Itinerari formatiu granges
Sabíeu que a les masies de Can Cadena (Sant Martí) i Can Mestres (Sants-Montjuïc), a més dels horts urbans, podeu trobar-hi dues granges amb ovelles, cabres, ànecs, conills, oques i gallines?
Animeu-vos a visitar-les i seguiu l’itinerari formatiu que trobareu a cadascuna d’elles. Sense sortir de Barcelona, podreu aprendre molt sobre la vida dels animals de granja, l’agricultura ecològica i la biodiversitat a les ciutats.
Endinseu-vos en els aspectes més emblemàtics de la vida rural que, fins a mitjan segle XX, també tenien lloc a la ciutat de Barcelona.
Les Masies de Can Cadena i Can Mestres
Can Cadena i Can Mestres representen la típica masia catalana hortícola i ramadera, amb producció per a l’autoconsum i venda a petita escala. Actualment estan formades per una granja urbana, una aula per a la formació en jardineria i educació ambiental i un espai pels horts.
L’equipament està dedicat a facilitar l’observació i l’experimentació de l’agricultura i la ramaderia ecològica. I té com a objectiu familiaritzar les persones visitants, escolars i famílies, amb les activitats tradicionals de la pagesia.
Can Cadena
Can Cadena és una masia d’estil rural català dels segles XVII-XVIII inclosa en l’Inventari de Patrimoni Arquitectònic de Catalunya com a bé cultural d’interès local. Antigament, era lloc de pas per accedir a Barcelona, on els carreters que pernoctaven a l’hostal de la rectoria de Sant Martí de Provençals hi guardaven els carros i el bestiar. Formava part d’un petit nucli urbà compartit amb la parròquia i altres edificacions rurals.
Can Mestres
Els orígens de Can Mestres els trobem en una petita casa de pagès d’una planta construïda a principis del segle XX. És una de les masies més antigues de Barcelona, testimoni de la gran activitat agrícola i ramadera que tenia lloc als camps de la Marina, a la plana del delta del Llobregat. Des del 1997, Can Mestres és el primer punt de la Xarxa d’Horts Municipals creada per l’Ajuntament de Barcelona.