Conferències i Cursos

Trànsits: Caramelles de Pasqua

13.04.2023
  • Foto conversa Caramelles

Al Museu de la Música dediquem una tarda a les músiques tradicionals de les Illes Pitiüses, amb dues converses dedicades a la tradició de les caramelles de Nadal i Pasqua i al llegat de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya a Eivissa i Formentera.

18:30 h. Les caramelles de Nadal i Pasqua de les Pitiüses

Conversa entre Cati Marí Serra, musicòloga especialista en músiques tradicionals d’Eivissa i Formentera, i mossèn Josep Maria Turull, rector de la basílica de la Sagrada Família de Barcelona, en ocasió de l’ofici litúrgic amb caramelles de Pasqua del dissabte 15 d’abril en el marc de Trànsits.

Les caramelles de Pasqua són una expressió singular de la cultura popular illenca consistent en una sèrie de goigs cantants per una parella d’homes amb cants redoblats, acompanyats de flaüta, castanyoles, tambor i espasí. Musicalment, les caramelles constitueixen una de les praxis més singulars, rellevants i belles de la música tradicional dels territoris de parla catalana.

19:15 h. Registrar la mirada: L’Obra del Cançoner Popular de Catalunya a Eivissa i Formentera

Taula rodona en el marc de l’exposició “Registrar, mirar, recórrer. Les fotografies de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya”, a càrrec de Cati Marí Serra, musicòloga, Isidor Marí Mayans, músic i sociolingüista. 

Els Consells Insulars d’Eivissa i de Formentera han publicat, en diversos volums, L’Obra del Cançoner a les Pitiüses (1928), un recull dels textos de la totalitat de testimonis orals recollits a la missió de recerca que Baltasar Samper i Ramon Morey van efectuar a les Pitiüses l’any 1928, així com un nombre significatiu de fotografies. A la conversa es tractarà de quina manera, a partir del registre, estudi i recol·lecció de romanents constitutius d’una suposada cultura natural aliena al desenvolupament urbà, es basteix un projecte d’imaginari col·lectiu que, en certa manera, continua vigent.

Tot seguit, visita comentada a l’exposició.

Activitat en col·laboració amb l’Oficina d’Afers Religiosos i l’Espai Mallorca.

Activitat relacionada amb el concert Caramelles de Pasqua, del dissabte 15 d'abril i amb l'exposició “Registrar, mirar, recórrer”.