Treball en xarxa

Xarxa catalana

Barcelona aposta pel treball en xarxa i col·laboratiu. Per aquest motiu, juntament amb els municipis de Badalona, Cerdanyola del Vallès, el Prat de Llobregat, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet i Terrassa, ha creat l'Associació Catalana  de Municipis per a la Gestió Pública de l'Aigua (AMAP), que ha de facilitar fer un front comú, compartir experiències i oferir assessorament per aconseguir recuperar el control públic de l'aigua.

Els diferents municipis que formen part de la nova xarxa treballen per a la remunicipalització de l'aigua i per aconseguir una gestió pública, transparent, participativa i sostenible del cicle integral de l'aigua. Alhora, remarquen que una gestió pública de l’aigua ha de garantir-ne l'accés universal i assequible, i no ha de permetre la manca de subministrament per motius econòmics o socials.

La nova associació es compromet a difondre, vetllar, promoure i impulsar la gestió pública de l'aigua, articulant tots els actors interessats en aquest model de gestió, aportant-los assistència, coneixement i acompanyament.

Catalunya també compta amb la plataforma Aigua és Vida, en la qual participa Ecologistes en Acció, i és la principal veu de la societat civil en la matèria. A més, a Terrassa, la Taula de l'Aigua ha aconseguit que la gestió de l'aigua a la ciutat sigui un dels temes centrals del debat públic.

Xarxa espanyola

L'Ajuntament de Barcelona, a través de l'empresa municipal Barcelona Cicle de l'Aigua, SA (BCASA), s'ha integrat recentment en l'Asociación Española de Operadores Públicos de Abastecimiento y Saneamiento (AEOPAS), una xarxa estatal que promociona la gestió pública i participativa de l'aigua. Alguns dels organismes i operadors públics que en formen part són els de les ciutats de la Corunya, Sevilla, Badajoz i l'Agència Catalana de l'Aigua, entre d'altres.

Xarxa europea

A escala mundial, la gestió pública de l'aigua és quelcom habitual. Avui, prop del 90% de la població rep l'aigua a partir d'operadors públics, tal com succeeix en ciutats com Berlín, Brussel·les, París, Estrasburg, Dublín, Nàpols, Milà, Setúbal, Edimburg i Ginebra, entre d'altres. Totes elles formen part de l'Associació d'Operadors Públics d'Aigua (Aqua Publica Europa, APE), la principal xarxa europea de ciutats amb gestió pública de l'aigua, a la qual recentment s'ha adherit l'Ajuntament de Barcelona a través de l’empresa municipal Barcelona Cicle de l'Aigua.

La inclusió de BCASA en aquesta xarxa europea forma part de l'estratègia del consistori barceloní de potenciar les col·laboracions publicoprivades a través del treball col·laboratiu amb altres ciutats i organitzacions socials, ecologistes, acadèmiques i sindicals i operadors de l'aigua i del sanejament que treballen per un model públic de la gestió de l'aigua.