Consell Acadèmic Assessor de l'Agenda 2030 de Barcelona
QUÈ ÉS?
El Consell Acadèmic Assessor de l’Agenda 2030 de Barcelona és un òrgan d’assessorament i consulta format per membres destacats de la comunitat acadèmica de Barcelona.
Té les funcions següents:
- Assessorar l’equip de govern de l’Ajuntament de Barcelona sobre el desenvolupament de l’Agenda 2030 a la ciutat i l’assoliment dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS).
- Promoure l’elaboració d’estudis en col·laboració amb universitats, centres docents, centres de recerca, empreses, fundacions i institucions públiques i privades vinculades als diversos àmbits d’acció de l’Agenda 2030.
- Proposar actuacions/projectes amb l’objectiu que Barcelona es converteixi en una ciutat referent en l’assoliment dels ODS i plantejar polítiques públiques innovadores per assolir aquests objectius.
- Disposar d’una visió àmplia i global en tots els aspectes vinculats al desenvolupament de l’Agenda 2030, i especialment en relació amb les actuacions, iniciatives i projectes promoguts per l’Ajuntament.
- Avaluar el desenvolupament de la Mesura de Govern per a la implementació de l’Agenda 2030 i conèixer el sistema d’indicadors per valorar el compliment dels objectius, i proposar-hi millores.
- Conèixer els resultats dels informes anuals de seguiment i avaluació dels objectius abans que es facin públics.
- Promoure el coneixement i el suport ciutadà a l’Agenda 2030 i als ODS, tot connectant el món acadèmic, les institucions i la ciutadania.
Decret de creació del Consell Acadèmic Assessor de l'Agenda 2030
-
Presidenta: Laia Bonet Rull, tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana.
Vicepresident: Miquel Rodríguez Planas, comissionat d’Agenda 2030
Vocals:
Alicia Adserà
Doctora en Economia per la Universitat de Boston. Actualment és professora a la Woodrow Wilson School de la Universitat de Princeton (EUA), així com investigadora a IZA i CreAM. Prèviament ha estat professora associada a la Universitat d'Illinois a Chicago i afiliada al Centre de Recerca sobre la Població de la Universitat de Chicago. Els seus principals temes de recerca se centren en el paper de les condicions econòmiques en les decisions de fertilitat, així com en els fluxos migratoris, amb el focus en qüestions com el llenguatge o el mercat laboral. El seu treball s'ha publicat a l'American Economic Review P&P, Economic Journal, Labor Economics, Journal of Population Economics, Journal of Law Economics and Organization i Population Studies, entre d’altres.
Alícia Casals
Doctora en Informàtica per la Universitat Politècnica de Catalunya. Actualment és catedràtica del Departament d'Enginyeria de Sistemes, Automàtica i Informàtica Industrial de la UPC i des de 2019 és presidenta de la Secció de Ciències i Tecnologia. Prèviament ha estat membre de l'Institut d'Estudis Catalans i ha presidit diversos congressos de robòtica experimental. Va ser vicepresidenta de la IEEE Robotics and Automation Society (2008-2009) i presidenta del Technical Committee on Biorobotics de la IEEE Engineering in Medicine and Biology Society (2016-2017). És cofundadora de Rob Surgical Systems, spin-off UPC-IBEC (2012), per al desenvolupament d'un sistema robòtic per a cirurgia laparoscòpica, i cofundadora de Surgitrainer, per al desenvolupament d'entrenadors quirúrgics, també spin-off UPC-IBEC (2015). Ha rebut el Premi a l'Invent més Social de Mundo Electrónico (1987), el Premi Internacional de Tecnologia Barcelona92 (1992), el Premi Ciutat de Barcelona (1996) i la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic de la Generalitat de Catalunya (1998).
Andreu Mas-Colell
Doctor en Economia per la Universitat de Minnesota (1972). Actualment és president del BIST. Prèviament ha estat catedràtic d'Economia a la Universitat de Harvard (1981-96), professor d'Economia i Matemàtiques a la Universitat de Califòrnia (Berkeley) (1972-80) i president de la Barcelona Graduate School of Economics (2006-2010). Va ser conseller d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació (2000-2003) i d'Economia i Coneixement (2010-2016) de la Generalitat de Catalunya. Ha estat secretari general del Consell Europeu de Recerca (ERC), del juliol de 2009 a l'agost de 2010. L'any 2005 va ser escollit membre de l'Institut d'Estudis Catalans i el 2008 de la Reial Acadèmia de Ciències Morals i Polítiques. Ha estat membre del Consell Assessor del Servei d'Estudis de "la Caixa", president del Consell Assessor Científic de Telefónica Investigación y Desarrollo i membre de la Junta Directiva del Cercle d'Economia. Els seus principals temes de recerca són la microeconomia i la teoria de jocs, així com el mateix sistema de recerca i l'ensenyament superior.
