Cooperació Barcelona-Bogotà

Relacions Barcelona-Bogotà

Al  1998 l’Ajuntament de Barcelona va començar la  cooperació amb la ciutat de Bogotà transferint la seva experiència en la gestió arxivística municipal i en la conservació del patrimoni documental, un procés que va culminar en la inauguració de l’arxiu municipal d’aquesta ciutat colombiana.

Acords de col·laboració

- Protocol d’Amistat i Cooperació entre la ciutat de Barcelona i Bogotà (2005-2009) amb l’objectiu de promoure el desenvolupament institucional i la modernització de l’administració dels serveis municipals.

- Protocol d’Amistat i Cooperació 2012-2016 que contemplava treballar en el marc de les iniciatives de desenvolupament econòmic local i la innovació, la promoció i l’enfortiment de l’emprenedoria, i tractava d’aprofundir en les relacions ja existents entre Barcelona i Bogotà a través de Barcelona Activa.

Projectes desenvolupats

- Llibre Blanc de la Seguretat Ciutadana i la Convivència a Bogotà. Iniciat l’any 2006 i ja finalitzat. Va consistir en l’assistència tècnica de la Direcció de Serveis de Prevenció de l’Àrea de Via Pública i Seguretat Urbana.

- Assistència tècnica de Barcelona Activa per a la conceptualització i posada en marxa del centre Bogotá Emprende, gestionat per la Cambra de Comerç i l’Alcaldia de Bogotà. Projecte, iniciat el 2006 i finalitzat el 2013

- Mercats i economia social i solidària de la mà de l’IPES (2018). Polítiques públiques per a la gestió dels mercats municipals i promoció de l’economia de proximitat: la intersecció  entre l’economia solidària, la sobirania alimentària i els mercats municipals

- Arxius: transparència i servei a la ciutadania (2019). Col·laboració en els espais  internacionals d’intercanvi d’experiències organitzats per l’Alcaldia de Bogotà

 

Altres acords de cooperació

Responent a les prioritats de l’Ajuntament de Barcelona, recollides en el Pla Director de Cooperació para la Justícia Global de Barcelona (2018-2021), i al compromís de la ciutat  per mantenir i reforçar el suport al procés de construcció de pau també s’han formalitzat altres acords:

- Conveni amb el Ministeri de Cultura de Colòmbia i el Consorci de Biblioteques de Barcelona (2018-2022) per tal de reforçar la col·laboració interinstitucional a Colòmbia i portar a terme el   Programa de Biblioteques mòbils rurals per a la pau que donaran servei  prioritàriament als ETCR (Espais territorials de Reincorporació i Capacitació), entenent que l’accés a l’educació i la  cultura és un  element clau  en la  millora de la convivència i la recuperació de la confiança ciutadana en les zones més victimitzades per el conflicte armat.

- Conveni amb la Taula per  Colòmbia. Des de l’any 2002, l’Ajuntament de Barcelona, juntament amb altres administracions, impulsa el treball conjunt de les diverses organitzacions barcelonines que treballen per Colòmbia amb l’ànim d’afavorir processos de pau i drets humans.

 

 

 

 

 

L'Ajuntament de Barcelona i el CIDEU impulsen la cooperació municipalista a Iberoamèrica

La Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona i CIDEU implementen els grups de treball de cooperació tècnica, com a espais de col·laboració i aprenentatge entre iguals per trobar noves respostes als desafiaments urbans, mitjançant l’intercanvi de coneixements i experiències entre iguals, establint processos d’aprenentatge ciutat-ciutat.

2020-2023

- Microxarxes d'intel·ligència urbana: la transversalitat de gènere en els governs locals

L’experiència de col·laboració d’aquest grup va quedar recollida en la càpsula de formació disponible en l’espai web del CIDEU.

El contingut de l’intercanvi tècnic va evolucionar cap a la reflexió des de les polítiques locals sobre el pressupost i fiscalitat amb perspectiva de gènere i els models dels sistemes de cures.

- Microxarxes d'intel·ligència urbana: Biblioteques públiques municipals

Fruit de les sessions de treball i tallers que es van organitzar els anys 2020 i 2021, es va editar l'any 2022 el llibre Pensar la Biblioteca del Siglo XXI amb les reflexions que comporten les experteses i fortaleses de cada ciutat i les seves biblioteques.

- Microxarxes d'intel·ligència urbana: "Arxius de ciutat: memòria i transparència"

El procés de cooperació tècnica va culminar amb la celebració del III Seminari Iberoamericà d'Arxius de Ciutats: entre el govern de la informació i la construccio de la memòria plural, del 21 al 24 de març de 2023. Aquest esdeveniment va donar continuïtat a les trobades professionals realitzades  amb anterioritat (I Seminari Iberoamericà de Lisboa 2016, II Seminari Iberoamericà de Bogotà 2016) i els projectes de cooperació arxivística que hem desenvolupat aquests darrers anys per compartir experiències i avançar en coneixements tècnics d'interès comú.

- Microxarxes d'intel·ligència urbana: Ciutat pròxima i ecologia urbana

- Webinar: El rol de les ciutats en els processos de vacunació COVID-19

2024 

Gràcies al conveni de col.laboració amb el CIDEU mantenim el suport a la cooperació tècnica municipalista  en xarxa.