El mercat de Sants ha acollit avui l’acte de presentació de la ‘Guia Michelin España 2024’, que se celebrarà a l’Auditori Fòrum del Centre de Convencions Internacionals de Barcelona (CCIB) el proper 28 de novembre. Durant la jornada s’ha donat a conèixer el programa ‘El teu mercat té una estrella’, que permetrà que diferents mercats de la ciutat ofereixen nou sessions de cuina obertes al públic en què xefs de restaurants amb estrella Michelin aproparan l’alta gastronomia a la ciutadania
Aquestes sessions de gastronomia, nou en total i que se celebraran entre els dies 20 d’octubre i el 6 de novembre, són una iniciativa produïda per l’Ajuntament de Barcelona i el Consorci de Turisme de Barcelona, en el marc de l’acord assolit amb l’organització de la Guia Michelin. Les nou sessions tenen l’objectiu de divulgar l’excel·lència gastronòmica de Barcelona de manera presencial a diferents punts descentralitzats de la ciutat, a les quals es podrà assistir amb reserva prèvia o bé seguir en streaming tant la ciutadania en general com restauradors de la ciutat, representants d’entitats vinculades al sector i al territori i estudiants d’hosteleria. D’aquesta manera, es posaran de relleu valors com l’experimentació, la innovació i el treball amb el producte de proximitat, mentre que la ciutat de Barcelona i més concretament els mercats municipals aproparan al conjunt de la ciutadania la coneguda com a alta gastronomia. En aquest sentit, cal tenir en compte que seran les mateixes parades dels mercats municipals les que facilitaran els ingredients per a cuinar tant als showcookings com a la Gala Michelin que se celebrarà a finals de novembre.
Els diferents mercats i indrets en què es podran veure aquests nou showcookings són:
- Fira Mercat de Mercats amb els germans Sergio i Javier Torres, del restaurant Cocina Hermanos Torres. Divendres 20 d’octubre a les 18.00 hores.
- Fira Mercat de Mercats amb el xef Oriol Castro del restaurant Disfrutar. Dissabte 21 d’octubre a les 11.15 hores. En aquest cas l’activitat estarà centrada en una xerrada sobre gastronomia i creativitat.
- Fira Mercat de Mercats amb la xef Alejandra Ormeño del restaurant Ají. Dissabte 21 d’octubre a les 12.15 hores.
- Fira Mercat de Mercats amb el xef Raül Balam del restaurant Moments. Dissabte 21 d’octubre a les 17.30 hores.
- Fira Mercat de Mercats amb els xefs Francesc Beltri i Nicolás de la Vega del restaurant Slow&Low. Diumenge 22 d’octubre a les 12.15 hores.
- Fira Mercat de Mercats amb el xef Rafa Bedoya del restaurant Aleia. Diumenge 22 d’octubre a les 16.00 hores.
- Mercat de La Guineueta amb el xef Romain Fornell del restaurant Caelis. Dilluns 30 d’octubre a les 10.00 hores.
- Escola ESHOB amb el xef Artur Martínez del restaurant Aürt. Dimarts 31 d’octubre a les 10.00 hores.
- Mercat de Sants amb el xef Fran López del restaurant Xerta. Dilluns 6 de novembre a les 10.00 hores.
La regidora de Comerç i Mercats, Raquel Gil, ha remarcat que amb els 39 mercats alimentaris de la ciutat, Barcelona aposta per un model d’accés a l’alimentació de proximitat, qualitat i basat en la professionalitat dels comerciants i comerciantes. “Els mercats són part d’una cultura gastronòmica a l’alçada de les estrelles Michelin, i també d’una cultura gastronòmica de barri” i amb el programa ‘El teu barri té una estrella’ aproparem l’altra gastronomia als diferents barris de la ciutat”.
Gala Michelin i xefs seleccionats
D’altra banda, s’ha donat a conèixer que la Gala Michelin, que tindrà com a mestre de cerimònies Andreu Buenafuente, comptarà amb un equip de xefs provinents de nou restaurants diferents de la ciutat amb estrelles Michelin. La seva participació posarà de manifest la qualitat, la diversitat i la identitat de la cuina de la capital catalana i la riquesa gastronòmica de Catalunya. En aquesta ocasió, a banda de buscar una presència de la major varietat de tipus de cuina, s’ha optat per alguns dels restaurants amb més projecció internacional de Barcelona. Igualment, s’han tingut en compte la història de la cuina i del moment d’esplendor que viu la ciutat, així com la singularitat i història d’algunes cases llegendàries, com és el cas de Via Veneto, que per si sola es considera un valor a protegir i la història del qual va lligada a la de la ciutat.
L’equip gastronòmic estarà coordinat pels cuiners Jordi Cruz, els germans Torres i Paolo Casagrande, i comptarà amb la participació dels següents xefs: Jordi Cruz – ABaC (tres estrelles Michelin), germans Javier i Sergio Torres – Cocina Hermanos Torres (tres estrelles Michelin i Estrella Verde), Paolo Casagrande – Lasarte (tres estrelles Michelin), Oriol Castro, Eduard Xatruch y Mateu Casañas – Disfrutar (dues estrelles Michelin), Raül Balam – Moments (dues estrelles Michelin), David Andrés – Via Veneto (una estrella Michelin), Albert Adrià – Enigma (una estrella Michelin), Albert Raurich – Dos Palillos (una estrella Michelin) i Hideki Matsuhisa – Koy Shunka (una estrella Michelin).
Durant la presentació, el xef Jordi Cruz ha destacat que Barcelona té llum, mar, muntanya, cultura i molta gastronomia, i que la gala serà un aparador de la ciutat cap a Europa i cap al món. Per la seva banda, el xef Paolo Casagrande ha volgut posar en valor el “talent, carisma i força” de la ciutat. Finalment, els germans Torres han remarcat que “la gastronomia de Barcelona és gran gràcies a tots els seus bars i restaurants”.
Barcelona, de fet, és la ciutat espanyola que compta amb més estrelles Michelin, amb un total de 35 estrelles que pertanyen a 24 restaurants diferents, a més dels 70 restaurants que apareixen amb diferents distincions a l’edició de la Guia Michelin Espanya i Portugal del 2023. En concret són tres restaurants amb tres estrelles, cinc restaurants amb dues estrelles, 16 amb una estrella, un amb Estrella Verda, 8 amb distinció Bib Gourmand i 43 restaurants recomanats.
Pels organitzadors, la ciutat de Barcelona reuneix els requisits idonis per acollir un esdeveniment com la gala de presentació de la nova Guia Michelin. Han valorat especialment l’esperit emprenedor i de projecció que es manifesta a les arts, al pensament, a l’arquitectura local, i per descomptat també a la gastronomia. Reconeguda com una ciutat global per la seva importància cultural, financera, comercial i turística, ha estat escenari de diversos esdeveniments internacionals que han contribuït a consolidar-la, desenvolupar-la i donar-hi projecció mundial.
La cita de la Gala Michelin forma part de l’estratègia per posicionar Barcelona com a destinació de referència en excel·lència gastronòmica i dinamitzar el sector de la restauració destacant valors al voltant de l’alta gastronomia com són la innovació, el talent i la creativitat.