Música y matemáticas. La exposición brinda un viaje sonoro que, partiendo del silencio absoluto, indaga la sonoridad de la naturaleza: la música de la materia y las matemáticas que rigen los patrones musicales.

La música y las matemáticas comparten muchas semejanzas: la música nos emociona matemáticamente y, gracias a las matemáticas, entendemos la esencia más pura de la música.

La exposición "Matemifasol" es un viaje histórico por ambas disciplinas. A través de siete ámbitos, como las notas de la escala diatónica, nos guía por la conjunción que se establece entre una y otra, tan estrecha que nos ayuda a entender por qué el orden, la regularidad y la proporción alimentan la música y por qué la emoción, el sentimiento y el afecto nutren los números.

Después de recorrer mitos y conocer personajes de la ciencia y la música, se parte del silencio absoluto para sumergirnos en el origen y los caos del universo, en la sonoridad de la naturaleza.

Se trata de explorar qué es el sonido, cómo lo captamos y por qué la música tiene la gran capacidad de emocionarnos, de hacernos apreciar su estructura, la experiencia estética que supone y de qué manera se matematiza.

Más información.

Traductor de google :

Horarios

La música i les matemàtiques comparteixen moltes semblances. La música ens emociona matemàticament i, gràcies a les matemàtiques, entenem l’essència més pura de la música.

Aquesta exposició brinda un viatge sonor que, partint del silenci absolut, indaga la sonoritat de la natura: la música de la matèria i les matemàtiques que regeixen els patrons musicals.

La música i les matemàtiques són camps d’estudi que comparteixen moltes similituds. S’accepta que Pitàgores i els seus deixebles van ser els primers a establir un vincle directe entre la música i les matemàtiques. Des d’aleshores, molts altres matemàtics van intentar afinar les relacions entre aquests dos mons. Fins i tot Kepler va dedicar dècades a provar de descriure la música generada pel moviment dels astres. La teoria estava equivocada, però la va encertar en considerar que la música estava present a tot arreu.

Totes dues disciplines estudien objectes abstractes, tenen estructures complexes, regles de manipulació, una notació ben definida i són absolutament precises en els resultats. Treballar-hi requereix pràctica, creativitat i una ment analítica. Però la seva relació va molt més enllà de les habilitats necessàries per al seu estudi. Les matemàtiques estan presents en tots els aspectes de la música, des de la física del so fins a l’elaboració d’instruments, des de patrons rítmics fins a l’harmonia tonal, de la música clàssica a l’electrònica.

CosmoCaixa Barcelona

Dirección:
Carrer d'Isaac Newton, 26
Districto:
Sarrià-Sant Gervasi
Barrio:
Sant Gervasi - la Bonanova
Ciudad:
Barcelona