Unes 150 persones participen en la tercera jornada BBB (Bressols, Biblioteques i Barris)

Unes 150 persones participen en la tercera jornada BBB (Bressols, Biblioteques i Barris)

Sota el títol ‘Desconnectem les pantalles i connectem amb el barri’, escoles bressol municipals i biblioteques públiques han treballat per a reduir l’ús de les pantalles.

El passat dimecres 27 de novembre, es va celebrar la tercera edició del programa BBB (Bressols, Biblioteques i Barris) a la Biblioteca El Carmel – Juan Marsé. Sota el títol ‘Desconnectem les pantalles i connectem amb el barri’, unes 150 persones representants d’escoles bressol municipals i de biblioteques públiques de la ciutat es van trobar per a treballar conjuntament sobre l’ús de les pantalles.

La trobada va començar amb la benvinguda institucional del regidor d’Educació, Promoció a les Persones Grans, Pla de Barris i Districte d’Horta-Guinardó de l’Ajuntament de Barcelona, Lluís Rabell. Tot seguit, es va presentar la Mesura de Govern de Benestar Digital ‘Eduquem i promovem un ús saludable de les pantalles en la infància i l’adolescència’ a càrrec de l’Anna Morancho del Departament de Salut de l’Ajuntament de Barcelona i la Roser Latorre del Departament d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona. A continuació, es va dinamitzar un diàleg sobre la importància d’evitar l’ús de les pantalles a la franja de 0 a 3 anys de la mà de la Carmen Giró, periodista especialitzada en temes educatius i socials i autora de l’informe ‘L’ús de pantalles en la petita infància’, i la Laia Curcoll, periodista especialitzada en temes d’infància i treballadora dins de l’Institut Infància i Adolescència de Barcelona.

Després de la pausa, es va poder gaudir d’una taula d’experiències amb sis projectes, iniciatives i experiències que connecten els equipaments municipals amb els barris i que promouen activitats i propostes que allunyen les pantalles i fomenten la lectura i la narració oral. En concret, es va presentar el projecte ‘Joc de Llegir’ al districte Ciutat Vella, la iniciativa ‘El Pícnic Lector 1-3’ al districte d’Horta-Guinardó, el projecte ‘Marina’t de Contes’ al districte de Sants-Montjuïc i les iniciatives ‘PantOff’, ‘Entre contes’ i ‘La literatura infantil, més enllà de l’escola’ al districte de Nou Barris.

La voluntat de la trobada va ser enfortir els vincles per a continuar posicionant les escoles bressol municipals com espais comunitaris oberts als barris, on tots i totes poden fer ús de les seves instal·lacions. En aquesta línia, es va posar el focus en l’intercanvi i la creació de sinergies per a continuar teixint aliances i establint xarxes.

Què és el programa BBB (Bressols, Biblioteques i Barris)?

Impulsat per l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (IMEB) i el Consorci de Biblioteques de Barcelona, el programa BBB (Bressols, Biblioteques i Barris) busca donar un nou impuls al foment de la lectura i de la narració oral d’històries. De manera conjunta, escoles bressol municipals i biblioteques públiques de la ciutat col·laboren estretament per a afavorir l’accés a la cultura, als llibres i a l’acompanyament lector.

El programa BBB (Bressols, Biblioteques i Barris) té quatre línies d’acció: la formació per a les persones professionals de les biblioteques i de les escoles bressol municipals per l’acompanyament lector, l’assessorament i el préstec del tàndem biblioteca/bressol al barri, les visites literàries d’anada i de tornada dels tàndems (la biblioteca va a l’escola bressol municipal i l’escola bressol municipal va a la biblioteca) i els patis de les escoles bressol municipals oberts als barris amb petites biblioteques i espais de lectura. El programa BBB (Bressols, Biblioteques i Barris) és un programa que forma part del Pla d’Educació i Criança de la Petita Infància, de la Mesura de Govern ‘Cap a una Política de Cultura i Educació’ i del Pla Director de Biblioteques de Barcelona 2030.

Compartiu aquest contingut