• Inici
  • / Atles de biodiversitat de Barcelona

Atles de biodiversitat de Barcelona

Una ciutat més verda, on tothom pugui gaudir del contacte amb els elements naturals a prop de casa, permet assolir una millor qualitat de vida. Els espais verds urbans aporten valors essencials per a la ciutat, alhora que potencien la biodiversitat i la resiliència davant de reptes emergents com el canvi climàtic.

En aquest sentit, l’Atles de biodiversitat de Barcelona és l’eina que ens ajuda a visualitzar una part important d'informació sobre aquests espais.

L’Atles és un conjunt de mapes que mostren algunes de les dades més rellevants de la biodiversitat de Barcelona: els parcs, els jardins, les places i les espècies vegetals que hi viuen, els arbres dels carrers i els ocells que fan niu a la ciutat.  La biodiversitat és la varietat d’organismes vius i d’ecosistemes, així com la seva interrelació. És per això que aquest atles permet conèixer i localitzar les espècies i els espais per separat, i també dona la possibilitat de visualitzar-los junts en alguns casos. Així podem saber quins arbres hi ha en un parc concret o quins ocells hi fan niu.

La informació que recull aquest mapa és:

  • L’arbrat dels carrers de la ciutat.

    S’hi recullen els més de 200.000 arbres que hi ha als carrers. Es poden seleccionar un per un i així conèixer el tipus d’espècie, el nom comú i científic i les seves característiques principals. També es pot fer una selecció per espècies i saber quantes n’hi ha, i també per barris.

  • La flora i la vegetació dels espais verds.

    Al mapa, s’hi poden localitzar (destacats en verd fosc) els parcs i jardins principals de la ciutat així com els grans espais verds. Dins d’aquestes zones, hi ha una gran riquesa de flors, arbres, plantes i altres elements vegetals. En clicar en cada espai verd, es pot saber quines espècies vegetals hi ha i, de cada espècie, se'n pot conèixer el nom i les característiques principals. També se'n pot fer una selecció i veure com es reparteixen per la resta d’espais de la ciutat. Es pot conèixer el nombre total d’espècies per barri, així com seleccionar per espècie i saber on les podem trobar.

  • Ocells nidificants de la ciutat.

    Seleccionant aquesta capa es pot saber quins ocells nidifiquen als arbres de la ciutat a partir d’un estudi que els classifica segons quadrats UTM (Universal Transverse Mercator). Es pot veure quines espècies habiten als barris, així com seleccionar per espècie i saber on les podem trobar. De cadascuna de les espècies, també se n’explica el nom comú i científic i una descripció general de les característiques. Podrem identificar l’espècie per la il·lustració que l’acompanya.

Feu una ullada a l'Atles