Montjuïc, un llibre obert

La muntanya de Montjuïc acull tot tipus de centres culturals emblemàtics que han influït en la història de la ciutat i de les persones que hi viuen. Aquests museus, teatres i altres institucions guarden un patrimoni de valor incalculable, però no tot està exposat al públic. El patrimoni bibliogràfic i documental sovint està protegit a les biblioteques, arxius i centres de documentació. Qui recull tota aquesta informacióó? Qui té cura de la memòria històrica de Barcelona? Entrarem en aquests espais per conèixer la tasca de les bibliotecàries, arxiveres i investigadores i descobrir els tresors amb els que treballen.

CENTRE DE RECERCA I CONEIXEMENT  DEL MUSEU NACIONAL D’ART DE CATALUNYA (CREC): BIBLIOTECA JOAQUIM FOLCH I TORRES I ARXIU DEL MUSEU NACIONAL D’ART DE CATALUNYA

Dimecres 18, a les 11.30h

Itinerari a càrrec del Museu Nacional d’Art de Catalunya

Amb més de 130.000 volums, la Biblioteca Joaquim Folch i Torres aplega un patrimoni bibliogràfic i documental que conté monografies, catàlegs d'art, documents d'història de Catalunya i d'Espanya, revistes d'art i humanitats... i una reserva amb manuscrits, incunables o edicions de bibliòfil. L'equip de la biblioteca ens mostrarà aquest espai emblemàtic del museu i ens explicarà en què consisteix el treball diari, tant pel que fa a la gestió del fons com al suport que ofereix als professionals, als estudiants i al públic en general en recerca , documentació i plaer de la lectura.

L’Arxiu del Museu Nacional aplega més de setanta fons arxivístics d’artistes i d’empreses culturals i patrimonials que documenten l’extensa col·lecció del Museu i la història de l’art del país. L’Arxiu presta servei a la recerca a través de l’accés a fonts primàries de diferents tipologies documentals: fotografies, documents textuals, plànols, entre altres.

Des del servei de l’Arxiu es dona servei a tota l’estructura administrativa de la institució museística.

Inscripcions en línia: http://bit.ly/3zgWtEN


BIBLIOTECA JACQUES DUPIN I L’ARXIU JOSEP LLUÍS SERT + CARTOTECA DE CATALUNYA

Dimecres 19 d’abril, a les 11h

Itinerari a càrrec de la Fundació Joan Miró i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya

La Biblioteca Jacques Dupin, fundada l’any 1975, té com a objectiu principal l’adquisició, conservació i difusió de tota aquella documentació existent sobre Joan Miró i la seva obra. Alhora disposa d’una important col·lecció bibliogràfica i audiovisual sobre l’art dels segles XX i XXI. El seu fons es complementa amb la biblioteca personal de l’artista, que va donar a la Fundació i que permet conèixer els seus interessos i influències. L’arxiu personal de Josep Lluís Sert, arquitecte de la Fundació i amic de Joan Miró, es conserva també a la biblioteca.

Aquests fons estan a disposició d’investigadors, estudiants, i interessats en l’art en general. La Biblioteca col·labora també en la labor expositiva i d’investigació de la Fundació, i conserva i recopila tota la col·lecció documental que produeix, com catàlegs d’exposicions, monografies, cartells o dossiers de premsa. No et perdis aquesta vista guiada en un dels espais patrimonials més rellevants de la ciutat!

La Fundació Joan Miró compta amb una important col·lecció de dibuixos, llibres, catàlegs d’exposicions, revistes, correspondència i altra documentació donada per Joan Miró i que es conserva actualment a l’Arxiu Josep Lluís Sert i a la Biblioteca Jacques Dupin. No et perdis aquesta vista guiada en un dels espais patrimonials més rellevants de la ciutat!

La Cartoteca de Catalunya aplega documentació cartogràfica antiga i moderna de tot el món. Creada l’any 1985, i integrada dins l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC),  posa a disposició de tothom mapes, llibres, fotografies i fons documentals relacionats amb el territori. Farem un recorregut per l’edifici de 1929 on està ubicada i també per mapes i imatges de tot el món.

Inscripcions en línia: https://bit.ly/3LE5xe8


CENTRE D’ESTUDIS OLÍMPICS + BIBLIOTECA I ARXIU DEL MUSEU ETNOLÒGIC

Dijous 20 d’abril, a les 11.30h

Itinerari a càrrec de la Fundació Barcelona Olímpica i el Museu Etnològic i de Cultures del Món

El Centre d'Estudis Olímpics i de l'Esport és un centre de documentació esportiva que compta amb múltiples llegats, destacant el dels Jocs Olímpics i Paralímpics de Barcelona 92. Amb la visita guiada coneixerem un important fons documental dedicat a la preservació i difusió de la memòria olímpica i esportiva de la ciutat

El Museu Etnològic i de Cultures del Món té com a objectius preservar, restaurar i gestionar el patrimoni que custodia. També documentar-lo, interpretar-lo i difondre’l per tal de donar-lo a conèixer, i fer possible, d’aquesta manera, la creació d’un espai comú que afavoreixi la reflexió i el diàleg crític. Visitarem la biblioteca i l’arxiu especialitzats en antropologia social i etnologia: un ric fons —més de 22.000 registres— que tracta tots els aspectes i manifestacions culturals que componen la societat.

Inscripcions en línia: http://bit.ly/3LJpmkm


CENTRE DE DOCUMENTACIÓ I MUSEU DE LES ARTS ESCÈNIQUES + ARXIU LLIURE

Divendres 21 d’abril, a les 11.30h

Itinerari a càrrec de l’Institut del Teatre i el Teatre Lliure

Farem una visita guiada a l'exposició la Memòria de les Arts Efímeres -un viatge a través de deu espectacles que comença el 1879 i acaba l’any 2000- i a la biblioteca, especialitzada en arts escèniques, on podrem fullejar una mostra de llibres dels diferents gèneres: teatre, dansa, circ, titelles...

A l’Arxiu Lliure es guarda, cuida i cataloga el patrimoni del Teatre Lliure per al present i el futur. Aquest laboratori és un espai viu que ens permet apropar-nos als documents de context dels espectacles que formen la memòria del Teatre Lliure. Farem una visita guiada per 60.000 documents: fotografies, vídeos d’espectacle, entrevistes, bandes sonores, programes de mà i artístics, cartells, reculls i dossiers de premsa, objectes, fons orals, textos, plànols i vestuaris.

Inscripcions en línia: http://bit.ly/40sVay4

Compartir