Àngel Castiñeira
Doctor en Filosofia i Ciències de l'Educació per la Universitat de Barcelona. Des de 1993 forma part del cos docent d'ESADE. Ha estat director del Departament de Ciències Socials d'ESADE-URL, professor titular del Departament de Ciències Socials d'ESADE-URL i director del Centre d'Estudis de Temes Contemporanis de la Generalitat de Catalunya, així com professor de Filosofia Contemporània de la Universitat Ramon Llull, director de la col·lecció "Temes Contemporanis", de l'editorial Proa, i director d'IDEES. Revista de Temes Contemporanis. Els seus principals temes de recerca són la filosofia social i política (teories de la justícia i estat del benestar, multiculturalisme, nacionalisme...), així com l'ètica aplicada i valors, canvis de l'entorn social i cultural i lideratge i governança democràtica.
Anton Costas
Doctor en Política Econòmica de la Universitat de Barcelona. Actualment és president del Cercle d'Economia. Prèviament ha presidit i format part de diferents comissions d'experts per assessorar governs en qüestions de política pública. Participa activament en el debat públic sobre els problemes econòmics actuals, a través de conferències i articles. És columnista del diari El País, El Periódico de Catalunya i La Vanguardia. En el vessant empresarial, és conseller de diverses empreses. Ha estat defensor del client d'Endesa (2000-2005) i president del Consell d'Endesa a Catalunya (2005-2012). Els seus estudis se centren en els processos de formació de polítiques públiques, i en particular els processos de reforma econòmica. Ha estat vicerector de la Universidad Internacional Menéndez Pelayo i de la Universitat de Barcelona.
Carles Ramió
Doctor en Ciències Polítiques i de l’Administració per la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment és professor titular de Ciències Polítiques i Socials a la Universitat Pompeu Fabra i des de 2013, vicerector de Planificació i Avaluació Institucional. Prèviament ha estat degà de la Facultat de Ciències Polítiques i Gestió Pública a la UPF, vicerector a la UPF tres vegades, director de l'Escola d'Administració Pública de Catalunya, president d'Ivàlua (Consorci d'Avaluació de Polítiques Públiques de Catalunya) i vicepresident del Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada de Catalunya. Els seus principals temes de recerca són la direcció i la gestió pública (teoria de l'organització i auditoria operativa), partenariats publicoprivats i participació ciutadana. Ha publicat 22 llibres sobre institucions, a més d'uns 170 articles i capítols de llibre.
Enric Banda
Doctor en Física per la Universitat de Barcelona. Actualment és conseller sènior del Barcelona Supercomputing Center, assessor estratègic del Centre Tecnològic Leitat i president del Consell Assessor de Ciència, Tecnologia i Innovació del Ministeri de Ciència i Innovació. Entre les responsabilitats exercides amb anterioritat destaquen la de secretari d'Estat d'Universitats i Recerca, CEO de la European Science Foundation i director de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) i de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA), així com director de Ciència de la Fundació "la Caixa".
Elisabet Viladecans
Doctora en Economia per la Universitat d'Economia (1999). Actualment és investigadora de l'Institut d'Economia de Barcelona (IEB), on dirigeix el programa de recerca Ciutats. També és directora de la Càtedra UB Urban Economics Ciutat de Barcelona i investigadora al CEMFI, al Centre de Recerca en Polítiques Econòmiques (CEPR) i al CESifo. Els seus principals temes de recerca són l'economia d'aglomeració i ubicació de persones i empreses, l'impacte de les infraestructures en el creixement de les ciutats, la congestió urbana i la contaminació, l'efectivitat de les polítiques urbanes, la regulació d'ús del sòl i el creixement de les ciutats, l'economia política de la destrucció costanera i l'impacte de les interaccions socials en l'elecció residencial.
Estanislao Roca
Doctor en Arquitectura per la Universitat Politècnica de Catalunya. Actualment és professor del Programa de Doctorat d'Urbanisme de la UPC, distingit amb la Menció d'Excel·lència, així com avaluador internacional de docència des de 2015. Prèviament ha rebut el Premi a la Qualitat a la Docència Universitària de la UPC (2011) i la distinció Jaume Vicens Vives. Va ser director del DUOT de la UPC. L'any 1995 va obtenir la medalla d'honor Europa Nostra i l'any 1996 el Premi triennal de recerca Lluís Domènech i Muntaner.
