Els monuments de l’Exposició del 1888 a través dels fons de l’Arxiu

04/06/2024 - 11:45 h

Barcelona es converteix en l’epicentre de l'arquitectura durant les Setmanes d'Arquitectura 2024

Les Setmanes d’Arquitectura 2024, liderades per l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Mies van der Rohe, compten amb la col·laboració de l’Open House 48 com un dels seus principals socis estratègics. Any rere any, la proposta de l’Open House obre al públic edificis emblemàtics i espais habitualment inaccessibles. En aquesta edició, la selecció dels “Espais ocults” que es podran visitar busca endinsar-se en una zona concreta de la ciutat: el parc de la Ciutadella i els seus voltants. Sota el lema “Tempus fugit: recinte de l’Exposició Universal de Barcelona 1888”, s’obren els edificis construïts per a aquella ocasió i que s’han mantingut.

Un d’ells és la Cascada Monumental del parc de la Ciutadella, uns dels elements arquitectònics inclosos en el projecte del parc dissenyat per l’arquitecte Josep Fontserè. Segur que l’heu visitat sovint i us ha fet de teló de fons per a estones d’oci com aquestes al parc, oi? Amb la seva forma d’arc triomfal, l’escalinata i l’ornamentació, l’esvelt monument ha estat testimoni de les festes, els passejos i el dia a dia dels barcelonins i barcelonines fins a l’actualitat. Parlant de la seva decoració, sabíeu que la característica Quàdriga de l’Aurora que corona la cascada no es va col·locar fins ben entrada l’Exposició Universal? L’Arxiu Fotogràfic de Barcelona conserva una fotografia de quan encara no hi era! L’altra escultura estrella de la font és la Venus, de la qual se’n retrata el naixement a sobre de la rocalla d’on surt el primer brollador de la cascada. Segons un dibuix de Dionís Baixeras Verdaguer, així és com es va col·locar el conjunt escultòric a la gran cascada.

El disseny de la cascada contemplava una gruta artificial amb un dipòsit d’aigua a la part superior, el qual, durant l’Exposició Universal de Barcelona de 1888, va ser utilitzat com a aquari! L’Arxiu Històric de la Ciutat ha digitalitzat el plànol de la gruta i el dipòsit inclosos en el projecte original de Josep Fontserè. L’espectacular cascada s’alimentava del dipòsit d’aigua elevat construït al carrer Wellington, que regava també els jardins i fonts del parc. En aquesta fotografia de l’Arxiu Municipal del Districte de Ciutat Vella s’hi pot veure el dipòsit ple, molt pròxim a la cascada. El Dipòsit de les Aigües és també un dels espais ocults visitables durant les Setmanes d’Arquitectura 2024.

L’Arc de Triomf, construït com a porta d’entrada a l’Exposició Universal de 1888, n’és un altre. Dissenyat per l’arquitecte Josep Vilaseca, destaca per la seva majestuositat, la rica decoració escultòrica i una aposta trencadora pel maó vist, un material que estava conceptualment lligat a l’arquitectura industrial, però que en la darrera dècada havia assolit un nou prestigi. L’Arxiu Contemporani Municipal de Barcelona conserva els plànols definitius del projecte.

Més enllà de la Cascada, el Dipòsit de les Aigües o l’Arc de Triomf, la llista d’edificis visitables en el marc de “Tempus fugit: recinte de l’Exposició Universal de Barcelona 1888” segueix, i la pots consultar sencera aquí. Si t’has quedat amb ganes de descobrir més fotografies i documents sobre la història dels edificis del parc de la Ciutadella, no pateixes: pots recuperar-ne més en aquesta notícia.

Per acabar, us recomanem la lectura del llibre Un triomf inesperat: l’Exposició Universal de Barcelona 1888. Una mirada a través dels fons de l’Arxiu Municipal Contemporani, on podreu seguir descobrint aquest període de la nostra ciutat a través del fons de l’Arxiu.

Que gaudiu d’unes bones Setmanes d’Arquitectura!