EL CALAMAR
El calamar és un dels mol·luscs més apreciats per la cuina catalana. La seva carn dura i sabrosa aporta un sabor característic als plats de peix. Receptes amb calamar hi ha moltíssimes i amb una gran varietat de productes que combinen molt bé amb la seva carn, però aquí parlarem de com cuinar-lo amb ceba per igualar la potència del gust del calamar amb la dolçor de la ceba caramel·litzada.
A Catalunya es pesquen sobretot en època hivernal, però també se'n poden trobar al mes de juliol. Principalment es pesquen amb xarxa i a la nit, però també es poden pescar amb potera, que és la pesca tradicional que encara hi ha embarcacions que practiquen.
INGREDIENTS
- 1 calamar
- 1 ceba
- 1 all
- got de vi blanc
- pebre blanc
- oli d'oliva
- 1 fulla de llaurer
- aigua
- sal
PROCEDIMENT
- Netegem el calamar i el tallem en rodanxes.
- Tallem la ceba en juliana.
- Preparem en una cassola, un bon raig d'oli, hi posem la fulla de llaurer, la ceba tallada i el cap d'all sense pelar (després el retirarem).
- Deixem coure a foc lent uns 10 minuts i quan ja tenim la ceba caramel·litzada, hi tirem el calamar i ho barregem tot juntament amb el pebre i el got de vi blanc
- Coure durant 50-60 minuts a foc lent.
- Si veiem que queda una mica sec se li pot afegir un got d'aigua calenta a mitja cocció.
- Una vegada tot al punt es pot acompanyar d'una bona amanida verda i un got de vi blanc.
ESCOLTA LA RECEPTA
A partir del minut 13:22 podràs escoltar la recepta i si vols conèixer el que hi ha darrere dels calamars gegants pots escoltar tot el programa!