El control d'esfínters és un procés, no succeeix d'un dia per un altre. El control s'esdevé quan l'infant està preparat madurativament, és a dir, quan és capaç de controlar el pipi fins que arribar al WC, orinal,..
Durant el canvi de bolquers els infants prenen consciència que tenen un cos propi. És per aquest motiu que, durant l'estona del canvi, no es tracta de distreure a l'infant amb altres coses sinó de fer-lo partícip, de parlar-li explicant què l'estem tocant (la panxa, les cames..."què tens aquí"...) alhora que anem verbalitzant tot el procés de què l'estem fent. Respectant el seu cos, demanat permís en cada acció. El millor moment per deixar el bolquer ens ho marcarà el mateix infant, independentment de l'estació de l'any que ens trobem.
Des de l'EBM i EF El Torrent acompanyarem a les famílies amb aquest procés des del principi amb una fluida comunicació diària, oferint articles, fent entrevistes individuals i fent xerrades a l'escola.
Sempre recomanem que l'inici de treure el bolquer no coincideixi amb una etapa d'altres canvis, que es parli prèviament amb l'educadora, i que sempre s'iniciï a casa, entorn on ells tenen més confiança. Considerem que s'ha de ser coherents i que a l'escola hem de fer una continuïtat. Per això sempre demanem que hi hagi una comunicació diària i fluida entre família i escola.
A cada estança d'1-2 i de 2-3 hi ha el canviador principal i un canviador de peu. El canvi de bolquers es realitzarà quan els infants ho necessitin i sempre que l'infant ho accepti, se senti còmode i es mantingui dret, el canvi es farà de peu.
Durant el canvi es parlarà amb l'infant i se'l convidarà a participar en l'acció respectant els seus moviments. L'infant participarà de forma activa en el canvi i no se li oferirà cap element que distregui la seva atenció (ni les tovalloletes, la crema...)
No hi haurà un horari establert per a canviar els bolquers, sinó que els canvis es faran de manera progressiva, sempre que sigui necessari, tenint en compte les necessitats de cada infant.