Protecció
de fauna urbana
- Inici
- / Fauna protegida
Fauna protegida
A Barcelona, hi crien una gran varietat d'ocells, molts dels quals estan legalment protegits.
Moltes espècies fan niu als arbres o al sotabosc, però també hi ha algunes espècies que fan el niu als edificis. Ocells com els falciots, els ballesters i les orenetes, els xoriguers, els falciots, entre d’altres, han trobat en els edificis de la ciutat un substitut artificial dels penya-segats.
La ciutat també compta amb la presència d’altres espècies protegides. Esquirols, eriçons, diverses espècies de ratpenats, molts dels ocells que fan niu en l’arbrat i en l’estrat arbustiu, i també amfibis com el tòtil i la reineta i rèptils, com sargantanes i dragons, entre d’altres, estan protegits per normativa.
Totes aquestes espècies són un patrimoni natural molt important i milloren la qualitat de vida a la ciutat.
Conservació de fauna protegida
La presència de fauna silvestre protegida està regulada pel Decret Legislatiu 2/2008, de 15 d’abril, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de protecció dels animals, per la Llei 42/2007, de 13 de desembre, del patrimoni natural i de la biodiversitat i per l’article 334 del Codi Penal.
Aquest text indica que no es pot dur a terme cap intervenció que pugui afectar ni destruir cap lloc de nidificació o refugi (els nius i refugis també estan protegits fora de l'època de cria i encara que no estigui ocupats). En cas que sigui necessari fer-ho caldrà sol·licitar una autorització excepcional als Serveis Territorials del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya abans d'iniciar qualsevol actuació a través del següent enllaç:
Destinatari del tràmit: Secció de Biodiversitat i Medi Natural (Fauna)
Els promotors d’intervencions en edificis (rehabilitacions, enderrocs, obra nova, etc.), d’intervencions en l’espai (públic o privat) i promotors d’activitats que puguin afectar a la fauna silvestre protegida, tenen la responsabilitat de comprovar la possible presència d’espècies protegides pels propis mitjans abans d’iniciar qualsevol tipus d’actuació. Atenent a la normativa vigent, la destrucció o simple molèstia de llocs de cria o refugi d'espècies protegides pot comportar l'aturada de l'obra i ser constitutiu de delicte penal o sanció administrativa.
Com cal actuar si hi ha espècies protegides?
- En cas que es realitzin obres, però aquestes no tinguin afectació en els nius o refugis (perquè no es destrueixen, o perquè les obres es realitzin fora de la temporada de cria o perquè es treballa a molts metres d’aquests), no serà necessari demanar l’autorització prèvia al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.
- En aquelles obres i intervencions on s’hagin detectat indicis o presència d’espècies protegides, i estigui previst executar-les durant la temporada de cria (de forma general d’abril a setembre), o bé es puguin destruir nius, tancar forats o causar danys a la fauna, serà necessari demanar autorització als Serveis Territorials del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya a l’inici de les obres. L’autorització pot establir mesures correctores o compensatòries per donar continuïtat a l’indret de cria o refugi que sigui afectat per la intervenció.