El grup de treball d’FP Dual del Consell Municipal de la Formació Professional de Barcelona (CFPB) ha debatut sobre la situació de l’FP Dual al llarg de les diferents sessions realitzades en el curs 2023-2024. S’ha elaborat un informe final, fruit de les reflexions dels membres del grup, que recull les principals conclusions i un seguit de propostes d’acció a desenvolupar.
En termes generals, es valora que la implementació de l’FP Dual duta a terme des del 2012 ha sigut una mesura progressiva i d’èxit, però també insuficient, tant per a l’alumnat com per a l’empresa. En aquesta línia, es veu amb bons ulls que la nova normativa impulsi la dualització de tota la formació professional. Tot i això, aquesta transformació del sistema suposa un repte considerable tant per a les empreses com per als centres formatius, i el grup de treball es mostra preocupat davant la possibilitat que no hi hagi prou empreses per absorbir la demanda d’alumnat a la qual caldrà fer front.
Davant d’aquesta situació, a l’informe es formulen una sèrie de propostes per millorar el desplegament de la nova FP Dual. Principalment, es descriuen mesures per enfortir la col·laboració amb les empreses, com ara impulsar una prospecció massiva per captar noves empreses per poder donar resposta a la totalitat de l’alumnat d’FP que haurà de fer dual; bonificar a les empreses el total de les quotes corresponents a les pràctiques no remunerades; implicar les administracions i empreses públiques del país; o promocionar la tutoria mancomunada entre les micro, petites i mitjanes empreses d’un mateix sector d’activitat.
Pel que fa a l’acompanyament als centres educatius, es proposa augmentar la dedicació horària de la figura de la tutoria d’FP Dual, establir un protocol de vinculació i corresponsabilitat entre centres i empreses per garantir l’èxit de la Dual o incrementar la coordinació entre tutoria d’empresa i tutoria del centre educatiu, entre altres.
En l’informe també es llisten mesures que pretenen donar a conèixer l’FP Dual i les oportunitats entre l’alumnat, les famílies i les empreses, com ara crear i impulsar l’Oficina FP Empresa de Barcelona; promoure enquestes i estudis per valorar la implementació de l’FP Dual, especialment la modalitat intensiva, o habilitar el Banc Integrat de Dades com a sistema per dur a terme les gestions de la Seguretat Social.
A més, s’inclouen propostes que van en la línia d’assegurar l’equitat i la inclusió, com per exemple potenciar mesures d’acollida i adaptació a l’empresa per a l’alumnat NESE, fomentar el contracte en totes les modalitats de formació Dual o garantir l’estada a l’empresa per l’alumnat sense la documentació necessària per gestionar l’alta a la Seguretat Social.