Francisco Longo
Professor del Centre de Governança Pública d'ESADE. Prèviament ha estat director del Centre de Governança Pública, director general adjunt i secretari general d'ESADE. Ha estat membre del Comitè d'Experts en Administració Pública de les Nacions Unides (2011-2018) i d'altres comitès d'experts per a la reforma del treball públic, la governança universitària i l'organització del sector públic. Pertany a diferents consells editorials i és autor de nombroses publicacions sobre governança, gestió pública i col·laboració publicoprivada.
Guillem Lopez Casanovas
Doctor en Economia Pública per la Universitat de York (1984). Actualment és catedràtic d'Economia a la Universitat Pompeu Fabra. Prèviament ha estat vicerector d'Economia i Relacions Internacionals i degà de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la mateixa universitat entre el 2000 i el 2004. L'any 1996, juntament amb Vicente Ortún, va fundar el Centre de Recerca en Economia i Salut (CRES-UPF), institució que va dirigir fins a l'any 2006. De l'any 2005 a l'any 2017 ha estat conseller independent del Consell de Govern del Banc d'Espanya. Entre 2007 i 2011 va ser president de la International Health Economics Association (IHEA) i el 2016 va ser elegit membre numerari de l'Institut d'Estudis Catalans, Secció de Filosofia i Ciències Socials. Ha exercit d'assessor expert per a l'Organització Mundial de la Salut (OMS) sobre les desigualtats en salut a la Unió Europea. Els seus principals temes de recerca són el mesurament de l'eficiència del sector públic, la revisió del paper del sector públic en general (i en l'àmbit sanitari en particular), les balances fiscals, el finançament de les hisendes locals, l'economia de la salut, la dependència i els equilibris intergeneracionals.
Hannah Abdullah
Doctora en Sociologia per la London School of Economics (LSE). Actualment és la investigadora principal del programa Ciutats Globals del CIDOB, així com investigadora col·laboradora del Centre d'Estudis sobre Cultura, Política i Societat (CECUPS) de la Universitat de Barcelona. Prèviament ha estat comissària de programes culturals al Goethe-Institut de Nova York (lnstitut Alemany de Cultura), on va desenvolupar i gestionar programes relatius a arquitectura i urbanisme, entre d'altres. Els seus principals temes de recerca se centren en la diplomàcia de les ciutats en els àmbits del canvi climàtic i la cultura, amb el focus en la regió euromediterrània.
Isabel Pont Castejón
Doctora en Dret i professora titular de Dret Administratiu de la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment és representant de l'Associació de Dret Ambiental Espanyol a Catalunya i també forma part del Comitè Científic de la revista Aranzadi Medio Ambiente, el Comitè d'Ètica en Experimentació Animal i Humana, el Comitè de Recerca de l'ICTA i el Comité Técnico Marítimo, Foro Ambiental Portuario estatal. Des de 2005 és membre del Consell Assessor pel Desenvolupament Sostenible de la Generalitat de Catalunya. Prèviament ha estat assessora jurídica de l'Autoritat Portuària de Barcelona, i de 1997 a 2011, membre i secretària de la Comissió Mixta de Seguiment i Control Ambiental de les obres d'ampliació del Port de Barcelona. Ha dirigit projectes de recerca europeus com a investigadora principal.
José Luís Martí
Doctor en Teoria Política i Social (2004) i llicenciat en Dret (1997) per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. Actualment és professor de Filosofia del Dret a la UPF i vicerector de Projectes d'Innovació i director del projecte en benestar planetari de la mateixa universitat. També és editor de la revista Law, Ethics and Philosohpy (LEAP) i ha estat Laurance S. Rockefeller Fellow a la Universitat de Princeton (2008-2009) i professor visitant a la Universitat de Richmond (2014). Ha publicat diversos llibres i articles en matèria de teoria democràtica, nova tecnologia i governança global.
Leire Pajin
Directora de Desenvolupament Internacional d'ISGlobal i presidenta de la Red Española de Desarrollo Sostenible (REDS). Prèviament ha exercit d'assessora especial de l'Organització Panamericana de la Salut i d'assessora política del Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD) en la planificació de l'Agenda de Desenvolupament post 2015, entre els anys 2012 i 2014. Anteriorment, va ser ministra de Sanitat, Política Social i Igualtat i va estar al capdavant de la Secretaria d'Estat de Cooperació i de l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID), on sota la seva gestió es va aprovar el Pla director de cooperació espanyola (2005-2008).
