UNA MICA D'HISTÒRIA

L'edifici que acull el centre cívic Vil·la Florida és una antiga casa senyorial del segle XVI. És una finca que ocupa una illa delimitada pels carrers de Muntaner, Reus, Sant Gervasi de Cassoles i el carrer del Bisbe Sivilla. La seva història, així com la dels successius propietaris, està estretament lligada amb el desenvolupament històric, social i urbanístic de Sant Gervasi. Així, hi trobem noms que van deixar una important empremta al barri i la ciutat:  les famílies Santcliment, Arimon o Calvet.

També cal recordar l'etapa de Vil·la Florida com a Escola de Puericultura, una de les seves èpoques més entranyables, a mitjans del segle XX. En aquest centre educatiu, que va funcionar durant gairebé 40 anys, es van formar moltes de les professionals de la puericultura que actualment hi treballen, així com també hi van passar molts nens i nenes de Sant Gervasi.

Després del tancament de l'Escola de Puericultura, l'edifici i els seus voltants van patir un deteriorament progressiu. Després d'anys de negociacions amb els propietaris, una resolució judicial va concedir, l'any 2004, a l'Ajuntament de Barcelona la propietat de la finca. D'aquesta manera s'iniciava la recuperació de Vil·la Florida com a equipament per al barri de Sant Gervasi.

Després de la rehabilitació i obertura dels Jardins de Vil·la Florida, el novembre del 2005, es van iniciar les obres per convertir l'antiga casa senyorial en el nou centre cívic de Sant Gervasi. La rehabilitació, finalitzada a principis del 2007, ha permès conservar l'edifici principal de Vil·la Florida, substituint els afegits que no pertanyien a l'estructura original per un cos més modern i funcional situat a partir del primer pis. S'han eliminat les barreres arquitectòniques i s'ha afavorit la comunicació dels espais exteriors i interiors, facilitant l'accessibilitat als jardins.

Actualment, el centre cívic Vil·la Florida és un referent de la difusió de la cultura de la vida saludable, la gastronomia i l'alimentació sana i els hàbits de consum de qualitat.

El centre cívic Vil·la Florida ofereix un programa de tallers i activitats per a totes les franges d'edat, així com activitats específiques de treball intergeneracional. Una àmplia oferta de tallers, cicles culturals, activitats familiars i activitats que promouen les tradicions i la cultura catalana.

Es dissenyen programes de treball amb les entitats del barri i del districte, entre les que destaquem la recuperació de la memòria i la identitat de Sant Gervasi.

El Centre Cívic disposa d'una oferta permanent de lliure accés: una aula multimèdia, una sala d'estar, un hort al balcó i un servei de cafeteria-restaurant amb accés al jardí.

Compartir