La nova escola bressol Els Gats obre les seves portes dilluns

09/09/2021 - 17:34

Infància. Situat al carrer de Roger, el nou centre escolar per a infants del barri de Sants-Badal és el número 103 de la xarxa d’escoles bressols municipals.

Situat al carrer de Roger, el nou equipament del barri de Sants-Badal serà el número 103 de la xarxa d’escoles bressols municipals i donarà servei a104 infants de 4 mesos a 3 anys dividits en 7 grups. L’Escola Bressol Municipal Els Gats té una superfície total de 1.400 metres quadrats i es distribueix en una planta baixa i una part del primer pis d’un nou edifici compartit amb un espai familiar.

El nou equipament escolar obre dilluns les seves portes i donarà servei 104 infants entre els 4 mesos i els 3 anys dividits en 7 grups. En concret, atén 8 infants d’entre 4 mesos i 1 any (1 grup), 39 infants d’1 a 2 anys (3 grups) i 57 infants de 2 a 3 anys (3 grups). Amb l’obertura del centre, la demanda atesa al districte de Sants-Montjuïc creix en un 8,6% respecte al curs anterior.

A les dependències de la nova escola bressol s’oferirà també els serveis d’un nou Espai Familiar municipal on hi podran anar infants de menys de tres anys, acompanyats dels seus familiars, sense necessitat d’estar matriculats a l’escola bressol. La inscripció a aquest nou espai familiar restarà oberta durant el curs, sempre que hi hagi places vacants.

Inici de curs a les 103 escoles bressol municipals de Barcelona

Al llarg d’aquest curs, el conjunt d’escoles bressol municipals de Barcelona atendran 8.553 infants en algun dels 605 grups oberts. Durant el període de preinscripcions es van obrir 4.563 places per a nous infants, i la resta corresponen a places reservades per donar continuïtat als nens i nenes inscrits en anys anteriors.

Aquest any es podrà cobrir un 65% de la demanda d’escolarització de 0 a 3 anys a les EBM, un percentatge que millora el d’anys anteriors. Malgrat tot, unes 2.300 sol·licituds presentades no podran ser ateses.

En una dècada la demanda atesa ha passat del 52% al 65% actual. Aquesta dada s’explica, d’una banda, per l’augment progressiu de la xarxa d’escoles bressol municipals i, de l’altra, per una disminució de la demanda com a conseqüència de la davallada demogràfica de la ciutat.

Pel que fa als espais familiars municipals de criança, amb el nou espai del carrer Roger Barcelona s’arriba als 17 serveis 7 dels quals són gestionats des de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona i estan vinculats a l’equipament on estan situades les escoles bressol.

El perquè del nom

El nom d’Els Gats es va decidir en el marc d’un procés participatiu ciutadà, que va tenir lloc durant el mes d’abril per mitjà del web Decidim.Barcelona entre diferents noms. El nom fa referència a la colònia de gats que hi havia a l’espai abans de construir-se l’equipament.

En el mateix procés participatiu es va decidir també el nom de l’equipament esportiu amb el qual l’escola bressol compartirà edifici. Concretament, la ciutadania va decidir que el nou poliesportiu del carrer Roger portés el nom de l’esportista, periodista i activista feminista Anna Maria Martínez Sagi.

Amb més de 2.150 metres quadrats, dues pistes (PAV-2) i accés independent des de la planta baixa, el nou poliesportiu La Sagi obrirà les portes properament i donarà servei als clubs esportius del barri, els centres escolars de la zona per a les classes d’educació física i entitats que atenen persones amb discapacitats.