Cinc propostes per treballar l'alimentació sostenible des de l'educació i la cultura

A través de l'experiència i l’autodescobriment, promouen la reflexió de la importancia de futurs més sostenibles.

..
29/07/2024 - 09:15 h - Ajuntament Ajuntament de Barcelona

Treballar l’alimentació sostenible des d’un marc teòric pot ser complex, sobretot si es vol explicar a la canalla. És per això, que portem cinc propostes d’organitzacions, col·lectius o equipaments que la treballen des d’un enfocament pràctic, cercant un canvi en el sistema d’alimentació sense oblidar els processos tradicionals.

Del camp al plat amb l’Ortiga Collserola

L’Ortiga Collserola té un objectiu molt clar: recuperar l’agricultura al Parc i promoure l’alimentació sostenible i de proximitat. A més d’oferir els seus productes ecològics en cistelles a domicili, també tenen una àmplia oferta d’activitats per a escoles, formacions per apropar l’agricultura ecològica d’autoconsum a la ciutadania i serveis d’assessorament d’horts urbans per a administracions i entitats.

Les dinamitzacions que ofereixen, a més d’adaptar-se al moment d’aprenentatge de l’alumnat, posen el focus en el recorregut que fa l’aliment, des de la sembra fins al plat. Així, es posa en relleu la importància de la temporada i la proximitat a l’hora de collir els aliments, normalment provinents de la finca de Can Monmany, a Sant Cugat del Vallès.

Descobrir i honrar la tradició marinera, amb Cap A Mar

A Cap A Mar coneixen el Moll del Rellotge de la Barceloneta i l’ofici dels pescadors com el palmell de la seva mà, i és per això que busquen apropar-los a ciutadans i ciutadanes de Barcelona. I ho fan a través de donar a conèixer el patrimoni cultural de l’ofici de la seva família, reivindicar el seu origen i promoure la difusió dels valors pesquers.

Per fer-ho possible, ofereixen experiències marineres individuals i grupals que permeten els participants endinsar-se en el Moll dels Pescadors i descobrir els seus secrets a través de la feina diària de pescadors i pescadores.

La pesca que es practica a la Barceloneta és artesanal i més curosa amb el medi i els ecosistemes marins que d’altres praxis pesqueres. Al Moll es poden descobrir les barques d’encerclament i arrossegament i també les d’arts menors, com el tresmall.

Observar el rural, per imaginar futurs més sostenibles al Museu Terra

La Sala Barcelona del Museu Terra convida a connectar amb la terra i la saviesa del món rural a través de la cultura. Forma part d’un centre cultural viu, impulsat per la Fundació Carulla a l’Espluga de Francolí, que busca preservar i difondre el patrimoni etnològic per entendre com era la vida al món rural, tot iniciant una reflexió de la importància de futurs més sostenibles.

L’oferta d’educació agrocultural que ofereix s’ha ampliat a l’arribar també al Poblenou. Els serveis que plantegen, inclouen dinàmiques sobre sostenibilitat, tallers on connectar amb les arrels de la pagesia o exposicions sobre la importància de tenir connectar i tenir cura dels ecosistemes.

Al Museu Terra advoquen pels museus com a projectes pedagògics i ofereixen activitats per a les diverses comunitats educatives, des d’Educació Infantil fins a Batxillerat i Cicles Formatius.

Repensar l’ús i la disponibilitat de l’aigua al Museu de Ciències Naturals de Barcelona

El Museu de Ciències Naturals de Barcelona acull, des de febrer d’aquest any i fins al mateix mes de l’any vinent, l’exposició “Aigua, una exposició sense filtre”. Una mostra interactiva dissenyada per a petits i grans, que convida a reflexionar sobre l’accés i l’ús de l’aigua, en un context d’emergència per sequera.

L’exposició es divideix en quatre àrees temàtiques, que exploren el contrast d’una vida amb o sense aigua potable. Posa èmfasi en les bones pràctiques, abordant conceptes com la petjada hídrica, la importància de la gestió eficient de l’aigua a les llars o el seu paper crucial en els ecosistemes i la biodiversitat. També es proposen solucions per garantir un futur amb accés a l’aigua per a totes les persones.

L’activitat s’emmarca en la Dècada Internacional per l’Acció – Aigua per al Desenvolupament Sostenible. L’entrada és gratuïta per a menors de setze anys i està oberta al públic de dimarts a diumenge, en l’horari d’obertura habitual del museu.

Educació ambiental per descobrir el Parc Natural de la Serra de Collserola

La masia de Can Coll és un centre d’educació ambiental des de 1988. Situada en un emplaçament privilegiat, en ple Parc Natural de la Serra de Collserola, ha esdevingut un punt de referència pel professorat que vol incloure el Parc en la seva programació. Entre setmana, acull a membres de la comunitat educativa, sobretot d’infantil, primària i secundària, i els caps de setmana està obert a la resta de la ciutadania.

Els seus mètodes d’ensenyança es basen en l’experiència i la construcció d’un coneixement conjunt per part de l’alumnat. Les activitats tenen un ampli component d’autodescobriment de l’entorn, amb tres objectius marcats depenent de la tipologia d’exercici: passejar i descobrir, aproximar-se i conèixer, on intervenen la flora i la fauna de Collserola i, finalment, implicar-se i aprofundir, a través de la participació activa dels infants i joves en la gestió i conservació del Parc.