Recuperant La Ciutadella del Coneixement

Un recorregut per la història de La Ciutadella del Coneixement a través de l'Arxiu Municipal de Barcelona

Plano del parque y jardines en la ex-Ciudadela de Barcelona. Fontserè Mestre, Josep; Barnola, F. 1873. AHCB.
05/02/2024 - 13:24 h

Quan la Ciutadella de Barcelona es va desmilitaritzar el 1869, va transformar-se en el primer parc públic de la ciutat. El concurs convocat per l’Ajuntament per trobar el millor projecte d’urbanització va guanyar-lo la proposta de Josep Fontserè, presentada sota el lema “Els jardins són per a les ciutats el que els pulmons són per al cos humà”. L’Arxiu Municipal de Barcelona ha conservat i digitalitzat tots els plànols del seu projecte de 1871. Pots consultar-los al Catàleg en línia.

Per al disseny del parc, l’arquitecte Fontserè es va inspirar en el ‘Jardin des Plantes’ de París, el qual incloïa un conjunt d’instal·lacions dedicades a serveis culturals de caràcter científic, propis d’una capital moderna. Actualment, La Ciutadella del Coneixement treballa en la recuperació de la vocació científica original del parc. En el marc d’aquest projecte, dos edificis històrics han reobert les portes recentment, rehabilitats i amb noves propostes per a la promoció del patrimoni natural, cultural i històric de Barcelona.

Un d’ells és el Centre Martorell d’Exposicions, un dels equipaments museístics del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Va ser la seu del primer museu públic de Barcelona, obert el 1882 gràcies a les donacions de l’arqueòleg i naturalista Francesc Martorell i Peña. Una fotografia conservada a l’Arxiu testimonia l’aspecte del museu l’any 1888, quan el parc de la Ciutadella va ser escenari de l’Exposició Universal, i ens demostra que la recent rehabilitació de l’edifici ha estat respectuosa, mantenint la façana d’estil neoclàssic original.

El Museu de Geologia va exhibir les seves col·leccions durant molts anys –en algunes èpoques, fins i tot, ho va fer a l’exterior de l’edifici!– fins al seu tancament l’any 2010. Aquest matí, s’ha inaugurat com a centre d’exposicions temporals de ciències naturals.

L’altre espai recentment inaugurat és l’Hivernacle, el qual ha recuperat el seu ús original després de setze anys. Es va construir alhora que el Museu Martorell i l’Umbracle, tots tres amb la intenció de promoure l’accés a les ciències naturals al parc de la Ciutadella. Aquí pots veure una fotografia dels tres edificis i el plànol del parc en el qual Josep Fontserè situava aquests edificis de costat.

Al nou Hivernacle, a més dels parterres i escocells que s’han conservat, s’hi han introduït un centenar d’espècies vegetals que els visitants ja poden visitar a les tres naus històriques de l’edifici: la Nau Central, la Nau Magnòlies i la Nau Picasso. Però quina mena d’activitats s’hi havia fet històricament? A l’Arxiu hi ha fotografies i fotografies per veure com la ciutadania ha fet vida en aquest edifici al llarg de la història. Troba-les totes en accés obert.

Altres equipaments del parc, com el Castell dels Tres Dragons o l’Umbracle, també s’inclouen en el projecte de La Ciutadella del Coneixement amb propostes de recuperació dels equipaments del parc amb l’objectiu de crear una àrea destinada al coneixement, a la divulgació, a la recerca i a la innovació.