El BLOC4BCN: l'enfortiment dels fonaments de l’ESS a Barcelona
L’equipament obrirà les portes al públic a inicis de març de 2024.
L’espai cooperatiu BLOC4BCN serà un dels majors pols del cooperativisme europeu. El centre de promoció de l’Economia Social i Solidària (ESS) disposarà de 4.500 m² i donarà cabuda una seixantena de projectes empresarials. L’equipament obrirà les portes a inicis de 2024.
El centre de promoció del Cooperativisme i l’Economia Social i Solidària de Barcelona, el BLOC4BCN, és un dels recursos estratègics de l’Estratègia d’Economia Social i Solidària de la ciutat (#ESSBCN2030) i un dels 10 projectes de ciutat relacionats. Serà un espai de trobada on el suport mutu i l’impuls augmenti l’impacte d’altres models econòmics sobre el benestar de la ciutadania i el desenvolupament socioeconòmic de la ciutat. Aquest projecte ajudarà a enfortir els fonaments de l’ESS a la ciutat.
El BLOC4BCN acollirà fins a 60 projectes empresarials en programes d’incubació i acceleració. Aquests programes inclouran espais de cotreball, espais-tallers, formació, assessorament i punts de trobada amb la ciutadania. Les iniciatives formaran part dels sectors prioritaris del teixit empresarial de l’ESS de Barcelona. Així, posaran l’accent en l’alimentació sostenible i l’agroecologia; l’atenció i la cura de les persones; el comerç de proximitat; la cultura; l’energia; l’habitatge; la mobilitat; la tecnologia i digital; el turisme; i el tèxtil.
Quins serveis oferirà el BLOC4BCN?
L’equipament oferirà serveis tant per les cooperatives i iniciatives incubades com per la ciutadania.
Acollirà l’Ateneu Cooperatiu de Barcelona, Coòpolis, un servei públic de promoció i difusió del cooperativisme. Des de l’any 2016, any que arrencà el projecte, ha atès a més de 500 iniciatives de l’ESS, ha contribuït a la constitució de més de 130 cooperatives i ajudat a generar prop de 300 llocs de treball.
A més, el BLOC4BCN serà l’antena de proximitat Sants- Montjuïc Activa, de Barcelona Activa, similar a l’antena Nou Barris Activa. S’espera que acompanyi a més de dues mil persones l’any del Districte, principalment en situació de desocupació, amb especials dificultats per trobar feina, persones migrades o en situacions de vulnerabilitat.
El BLOC4BCN també oferirà serveis d’anàlisi de necessitats i oportunitats per barris i Districtes, d’allotjament de hubs sectorials i d’internacionalització d’empreses de l’ESS:
- Punt d’atenció ESS
- Comunicació
- Divulgació
- Formació
- Relleu cooperatiu
- Allotjament d’iniciatives
- Aterratge i enxarxament
- Itineraris de consolidació
- Itineraris de creació
- Acceleració
- Accés al finançament
- Economies comunitàries
- Suport a agents socioeconòmics
- Actes i esdeveniments propis i externs
- Agregació i creació de hubs i clústers
- Intercooperació
- Diagnosi de l’ESS, recerca i línies estratègiques-pols-ecosistemes
- Atenció a l’àmbit educatiu formal i no formal
- Espai de relació amb universitats
- Formació d’especialització tècnica
- Internacionalització
- Laboratoris i prototipatge
Governança, finançament i gestió innovadora públic-cooperativa
La governança de la nova incubadora també serà innovadora en si mateixa. La gestió estarà en mans de l’àmbit cooperatiu i d’ESS de Barcelona a través de la gestió públic-cooperativa, a través del programa municipal de Patrimoni ciutadà i els seus principis: Universalitat en l’accés, gestió participada, implicació de la comunitat i retorn social.
Després de mesos de treball entre l’Ajuntament de Barcelona i les entitats per definir el model de gestió, es va crear l’Associació Bloc4 que gestionarà el seu funcionament. Aquesta està formada per la Confederació de Cooperatives de Catalunya, la Federació de Cooperatives de Treball i l’Associació Coòpolis. La Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives, participarà també en la governança i finançament de les activitats del Bloc4.
L’Ajuntament de Barcelona ha cedit la nau a aquesta associació, inicialment, per un període de 4 anys. Es finançarà a través dels ingressos propis i el suport del consistori i la Generalitat de Catalunya.
Per què fomentar l’ESS?
L’Economia Social i Solidària (ESS) és una realitat social i econòmica que beneficia tant a les persones com a la societat en conjunt. El paper dins el creixement econòmic, la capacitat transformadora i la protecció de les persones fan que l’ESS sigui una alternativa real als models econòmics imperants.
Actualment, l’ESS i el cooperativisme suposen el 7% del PIB de Barcelona i el 2,2% a tota Catalunya. Aquestes empreses de l’ESS mostren una major resiliència en moments de crisi: ajuden a garantir els llocs de feina de qualitat, el benestar de les persones treballadores i el reforç de les comunitats.
Per exemple, el Baròmetre Cooperatiu 2021 de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya (FCTC) mostra que l’any 2020, el 40% de les cooperatives no van haver d’aplicar mesures especials com els ERTO, rebaixes salarials o reduccions de les jornades laborals. De fet, la meitat de les cooperatives de treball van augmentar la facturació respecte a l’any anterior.
Aquesta resiliència no és nova, i ja en anteriors crisis econòmiques s’observa com les cooperatives i altres iniciatives de l’ESS superaven els obstacles amb millors resultats que la resta de les empreses. Una recerca feta a Catalunya sobre les cooperatives agràries mostra que aquestes es van recuperar de la crisi del 2008 amb més rapidesa, i van mantenir un major control sobre l’ocupació. També un estudi elaborat a les Canàries sobre l’impacte de la crisi del 2008 mostrà que les societats limitades van destruir un 48,67% de llocs de feina versus un 12,94% en el cas de les cooperatives.
El BLOC4BCN suposarà una nova empenta a aquestes altres maneres de fer economia on el benestar de les persones està per sobre del benefici econòmic i on es treballa per no deixar ningú enrere.
Sobre l’espai
El BLOC4BCN de Can Batlló té 4,500 m2 rehabilitats en clau de sostenibilitat ambiental i social. S’han reutilitzat elements ja existents com fusta, teules, totxo massís, estructures metàl·liques i paviments hidràulics. També incorpora plaques fotovoltaiques per a la producció d’energia sostenible.
El recinte té dues plantes i es distribueix en espais funcionals per conceptualitzar activitats i projectes empresarials, programes d’incubació, zones de cotreball i espais de taller per fer activitats manuals o semiindustrials. L’adequació de l’espai manté els valors històrics i arquitectònics de l’edifici i reciclarà materials de fusta i totxo i estructures metàl·liques existents.
Les obres del BLOC4BCN van començar l’estiu de 2021 i l’Ajuntament de Barcelona ha invertit 9,5 milions d’euros en la rehabilitació i adequació de l’edifici.