts.
- Afegeix el caldo umami, però no tot. En reservem un got per després. Tapa la paella I cuina a foc mig fins que l’arròs i la soja estiguin al dente. Si encara queda caldós, destapa i cuina a foc fort per evaporar l’aigua restant. El farcit ja està preparat!
- Pre-escalfa el fon a 160º.
- Agafa una fulla de col, afegeix un abona cullerada de farcit i fes un rotllet doblegant primer els laterals i després enrotllant de manera que quedi totalment tancat. Col·loca els rotllets amb la unió de la fulla cap amunt, un a un en una safata de vidre per a forn. Per tal que no s’obrin els pots clavar uns escuradents a la unió de la fulla. Quan ja els tinguis tots col·locats, aboca per sobre els rotllets el got de caldo umami que havies reservat abans. Posa la safata al forn a 180º durant 10 minuts o fins que els rotllets estiguin daurats per damunt. Treu la safata i dóna la volta a tots els rotllets amb compte, perquè no s’obrin. Torna a posar la safata al forn a 180º durant 10 minuts més o fins que estiguin dauradets per damunt.
Ja estan llestos per servir! Col·loca’ls al plat i si ha sobrat una mica de caldo, aboca’l per damunt. Pots acompanyar-los de canonges o ruca, o els brots que més t’agradin.
Recepta de Patricia Ruiz