L’àmbit de l’antiga Colònia Castells reneix amb una illa de verd, salut i esbarjo

..
31/05/2024 - 11:34 h

L’illa urbana que engloba els carrers del Montnegre, Entença, Equador, i Taquígraf Serra, en l’àmbit de l’antiga Colònia Castells, ja té el seu ‘petit  pulmó verd’. Aquestes obres de millora que tot just ara finalitzen abasten 9.110 m² de nova superficie. El nou àmbit està encapçalat per una gran plaça central rodona, a més d’horts urbans, una zona de jocs infantils, pèrgoles o jocs per a exercitar la psicomotricitat de la gent gran.

Ja han finalitzat les obres de la ‘zona verda’ de l’antiga Colònia Castells, un àmbit urbà de nova creació delimitat per la quadrícula que formen els carrers d’Entença, Taquígraf Serra, Equador i Montnegre, al districte de Les Corts. Un espai, que en conjunt, abasta una superfície d’uns 9.200 m², i que ja s’ha convertit en una ‘illa de verd, salut i esbarjo’ d’aquest barri on, des de 1923 i fins a 2011, hi havia el nucli principal de casetes dels treballadors de l’antiga fàbrica de vernissos, hules i xarols Castells.

El parc està presidit per una gran plaça rodona on es podran desenvolupar diverses activitats; a més, hi ha uns horts urbans delimitats per una tanca, una zona de jocs infantils amb paviment de cautxú i un circuit de salut i àrea per a la gent gran. I al voltant d’aquesta àgora central hi trobem un camí de formigó, que serveix de recorregut per als vianants.

En aquesta ‘illa de verd’ també s’hi ha instal·lat una pèrgola formada per pòrtics de perfils laminats d’acer que, en planta, consta de dues zones rectangulars allargades formades per pòrtics de 5,15 m de llum i uns 78 m de llarg; i a aquestes dues zones s’hi afegeix una altra, que les creua perpendicularment. Tot plegat, una estructura pensada per a aportar ombra a través de la vegetació, en aquest cas, amb plantes enfiladisses.

En els parterres de la nova zona verda s’hi ha inclòs diversitat d’arbrat i plantes arbustives, que de fet seran com uns grans SUDS (sistemes de drenatge sostenible), infiltrant l’aigua de pluja. A més, en aquests espais de disseny  hi trobem zones de descans amb mobiliari urbà divers (bancs i cadires).

El parc compta amb un enllumenat LED format per una setantena d’unitats, amb bàculs de diferents tipologies, alçades i potència, segons la seva ubicació.

També s’ha col·locat mobiliari imprescindible per al bon ús de l’espai públic: una desena de papereres de 70 l de capacitat; 45 cadires; 33 bancs; una àrea de jocs amb la incorporació de nous elements, molts d’ells adaptats i accessibles on s’hi inclouen jocs  infantils de fusta (tobogans, gronxadors, etc.); un joc singular del tipus ‘Nautilus’; jocs saludables; a més dels corresponents pictogrames indicatius i una font.

Finalment, en l’apartat de jardineria i reg, destaquem, com en la resta de projectes, la voluntat d’aportar més verd a la ciutat.

També, i a demanda del veïnat, es preveu la plantació de més arbres que els previstos inicialment, i més superfície drenant per a aprofitar l’aigua de pluja per a la recàrrega dels aqüífers. En aquest sentit, hi trobem 161 noves unitats d’arbres i plantes de diverses espècies: entre elles, destacar xicrandes, tipuanes, iuques, bellaombres, nesprers del Japó, ailants o robínies.

I pel que fa a la gespa del parc, és una gespa drenant amb una zona de gespa artificial. Aquesta gespa artificial ocupa uns 744 m2  -la natural, uns 731 m2- s’ha col·locat en les zones amb un ús més intensiu (zona de la cal·listènia, la de jocs saludables i zones d’estada).

