RECICLEM, REDUÏM, REUTILITZEM

El curs passat 2022-2023 es va presentar l’informe “Bressols pel clima”, estratègia de les escoles bressol municipals per a la justícia climàtica, full de ruta que concreta un total de 47 actuacions que aborden l’emergència climàtica des de sis eixos diferents: naturalització d’espais, transició energètica, confort tèrmic, gestió de residus, alimentació sostenible, i educació ambiental.

La comunitat educativa de les escoles bressol municipals se suma així al Pla d’Acció per l’Emergència Climàtica, que Barcelona va dissenyar a partir de la declaració d’emergència climàtica del 15 de gener de 2020, comprometent-se a impulsar transformacions cap a una ciutat més verda, més sostenible i climàticament més justa amb l’horitzó 2030. I ho fan posant una atenció molt especial a la petita infància. Per aquest motiu han decidit coordinar tota una estratègica conjunta i sistematitzar tot un seguit d’accions i bones pràctiques per plantar cara amb més contundència a l’emergència climàtica.

Amb relació al punt de gestió de residus, concretament als aspectes de reducció, reutilització i reciclatge, s’ha volgut estendre i sistematitzar les experiències existents, com també la de la nostra escola, basades en mercat d’intercanvi de roba, joguines i altres utensilis de criança, per tal de reduir el consum i afavorir la consciència col·lectiva amb relació a la reutilització i reducció de residus.

Va ser durant la celebració de les jornades organitzades per l’IMEB:  Petita infància, grans oportunitats: educació, criança i comunitat a l’auditori de l’Illa de la Diagonal, que es varen compartir una desena d’experiències rellevants de la ciutat per diversificar els suports públics per a la petita infància amb vocació comunitària des d’equipaments, serveis i territoris diversos. 

En relació amb la primera taula de debat, referida als “Equipaments que creen comunitat” ens va agradar molt la proposta de l’armari obert de l’EBM i EFCM Aurora, de manera que ja ho hem adoptat per la nostra escola. Aquest curs 2023-2024, ja hem deixat de muntar el punt d’intercanvi com sempre fèiem al vestíbul de l’escola amb la col·laboració de l’AFA i hem adoptat la proposta d'un espai permanent per afavorir al màxim la possibilitat d’intercanvi i l’aprofitament amb el material que tota la comunitat educativa va portant i agafant.
 
 
 

Galeria d'imatges: 
Conèixer el treball d’atres escoles ens serveis a vegades per afegir-lo al treball pròpi:  per exemple, un espai permanent a l’escola amb material divers portat per les famílies, per  poder-lo reutilitzar.

Compartiu aquest contingut