CAMINAR DESCALÇ

El peu és el resultat de milions d’anys d’evolució, una eficaç estructura que permet caminar llargues distàncies amb un mínim cost energètic sense l’ajut d’elements externs, com el calçat, un invent d’ús general només en els darrers segles. Cada un dels peus té vint-i-sis ossos, trenta-tres articulacions i més de cent tendons, músculs i lligaments. Els nostres peus són una autèntica obra d’enginyeria evolutiva dissenyada per caminar pels terrenys més insospitats.

La disposició dels ossos i els músculs permet que el peu s’adapti al terreny que trepitja per evitar ferides i lesions i, al mateix temps, maximitzar l’impuls. Els dits mantenen l’equilibri del cos en tot moment i el taló sosté el pes del cos quan no es camina. A l’arc del peu hi ha una zona que, en deformar-se a cada pas, bombeja sang cames amunt. Sota la pell de la planta, una capa de greix especialment important en els infants, aïlla i esmorteeix els cops. La temperatura captada per la pell de la planta fa que s’adapti la circulació de la sang al peu per escalfar-lo si convingués. A més a més, el contacte amb el terra brut reforça el sistema immunològic.

Caminar descalç és fàcil, els éssers humans ho hem fet sempre bé fins que les sabates ens han variat la manera de caminar. Calçats tenim tendència a fer primer un cop de taló al terra i després deixar caure la resta del peu també de cop. No és la millor manera de caminar, genera massa càrregues a les articulacions de les cames. En canvi, descalç, el peu carrega el pes sobre la part davantera, darrere dels dits (independentment de quina sigui la part que primer toca a terra), on la complexa estructura d’ossos i músculs absorbeix els impactes i les irregularitats del camí. Cada tipus de sòl requereix diferents tècniques però són instintives. No obstant, qui camina descalç no ho ha d’oblidar i cal que pari una mica d’atenció on posa els peus.

Com que el peu és un òrgan sensitiu tan fi com la mà, caminar descalç obre tot un món de sensacions on cada pas és diferent de l’anterior. També és ecològic, doncs un peu nu no fa mal a les plantes que trepitja i, com que no es fa soroll, no es destorba ningú.

Sovint, el fet de treure’s el calçat ens allibera, ens fa sentir acollits i, en part, això passa perquè les sabates no respecten la forma natural dels nostres peus. Cada planta del peu té unes set mil cinc-centes terminacions nervioses que connecten amb la resta de l’organisme. Els peus són el nostre suport terrenal, les arrels, i alhora allò que ens pot deixar quiets o portar ben lluny. Allà cap on apunten és cap a on ens volem dirigir. Però els peus no només volen quedar lliures, sinó que també necessiten un contacte amb la natura. Els peus reclamen la diversitat natural, diferents textures i temperatures.

Així que, tal com diuen que caminar descalç per la platja és molt saludable, caminar descalç per casa també. El peu pot adoptar posicions que amb una sabata difícilment podrà. D’aquesta manera s’enforteix la musculatura del peu i del turmell, així que els infants estaran més preparats per caminar, córrer, saltar, etc.

BENEFICIS DE CAMINAR DESCALÇ:
- Permet treballar totes les articulacions, enfortir la musculatura, endurir la planta del peu i evitar les malformacions dels peus plans. Com a conseqüència, ajuda a millorar la postura i la flexibilitat.
- Es treballa l’equilibri i el cos tendeix a situar-se naturalment en el seu centre, evitant l’impacte excessiu sobre el taló i proporcionant un balanceig repartit per tot el peu.
- Regula el sistema nerviós i l’organisme en general.
- Potencia l’autoconfiança, la consciència i l’observació.
- Millora la sensibilitat i permet desenvolupar percepcions del tacte dels peus.
- Proporciona vitalitat, sensació de benestar i alhora afavoreix el descans.
- Vinculació a la natura i a la terra alhora que allibera càrregues electromagnètiques.
- Si es fa amb la rosada o quan hi hagi humitat, potencia encara més la circulació i l’oxigenació de l’organisme. Per tant, la capacitat que aquest té d’eliminar toxines i regenerar-se.
 
Informacions extretes de les següents webs que alhora permeten ampliar la informació:

https://juandescals.blogspot.com/2010/04/caminar-descalc.html
https://www.encis.coop/caminar-descalc-una-proposta-educativa/
 

Galeria d'imatges: 

Compartiu aquest contingut