Lluis Torner
Doctor en Ciències Físiques per la Universitat Politècnica de Catalunya. Actualment és director de l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO). Ha obtingut reconeixements com la Distinció de la Generalitat de Catalunya com a jove investigador (2000), la Medalla Monturiol (2009), el Premi de Lideratge d'àmbit mundial de l'Optical Society of America (2011), el Premi Nacional de Recerca de la Generalitat de Catalunya (2016) i el premi Nature Mentoring (2017). La seva recerca se centra principalment en la fotònica, amb èmfasi en l'estudi dels solitons òptics.
M.ª Soledad Garcia Cabeza
Doctora en Filosofia per la University of Hull (1984) i en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona (1985). Actualment és directora de tesis doctorals i de màsters en temes de ciutadania, polítiques d'inclusió social, innovació social i governança multinivell. Prèviament ha estat presidenta del Comitè de Recerca 21 (sociologia del desenvolupament urbà i regional) de l'Associació Internacional de Sociologia (ISA) i investigadora del Royal Institute of International Affairs (Londres), així com professora visitant a la Universitat d'Oxford, l'Institut Universitari Europeu (Florència), la Universitat d'Amsterdam i la Universitat de Bielefeld, entre d'altres.
Mariano Marzo
Doctor en Ciències Geològiques per la Universitat de Barcelona (1980). Actualment és professor de Recursos Energètics i Geologia del Petroli a la UB. Prèviament ha estat membre de diversos consells editorials de revistes de prestigi internacional, com Basin Research, Geology i Sedimentology. Des de l'any 2005, la seva investigació s'inscriu en l'Institut de Recerca de Geomodels de la UB. Ha publicat més de 150 articles en revistes científiques
Marina Subirats
Doctora en Sociologia per la Universitat de Barcelona i doctora honoris causa per la URV. Actualment és membre del patronat del CIDOB. Catedràtica emèrita de Sociologia de la UAB. Prèviament ha estat directora de l'Institut de la Dona (1993-1996) i ha ocupat diferents càrrecs a l'Ajuntament de Barcelona: regidora d'Educació (1999-2006), presidenta del Consell de Districte de Sants-Montjuïc (1999-2003), presidenta del Consell de Districte de Nou Barris (2003-2006) i cinquena tinent d'Alcaldia (2003-2006). Els seus àmbits de recerca principals són l'educació i la igualtat de gènere.
Marta Estrada
Doctora en Biologia per la Universitat de Barcelona (1976). Actualment és cap del Departament de Biologia Marina i Oceanografia de l’Institut de Ciències del Mar del CSIC. Ha publicat un gran nombre de treballs en revistes internacionals especialitzades, així com llibres i capítols de volums sobre oceanografia. Ha participat en conferències i congressos, ha dirigit diversos doctorands, ha supervisat nombrosos investigadors postdoctorals, ha impartit classes a les universitats de Barcelona, Las Palmas de Gran Canaria i la Internacional Menéndez Pelayo. Des de 1989 forma part del comitè editorial d'Scientia Marina.
Núria Mas
Doctora en Economia per la Universitat de Harvard, especialitzada en economia de la salut. Actualment és directora del Departament d'Economia de la IESE Business School i consellera del Banc d'Espanya. Prèviament ha estat membre del Comitè Assessor per a la Sostenibilitat i el Progrés del Sistema Sanitari de la Generalitat de Catalunya. El seu treball s'ha publicat en revistes acadèmiques com el Journal of Health Economics, The Review of Industrial Organization, Food Policy o International Journal of Healthcare Finance and Economics.
Oriol Nel·lo
Doctor en Geografia per la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment és membre numerari de l'Institut d'Estudis Catalans i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona. En els darrers anys, ha estat conferenciant en universitats del Brasil, Espanya, Itàlia, Gran Bretanya, Mèxic, Portugal i Xile. Prèviament ha estat diputat al Parlament de Catalunya (1999-2003) i secretari per a la Planificació Territorial del Govern de la Generalitat de Catalunya (2003-2011). Els seus principals temes de recerca se centren en dinàmiques territorials i polítiques de planejament territorial, gestió del territori, rehabilitació urbana i paisatge.
