L’IMU i el Gremi de Constructors signen un conveni per a potenciar les actuacions de Regeneració Urbana a través d’agents i gestors de la Rehabilitació

..
05/07/2024 - 10:06 h

L’ens municipal i aquesta corporació professional del sector de la construcció han referendat en aquest document la seva voluntat de col·laboració per a treballar conjuntament en el context de Regeneració Urbana, i a avançar encara més en la rehabilitació en els àmbits de la ciutat on es desplega aquest programa. La figura de l’agent o gestor de la rehabilitació serà una eina clau en aquest impuls de divulgació, transparència i dinamització entre el ciutadà i l’Administració

Aquesta setmana, l’Institut Municipal d’Urbanisme i el Gremi de Constructors de Barcelona i comarques han signat un conveni per a potenciar les actuacions de Regeneració Urbana a través de la figura dels agents i gestors de la Rehabilitació a la nostra ciutat.

L’acord s’emmarca en els ajuts finançats per la Unió Europea i, en concret, a l’aplicació de subvencions Next Generation a les actuacions de Regeneració Urbana. Unes subvencions destinades a les actuacions en tres programes: Rehabilitació en l’àmbit de barri; Millora de l’Eficiència Energètica en Habitatges; i Elaboració del llibre de l’edifici existent per a la Rehabilitació i la redacció de projectes de rehabilitació de diferents barris de Barcelona.

Així, per a poder aconseguir un més ampli accés dels particulars a les esmentades subvencions,  ambdós signants posaran en marxa uns mecanismes que facilitin als ciutadans accedir a empreses constructores respectant el marc d’un sistema de lliure mercat i competència.

En aquest sentit, l’IMU i el Gremi contemplen la possibilitat de confeccionar una borsa d’empreses associades susceptibles de realitzar les accions necessàries que estiguin a disposició dels ciutadans.  Aquestes empreses actuarien com a agent o gestor de la rehabilitació i podrien dur a terme actuacions d’impuls, seguiment, gestió i percepció d’ajuts públics, mitjançant mecanismes de cessió de drets de cobrament o similars, accés al finançament, elaboració de documentació o projectes tècnics o altres actuacions necessàries per al desenvolupament de les actuacions de rehabilitació o millora que puguin ser objecte de finançament a través d’algun dels programes d’ajuts en matèria de rehabilitació residencial i habitatge social.

Objecte del conveni

Aquests són alguns dels punts més importants que estipula la col·laboració entre l’IMU i el Gremi de Constructors:

  • Facilitar als ciutadans accedir a les empreses constructores, tot respectant el marc d’un sistema de lliure marcat i competència.
  • Establir unes bases de col·laboració amb entitats representatives de la construcció perquè els particulars puguin obtenir un correcte assessorament (subvenció o realització de les obres de rehabilitació necessàries).
  • L’àmbit territorial on es prestarà aquest servei inclou els àmbits de Regeneració Urbana que es programin o delimitin a la ciutat de Barcelona.
  • S’efectuarà una convocatòria pública de borsa, perquè es puguin presentar les empreses associades que vulguin. Aquestes empreses hauran de complir amb un seguit de requisits.
  • El Gremi desenvoluparà les tasques inherents al desenvolupament i prestació de les actuacions d’aquest conveni amb el seu propi personal.
  • L’IMU habilitarà un punt d’assessorament (en les seves oficines de rehabilitació) per a propietaris, comunitats de propietaris o administradors de finques amb relació a l’assessorament i gestió de tot allò relacionat amb la subvenció/realització de les obres de rehabilitació necessàries per a actualitzar l’estat del parc d’habitatges dels àmbits objecte d’actuació.
  • El Gremi es compromet a elaborar el llistat de les empreses que vulguin col·laborar, així com a actualitzar les dades d’aquest.
  • Es constituirà una comissió de seguiment (formada per un representant de cadascuna de les parts signants), amb la finalitat d’efectuar un seguiment efectiu del grau de compliment dels objectius i dels compromisos adquirits.

 El desplegament del programa de Regeneració Urbana a la ciutat

Per a posar en context aquest conveni, i per a entendre la necessitat d’adaptar els recursos als nous encàrrecs que ha rebut l’IMU en aquesta matèria, creiem oportú recordar que el Programa de Regeneració Urbana de Barcelona és una estratègia global unitària i multidisciplinària d’actuacions que afecten tant edificis com teixits urbans, quan existeixin situacions d’insuficiència o degradació dels requisits bàsics de funcionalitat, seguretat i habilitat de les edificacions, i tenen caràcter integrat en articular-hi mesures socials, ambientals i econòmiques.

Una regeneració i rehabilitació urbanes que, en aquest cas, tenen la seva línia de finançament vinculada al Fons Next Generation europeu.

Per aquest motiu, l’Ajuntament de Barcelona -a través de l’Institut Municipal d’Urbanisme- es proposa aconseguir un desenvolupament urbà que vagi més enllà de les consideracions habituals de la rehabilitació integral (millores en habitabilitat, accessibilitat i eficiència energètica), tot donant solucions específiques per a promoure la inclusió, l’ús eficient dels recursos, la mitigació i adaptació del canvi climàtic i la resiliència.

En aquest sentit, el desplegament estratègic d’aquest programa es defineix en cinc grans eixos, tant en l’àmbit global com local:

  • Millorar la qualitat del medi urbà.
  • Afavorir l’ús eficient dels recursos.
  • Garantir la cohesió i el benestar social.
  • Promoure la diversitat funcional i social.
  • Reforçar la integració i l’equilibri territorial.

Actualment, l’Ajuntament de Barcelona està desplegant aquestes millores en sis barris d’aquests districtes: Sant Martí (El Besòs i el Maresme; La Pau); Nou Barris (Canyelles, Can Peguera); i Sant Andreu (Trinitat Vella; el Congrés i els Indians (Jardins de Massana).

El conveni signat entre l’IMU i el Gremi de Constructors serà vigent fins al 30 de juny de 2026, i  ha estat signat per Laia Bonet, presidenta de l’IMU; i Josep Antoni Martínez, president del Gremi de Constructors de Barcelona i comarques.

NOTA: Per a consultar amb més detall les especificacions d’aquest conveni, o per a conèixer el Programa de Regeneració Urbana a la ciutat, podeu clicar en aquests enllaços:

https://w123.bcn.cat/APPS/egaseta/cercaAvancada.do?reqCode=downloadFile&publicacionsId=28702

https://ajuntament.barcelona.cat/instituturbanisme/ca/actuacions/regeneracio-urbana