Carrousel image
Carrousel image
Logotip d'innovacció

INNOVACCIÓ 2030

Solucions innovadores per a un futur sostenible

InnovAcció 2030

El programa INNOVACCIÓ 2030 és l’aposta de Barcelona per accelerar la innovació urbana sostenible i social com a eina fonamental per l’assoliment de l’Agenda 2030. L’objectiu és donar resposta a les necessitats i demandes de la ciutat i de la ciutadania de manera oberta i col·laborativa.

En aquest sentit s’identificaran i es llançaran reptes de ciutat mitjançant concursos oberts. Les propostes guanyadores s’aplicaran en un context real. Les que es provin amb èxit podran integrar-se en processos de compra pública innovadora i desplegar-se en el mercat. En cada cas es licita un concurs d’idees que té com a finalitat trobar la solució tècnica que doni una millor resposta al repte i seleccionar l’adjudicatari que, havent proposat la solució, porti a terme la implantació en una prova pilot.

Els seus objectius són:

 • Trobar solucions adients i innovadores per als nous reptes i demandes de la ciutat i de la ciutadania a través de les convocatòries de la plataforma Innovacció 2030.
 • Estimular la innovació urbana d’una manera col·laborativa i oberta, així com la col·laboració entre els sectors públic, privat, social i acadèmic.
 • Afavorir l’intercanvi obert amb altres ciutats.
 • Contractar i pilotar aquestes solucions en un entorn real —a Barcelona—, amb l’objectiu de validar les propostes tecnològiques guanyadores, així com el seu impacte.
 • Explorar les possibilitats d’escalar les solucions amb més impacte i potencial cap a altres àrees geogràfiques o cap a un nombre més alt de beneficiaris.
 • Impulsar de forma decidida, i en col·laboració amb diferents àrees i entitats, l’ecosistema econòmic i social creant nous espais d’oportunitat per a iniciatives d’innovació que donin resposta de forma viable i sostenible als nous reptes urbans.
 • Promoure la implantació i l’assoliment de l’Agenda 2030 a Barcelona.

El Comissionat de l’Agenda 2030 de l’Ajuntament de Barcelona, BSM (Barcelona de Serveis Municipals SA) i Mobile World Capital, a través de la iniciativa Digital Future Society, han establert un marc de col·laboració per impulsar la innovació en qüestions importants per a la consecució dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) a través del llançament dels reptes INNOVACCIÓ 2030.

 

logo dels impulsors

 

1. Definició dels reptes

Es reuneixen diverses parts interessades per definir reptes i establir els partenariats necessaris per desplegar el projecte.

2. Crida a la participació

Es comunica el repte als actors rellevants i a la ciutadania mitjançant missatges concisos pels canals en línia i fora de línia més efectius.

3. Avaluació de solucions

Experts avaluen les solucions proposades i deliberen en un procés iteratiu per finalment seleccionar els guanyadors.

4. Presentació dels guanyadors

Les solucions guanyadores es presenten públicament per donar visibilitat al projecte i els participants.

5. Desenvolupament i implementació

Es gestiona el desplegament de pilots d’innovació amb diferents àrees de l’Ajuntament i agents municipals.

6. Escalat

Els projectes pilotats amb èxit podran integrar-se en processos de compra pública innovadora i desplegar-se en el mercat.

Per a la ciutadania:

 • Satisfà millor les seves necessitats reals.
 • Incorpora béns o serveis innovadors per millorar els serveis públics.

Per a les empreses:

 • Ofereix contactes i col·laboració amb l’ecosistema d’innovació.
 • Accelera la innovació urbana.
 • És una plataforma per al desenvolupament i la provatura de solucions.
 • Ofereix potencial de visibilitat i de desplegament del projecte tant a la ciutat com a escala internacional.

Per a universitats i centres de recerca:

 • Promou la innovació tecnològica al servei de la ciutadania.
 • Permet participar en el procés de definició de projectes.
 • Afavoreix la col·laboració amb altres agents.

Per a l’Administració pública:

 • Estructura i potencia la innovació, centrada en valors de sostenibilitat social, ambiental i tecnològica.
 • Combina la innovació amb l’eficiència econòmica i tècnica.
 • Promou un canvi cultural intern.

Preguntes freqüents

 • És una nova manera de donar resposta a una necessitat complexa de la ciutat i que requereix solucions innovadores.  Un repte comença amb una pregunta oberta per descobrir nous enfocaments per resoldre problemes socials i urbans.

 • Les convocatòries són obertes per a individus o organitzacions de l’àmbit privat, públic, social, acadèmic. Les crides són d’àmbit internacional. Els criteris d’elegibilitat poden ser diferents en cada convocatòria i es troben especificats a les bases del concurs de cada repte.

 • 1. Llançament del repte

  2. Presentació de propostes (entre sis i vuit setmanes)

  3. Avaluació: selecció de finalistes i guanyador o guanyadors (entre quatre i cinc setmanes)

  4. Lliurament del premi

  5. Demostrador (entre tres i sis mesos): implementació de la solució guanyadora en un context real.

  • Prova pilot: Realitza una prova pilot de la teva solució en un context real, valida la teva proposta i el seu impacte. Tindràs l’oportunitat de ser valorat per un grup d’experts.
  • Referent: Implementa la teva solució a la ciutat de Barcelona, referent internacional en ciutats intel·ligents, sostenibles i humanes.
  • Visibilitat: Aconsegueix una gran visibilitat de la implementació de la solució.
 • Presenta la teva proposta amb la informació requerida a la pàgina d’enllaç de cada repte que et portarà al Portal de Tràmits.

Altres espais d’innovació

Barcelona treballa per consolidar-se com a capital de la innovació del sud d’Europa i com el mecanisme per atreure i mobilitzar recursos orientats a construir un model de desenvolupament econòmic local competitiu i sostenible.

  BIT Habitat és una fundació municipal que té com a objectiu promoure la innovació urbana a Barcelona, en els seus vessants social, econòmic, tecnològic i mediambiental per tal de donar resposta als nous reptes als quals s’enfronten les ciutats.

  El Comissionat d’Innovació Digital de l’Ajuntament de Barcelona treballa per donar suport a l’emprenedoria i fomentar la inclusió en l’economia digital. Potenciar l’ús de la tecnologia digital per afrontar els reptes socials i promoure models d’economia circular.

  La Barcelona Innovation Coast (BIC) és una nova plataforma publicoprivada que pretén potenciar la zona d’innovació urbana concentrada en l’eix de la costa de Barcelona, alhora que contribueix a diversificar l’economia de la ciutat.