Mantenint la petjada veïnal i arribant a la transformació actual

Igualment, i en paral·lel a aquest procés de millora, dels habitatges de l’antiga colònia s’ha decidit conservar –de moment- una part (9 casetes) per a mantenir la memòria històrica: en concret, una filera i part de la filera confrontant per a conservar el traçat d’un vial del recinte (passatge de Piera) al qual s’accedeix des del carrer del Montnegre.

L’antiga ‘Colònia Castells’ va ser, i continuarà sent – ja que s’ha mantingut el nom dels seus orígens-  un d’aquells referents històrics en el toponímic del districte de Les Corts i, per extensió, de la nostra ciutat.

Fent un repàs històric per a situar-nos, cal subratllar que el barri actual, situat a l’est de Les Corts, correspon a la zona més històrica de l’antic municipi que portava el mateix nom, que es va originar al voltant de les masies que es reunien al voltant de les torrenteres que baixaven de la serralada de Collserola.

Més endavant, al llarg del segle XIX, el barri va patir un creixement molt ràpid, que li va portar una independència administrativa (recordem que Les Corts es va agregar a Barcelona l’any 1897).

A la fi del segle XIX es van obrir els carrers principals i la plaça del Carme, situada en l’eix central del barri, instal·lant-se al seu voltant diverses indústries. Un exemple: en la riera de Magòria (actual carrer Entença) es va edificar la fàbrica Castells i la seva colònia obrera, que al llarg dels últims 18 anys ha passat pel seu procés de remodelació.

I ara, fruit d’aquesta transformació -que s’ha pogut realitzar gràcies, també, a un procés de participació entre l’Ajuntament i els veïns- s’ha completat aquesta urbanització fent que el parc de la Colònia Castells sigui una realitat. Un nou espai que revitalitzi la zona i l’ompli d’usos veïnals, i on aquesta plaça central sigui un espai on es puguin desenvolupar diverses activitats per a fomentar la vida veïnal del parc.

Cinc moments importants que han marcat aquest canvi transformador

  • 20 d’octubre de 2003: aprovació definitiva de la modificació del Pla General Metropolità en l’àmbit del sector de la Colònia Castells. Aquí es concretava el traçat viari, la localització dels espais lliures i els sòls destinats a equipaments.
  • Any 2007. Acord amb els veïns. Entre 2004 i 2007, es va negociar el Protocol d’actuació entre els afectats i l’Ajuntament, un document que va establir els criteris per a dur a terme les expropiacions i en el qual s’assegurava la igualtat de tracte entre els afectats. Aquest protocol es va signar el març de 2007.
  • 19 de desembre de 2008: s’aprova definitivament el Pla de Millora Urbana de la Unitat de Projecte UP-E de la Modificació del Pla General Metropolità en el sector de Reforma Interior de la Colònia Castells.
  • 5 de març de 2014: s’aprova definitivament la modificació puntual de la MPGM en el sector de la reforma interior de la Colònia Castells en part de l’illa delimitada pels carrers d’Entença, Taquígraf Serra, Equador i Montnegre. Aquí, es regulava l’equipament que s’havia de situar entre els carrers Entença i Montnegre, que seria del tipus docent. I precisament en aquest apartat s’incloïa la zona verda a desenvolupar, que hauria de tenir-la en compte.
  • Any 2016: Després d’un treball de diagnòstic de la situació en el qual es va apostar per la humanització dels processos, el Govern municipal va impulsar un debat amb els veïns de la zona, i que va finalitzar amb una presa de decisions compartida. Aquest apartat va incloure diverses fases (expropiació i reallotjament en edificis nous del barri).

Les obres d’urbanització del parc de la Colònia Castells van començar el juny de 2022 i han comptat amb un pressupost aproximat de 3,6 M€ (IVA incl.).

L’Institut Municipal d’Urbanisme (IMU) ha estat l’ens municipal encarregat d’executar aquestes obres.

More information