Pedro Díez
Doctor en Enginyeria Civil per la Universitat Politècnica de Catalunya (1996). Actualment és director del programa Erasmus Mundus Master of Science in Computational Mechanics i des de l'any 2013 forma part del consell científic Universitat Euromediterrània de Fes (Marroc) i és vicepresident d'ECCOMAS (European Community on Computational Methods in Applied Sciences). Prèviament, en el període 2010-2013, ha estat vicerector de Política Internacional de la UPC i sotsdirector del Departament de Matemàtica Aplicada III (2004-2007), així com de l'Escola de Camins (1997-2000). Ha rebut diversos reconeixements, com ara la Fellow Distinction, l'any 2010, de la International Association for Computational Mechanics (IACM).
Quim Brugué
Doctor en Ciència Política i de l'Administració per la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment és catedràtic de Ciència Política de la Universitat de Girona (UdG). Prèviament ha estat director general de Participació Ciutadana de la Generalitat de Catalunya, director de l'Institut de Govern i Polítiques Públiques i president de l'Associació Espanyola de Ciència Política (AECPA). Entre 2009 i 2014 va ser director de l'Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP). També va presidir l'Associació Espanyola de Ciència Política (AECPA) entre 2015 i 2017.
Rafael Vilasanjuan
Periodista. Actualment és director del Departament d'Anàlisi i Desenvolupament Global d'ISGlobal. Prèviament, entre 2006 i 2011, ha estat sotsdirector gerent del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), i durant més de deu anys ha treballat a MSF Internacional. També ha participat en missions d'observació amb l'Institut Nacional Demòcrata (NDI) per controlar el procés electoral a l'Orient Mitjà.
Ricard Espelt
Doctor en Societat de la Informació i el Coneixement per la Universitat Oberta de Catalunya. Actualment és investigador de Dimmons (Internet Interdisciplinary Institute - Universitat Oberta de Catalunya). Ha centrat la seva recerca en l'impacte econòmic i social que tenen les plataformes digitals i ha focalitzat la seva tesi en l'estudi de les cooperatives de consum agroecològic.
Tamiko Ysa
Doctora en Ciències Polítiques i de l'Administració. Actualment és professora del Departament de Direcció General i Estratègia a ESADE i catedràtica de la URL. També és investigadora principal del grup consolidat de recerca en Lideratge i Innovació en Gestió Pública i gestiona ajuts a la recerca dins dels programes europeus (H2020 i Programa Marc) i del Pla nacional en R+D. Prèviament ha fet publicacions al Journal of Public Administration, Research and Theory, Public Management Review, International Public Management Journal, Public Administration Review i International Journal of Public Sector Management, així com per a Oxford University Press, Routledge, Edward Elgar, Palgrave MacMillan i Emerald.
Teresa Garcia-Milà
Doctora en Economia per la Universitat de Minnesota. Actualment és directora de la Barcelona Graduate School of Economics i investigadora associada del Centre de Recerca en Economia Internacional (CREI). És consellera de Banc Sabadell, membre del Consell Assessor de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF), vicepresidenta del Cercle d'Economia i vicepresidenta de Barcelona Global. Prèviament ha estat degana de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la UPF, vicerectora de Política Científica i directora del Departament d'Economia i Empresa d'aquesta mateixa universitat. Els seus principals temes de recerca són la macroeconomia, l'economia pública i l'economia regional.
Teresa Puig
Doctora en Física per la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment és membre executiu del comitè editorial de la revista Superconducting Science and Technology i membre del Comitè de la European Society of Applied Superconductivity. És cofundadora d'una spin-off, OXOLUTIA S.L., i autora d'onze invents patentats. L'any 2015 se li va concedir el Premi Ciutat de Barcelona a la Ciència Experimental i la Tecnologia.
Xavier Vives
Doctor en Economia per la Universitat de Califòrnia-Berkeley. Actualment és director acadèmic del Public-Private Sector Research Center de l’IESE. També és editor del Journal of Economic Theory i coeditor del Journal of Economics and Management Strategy. Prèviament, de 2011 a 2014, ha estat conseller especial del vicepresident de la Comissió Europea i comissari de Competència Joaquín Almunia. A Catalunya ha participat en diverses comissions oficials de disseny de plans industrials i universitaris i ha estat membre del Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica i el Creixement (CAREC) de 2011 a 2014.
Secretaria: Gabinet Tècnic de Programació/Oficina del Comissionat d’Agenda 2030
-
- Reunions: El Consell es reuneix una mitjana de dos cops per any. Podeu demanar les actes de les reunions a comissionat2030@bcn.cat
- Informe sobre la proposta de localització de l’Agenda 2030 de Barcelona
- Documents dels grups de treball