Sabries convertir la Ludoteca Guitard en un espai més accessible?

Publicació de la licitació

Empreses finalistes

Adjudicació de la licitació, guanyador

Signatura del contracte guanyador

EL REPTE

Barcelona vol assolir l’accessibilitat universal i, per tant, treballa per eliminar les barreres i adequar els espais públics, els serveis i els equipaments municipals tenint en compte les diferents necessitats de les persones. En aquesta direcció, el districte de les Corts treballa, des de fa anys, per convertir-se en un territori socialment responsable, accessible i inclusiu en totes aquelles accions, projectes, equipaments i serveis que disposa sense cap mena d’impediment o limitació pel fet de tenir una discapacitat. El principal objectiu és contribuir a la millora de les condicions i la qualitat de vida de les persones més vulnerables.

Avui dia, des del Districte, s’està treballant per garantir aquest accés en tots els àmbits i, en aquest sentit, la Ludoteca Guitard (inaugurada el 2010) és un equipament de proximitat estratègic al barri que ofereix un espai de joc i lleure educatiu no només els infants, sinó també les seves famílies i/o tutors.

Hi ha la necessitat de fer que la Ludoteca Guitard sigui realment un equipament accessible per a tota persona usuària, independentment de necessitats específiques que pugui tenir.

Per donar resposta al repte, busquem solucions tecnològiques innovadores que permetin que les persones amb diferent(s) discapacitat(s) puguin interactuar amb l’espai de la Ludoteca Guitard per garantir que sigui un espai d’experimentació sensorial adaptat i inclusiu.

Les solucions poden ser, per exemple, equipament digitalitzat per a activitats d’oci i activitats culturals, eines per assegurar que tots els visitants puguin utilitzar l’espai, en tots els sentits, propostes de nous jocs o adaptació de jocs tradicionals en clau d’inclusió i afavorint la interacció entre els nens i les famílies.

CONEIX ELS GUANYADORS

Nexe Fundació és un referent d’atenció a la infància amb pluridiscapacitat, impulsant, des de fa més de vint anys, un model d’atenció individualitzada al nen/a, basat en l’estrena col·laboració entre famílies i professionals.

LOGO NEXE

“La Guitard, Reimaginada: Ludoteca digital per a tots i Gestió del canvi.”

La solució es compon de:

  • Una àmplia/innovadora varietat d’elements de joc i d’oci digitals que ofereixen experiències inclusives i sensorials, ajudant a l’aprenentatge, socialització i participació, adaptats a totes les habilitats i nivells de repte desitjat.
  • Una proposta de gestió del canvi i dinamització per assegurar l’èxit de la implantació de la tecnologia a través d’intervencions participatives d’innovació social. El concepte d’accessibilitat que ofereix la nostra solució no és únicament facilitar l’accés a un joc mitjançant un producte de suport tecnològic (vegeu contemplar tots els tipus de productes de suport tecnològic), sinó també oferir a tots els nens/es l’oportunitat de tenir les mateixes experiències de joc. Proposem també una tecnologia que s’adapti a la ludoteca a partir de l’enteniment del seu espai, per ell hem visitat la ludoteca, i la nostra solució valida i contempla mantenir la seva organització actual.

A més, contempleu la implicació de la comunitat, pares i mares, familiars, tutors professionals de referència garantint la seva acceptació i potenciant el seu ús. Accedir a la ludoteca des de casa: amb l’objectiu de reduir l’absentisme derivat de problemes de salut, proposem disposar de diferents jocs de taula en línia.

Finalment, la solució tecnologia suggerida està dirigida a persones amb qualsevol classe de discapacitat incloent la hiperactivitat o dèficit d’atenció.

  • La població de Barcelona amb discapacitat reconeguda representa un 9,28% (151.814 persones) respecte al total de la població de la ciutat (1.636.762 persones), i a les Corts hi trobem 7.002 persones amb discapacitat. Per tant, hi ha una necessitat d’ampliar la mirada inclusiva i de garantir que aquest col·lectiu pugui arribar a tenir les mateixes oportunitats de participar en tots els aspectes de la vida social, cultural i educativa.

    La Ludoteca Guitard desenvolupa activitats adreçades a infants i a les seves famílies, i fins i tot a edats pre-adolescents, durant tot l’any, inclosos els períodes de vacances. Dirigeix també les activitats a les entitats de lleure del territori i a projectes d’inclusió de ciutat. Per tant, espais com la Ludoteca Guitard són adequats per testejar solucions innovadores. Les solucions tecnològiques d’aquesta convocatòria estan pensades perquè nens i nenes amb qualsevol tipus de discapacitat (física, psíquica, visual i/o auditiva), així com els seus familiars, puguin gaudir del joc i de l’oci conjuntament i compartir un espai d’oci i relació també amb altres nens i nenes i famílies i, per tant, garantir el dret a l’accessibilitat universal a un servei públic.

    La mitjana de persones amb discapacitat que són usuàries de la Ludoteca Guitard és de 5/6 usuaris regulars per curs acadèmic. En aquesta línia, és fonamental treballar per evitar que aquest número no sigui dependent del nivell d’accessibilitat de l’espai i aconseguir que aquest estigui obert i adaptat a tots els possibles usuaris, assegurant així que es pugui gaudir i realitzar la pràctica d’activitats amb total garantia de èxit.

    Amb aquest projecte, es preveu avançar en la consecució dels següents ODS:

    • ODS 3: Salut i benestar
    • ODS 4: Educació de qualitat
    • ODS 9: Indústria, innovació i infraestructura
    • ODS 10: Reducció de les desigualtats
    • ODS 11: Ciutats i comunitats sostenibles
  • El repte busca que totes les persones usuàries de l’espai públic Ludoteca Guitard, tant nens com les seves famílies o tutors, gaudeixin de l’espai amb autonomia, comoditat i seguretat, sense que les capacitats físiques, sensorials i/o cognitives els impedeixin gaudir de l’equipament i els seus activitats.

    Les solucions han de tenir un nivell de desenvolupament tecnològic igual o superior a TRL 6 (Technology Readiness Level), i la seva implementació mitjançant un pilot ha de ser viable tant a nivell tècnic com econòmic. La solució guanyadora es pilotarà a la Ludoteca Guitard. Es valoraran positivament aquelles solucions que tinguin potencial d’escalabilitat i la gestió de les quals sigui el més autònoma/independent possible.

  • Les solucions tecnològiques poden enfocar-se, entre d’altres, en aspectes com ara:

    Adaptació i flexibilització dels espais:
    – Disposar d’espais multi-sensorials, entorns immersius, o espais de relaxació i exploració: sales flexibles que ofereixen experiències a través dels sentits (tacte, olfacte, oïda, vista) per estimular sentits i capacitats oferint diversitat de canals de coneixement i experimentació del entorn.
    – Adaptació de l’espai per fer-ho accessible a nivell comunicatiu (senyalètica, retolació).

    Adaptació dels materials:
    – Eines que afavoreixin l’aprenentatge cooperatiu i el lleure educatiu a través del joc.
    – Nous jocs o adequació de jocs tradicionals en perspectiva d’inclusió, que incorporin la tecnologia per estimular els sentits i la comunicació.

    Comunicació accessible:
    – Solucions que facilitin la comunicació per a les persones amb discapacitat visual (baixa visió, ceguesa), intel·lectual i/o auditiva.
    – Altres tipus de eines per a la comunicació accessible amb diferents col·lectius.

  • Consulta les bases de la convocatòria del repte aquí.

Projectes guanyadors

Coneix tots els guanyadors dels reptes d'InnovAcció 2030.