Arnau Itinerant, l'ànima de l'emblemàtic teatre

20/09/2018 - 14:21

Cultura. Arrenca la programació del nou Teatre Arnau de forma itinerant abans que s’iniciïn les obres de rehabilitació de l’edifici.

Arrenca la programació del nou Teatre Arnau de forma itinerant abans que s’iniciïn les obres de rehabilitació de l’edifici. El 28 de setembre s'estrena el seu primer espectacle, que es representarà en 7 espais diferents del barri del Raval.

La lluita veïnal dels barris del Raval, el Poble-Sec i Sant Antoni fa bategar el nou Teatre Arnau, un teatre que neix sense seu i amb afany d’experimentar tant en la gestió com en la proposta artística. L’Arnau Itinerant és el nom del nou projecte teatral, artístic i comunitari que agrupa veïnat, entitats i professionals culturals, amb el finançament i la titularitat de l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, i que recupera l’ànima del Teatre Arnau, l’últim teatre de barraca de Catalunya.

Mentre duren les obres de rehabilitació del teatre, 52 entitats, 187 veïnes i veïns, 12 actrius i actors, 21 tècnics i 16 professionals han posat en marxa l’Arnau Itinerant, un teatre nòmada, arrelat als barris, que vol ser un laboratori per experimentar noves formes de gestió artística i comunitària.

Comunitat, arts escèniques i memòria dialoguen en la programació d’enguany: dos espectacles i un arxiu virtual que vol recuperar les memòries del Paral·lel i dels barris que l’envolten. Gestionat de manera assembleària per les veïnes i veïns, l’Arnau Itinerant ja fa mesos que funciona, però arrenca la programació escènica aquest 28 de setembre amb l’espectacle “C/ Hospital amb St. Jeroni”, que convertirà diferents espais del Raval en escenari durant deu dies.

“C/ Hospital amb St. Jeroni”

Un jardí, una oficina, un terrat, un magatzem, un bar… Representada en set localitzacions cedides per veïns i veïnes del Raval, “C/ Hospital amb St. Jeroni” s’estrenarà el 28 de setembre i es representarà durant deu dies.

Escrita per Jordi Prat i Coll, dirigida per Roberto Romei i Laia Ricart i a càrrec de la companyia Blanco Roto, l’obra que donarà el tret de sortida a la programació de l’Arnau Itinerant retrata una Barcelona que va desapareixent i on les remodelacions urbanístiques que viuen els barris són un reflex del buit emocional del veïnat, a partir del record del carrer de Sant Jeroni, que va desaparèixer com a conseqüència de la construcció de l’actual Rambla del Raval.

Cultura per transformar els barris

La història de l’Arnau és la història d’una reapropiació veïnal. Amb la convicció que la cultura pot transformar els barris, entitats i col·lectius procedents de les arts escèniques, la cultura, la història, l’arquitectura i els moviments socials lluiten des del 2004 per evitar l’enderroc de l’edifici i reclamar-ne la seva recuperació. Fruit d’aquesta reivindicació, l’any 2011 l’Ajuntament de Barcelona va comprar l’edifici en runes i el 2016, en un procés participatiu per definir els usos de l’emblemàtic espai escènic, va prendre forma l’Arnau Itinerant.

La comunitat, pinyol del nou teatre

A banda de l’espectacle inaugural, també s’està gestant l’espectacle comunitari “Parrhesia. Espectacle autocensurat”, una proposta artística singular en què les veïnes i veïns dels barris esdevindran actrius, escenògrafes, tècniques i vestuaristes, i que es representarà el 15 i 16 de desembre al Mercat de les Flors.

A més, al llarg de 2018, l’Arnau Itinerant donarà vida a un arxiu virtual amb el nom de “Relats de l’Arnau, una xarxa de memòries d’un teatre de barraca” format per records de tota mena, que han anat aportant les veïnes i veïns dels barris que envolten el teatre Arnau a través d’activitats i tallers.