Les obres d’urbanització de l’àmbit de Can Carol el fan renéixer en la millora urbanística de Vallcarca

..
03/07/2024 - 10:32 h

 Ja han finalitzat les obres d’una de les quatre peces urbanes situades en aquest àmbit de  transformació del barri de Vallcarca i els Penitents (districte de Gràcia), al voltant del casal de barri de Can Carol i del carrer de la Farigola, una via que funciona com a eix vertebrador. Una actuació de millora que ha abastat una superfície d’uns 1.400 , i que inclou nous traçats, noves escales, verd i mobiliari urbà.    

El barri de Vallcarca i Els Penitents, situat al nord del barri de Gràcia, es troba immers en procés de transformació, amb la finalitat de recuperar espais residuals generats a partir dels enderrocs d’antigues edificacions, algunes de les quals han estat gestionades per les mateixes associacions de veïns de l’entorn, i Can Carol és un exemple, en concret en el solar ubicat entre els carrers de Farigola, Calendau i Gustavo Bécquer.

Així, en aquests 1.436 m² de superfície on s’ha actuat, s’ha realitzat l’enderroc de restes de paviments, escales i altres elements urbans; s’han fet nous traçats dels diferents serveis  municipals (enllumenat, reg, i drenatge);  així com l’execució de noves escales que han salvat els desnivells entre cotes diverses; s’han pavimentat noves superfícies; s’han enjardinat parterres, i s’ha col·locat nou mobiliari urbà.

Tota aquesta millora s’ha dut a terme en un solar amb una zona verda autogestionada – fins fa poc temps, pels mateixos veïns- i limitat per un cantó per la Masia de Can Carol, que actualment, i després d’un procés de restauració arquitectònica, ja s’ha convertit en el nou casal de barri de Can Carol.

Cal recordar que el barri de Vallcarca i Els Penitents està situat en un terreny amb pendents pronunciats i valls estretes generades per antigues rieres, com la de Farigola, que dóna el nom al carrer vertebrador d’aquesta zona que en els últims anys ha començat a tenir obres de millora urbanística.

Concretament, en aquest àmbit de Farigola-Calendau-Gustavo Bécquer, s’han fet dos tipus d’intervencions: la primera ha consistit en fer un eix pavimentat amb el mateix tipus d’acabat de formigó polit del tipus terratzo, just davant de les façanes de Can Carol, que permetrà un accés net a l’edificació, alhora que crea un recorregut més agradable als veïns que necessiten passar des del carrer de la Farigola al carrer de Gustavo Bécquer, o viceversa.

Mentre que la segona actuació ha consistit a netejar part del solar existent, per a mantenir l’estat actual de la superfície que els veïns van gestionar com si es tractés una àrea de jocs; eliminant un mur de bloc de formigó del carrer de Calendau i Gustavo Bécquer, per a substituir-lo per un nou mur de gabions.

Jardineria, enllumenat i elements urbans

La transformació del barri ha comportat en paral·lel un enjardinament amb la creació de  nous parterres que inclouran la plantació de plantes i arbrat.

També s’han col·locat fanals del model Luna LED amb columnes de 4 m d’alçada per a il·luminar les plataformes pavimentades i les plataformes de terres. Tot l’enllumenat té diferents potències (entre 21 W i 33 W) segons la situació en aquesta nova urbanització

Mentre que els nous elements de mobiliari urbà que s’ha col·locat inclou cadires i bancs model Neoliviano, papereres (de 70l) d’acer galvanitzat model Barcelona, a més dels corresponents cartells informatius verds.

Adaptant Vallcarca a les necessitats actuals de l’entorn

Per a entendre aquesta intervenció i les altres tres peces urbanes pròximes a aquest àmbit, i que s’arreglaran més endavant, cal desplaçar-se en el temps fins a l’any 2002, data en què s’aprova un primer planejament; tot i aquesta voluntat per a redefinir el territori, el barri deriva en una postal plena de solars buits i edificis en mal estat, amb famílies que vivien en habitatges afectats des de feia més de trenta anys. Així doncs, per a donar respostes a les expectatives i demandes veïnals i deixar enrere aquesta situació de bloqueig es treballa en un nou planejament.

D’aquest treball compartit, i després de convocar un concurs d’idees, la proposta guanyadora valorava els recursos i infraestructures del barri, amb una especial sensibilitat per la conca formada per les rieres Vallcarca i Timó, així com pel patrimoni històric i identitari del barri.

Finalment, en 2018 s’aprova aquest nou ordenament, un acord fruit del treball conjunt que va mantenir l’Ajuntament de Barcelona amb els veïns de Vallcarca durant els anys anteriors per a donar un impuls definitiu a la reactivació d’aquest barri, a la construcció de nous habitatges i espais verds, i a noves activitats econòmiques i cooperatives.

Així doncs, la intenció de les entitats veïnals i del Govern municipal a l’hora d’impulsar el nou planejament va ser la de tirar avant una nova ordenació pensada des de l’urbanisme social per a adaptar Vallcarca a les necessitats actuals de l’entorn; d’ací, aquesta primera millora al voltant de Can Carol.

Aquesta obra de millora de Can Carol ha comptat amb un pressupost d’uns 287.000 € (IVA exclòs); i l’IMU ha estat l’encarregat d’impulsar-la.