Objectiu 2:
Fam zero
Posar fi a la fam, assolir la seguretat alimentària i la millora de la nutrició, i promoure l’agricultura sostenible
L’ODS 2 demana assegurar a totes les persones una alimentació sana, nutritiva i suficient durant tot l'any. Es tracta d’eradicar la desnutrició i de combatre les formes de mala alimentació que acaben generant malalties. En paral·lel, cal vetllar per la sostenibilitat dels sistemes de producció d'aliments i la seva adaptació a les noves condicions climàtiques, amb un suport a nous models agroalimentaris sostenibles, sans i justos arreu del món.
2.1. Posar fi a la fam i assegurar l'accés de totes les persones, en particular de les persones pobres i en situacions vulnerables, inclosos els lactants, a una alimentació sana, nutritiva i suficient durant tot l'any.
2.2. Posar fi a totes les formes de malnutrició, fins i tot aconseguint, a tot tardar el 2025, les fites convingudes internacionalment sobre el retard del creixement i l'emaciació dels menors de 5 anys, i abordar les necessitats de nutrició de les adolescents, dones embarassades i lactants, així com les persones grans.
2.3. Duplicar la productivitat agrícola i els ingressos dels productors/es d'aliments de petita escala, en particular les dones, els pobles indígenes, agricultors/es familiars, pastors/es i pescadors/es, entre altres coses mitjançant un accés segur i equitatiu a les terres, a altres recursos de producció i inputs, coneixements, serveis financers, mercats i oportunitats per a la generació de valor proposat i treball no agrícola.
2.4. Assegurar la sostenibilitat dels sistemes de producció d'aliments i aplicar pràctiques agrícoles resilients que augmentin la productivitat i la producció, contribueixin al manteniment dels ecosistemes, enforteixin la capacitat d'adaptació al canvi climàtic, fenòmens meteorològics extrems, sequeres, inundacions i altres desastres, i millorin progressivament la qualitat del sòl i la terra.
2.5. D'aquí a 2020, mantenir la diversitat genètica de les llavors, les plantes cultivades i els animals de granja i domesticats i les seves corresponents espècies silvestres, entre altres coses mitjançant una bona gestió i diversificació dels bancs de llavors i plantes a nivell nacional, regional i internacional, i promoure l'accés als beneficis que es derivin de la utilització dels recursos genètics i els coneixements tradicionals connexos i la seva distribució justa i equitativa, segons el convingut internacionalment.
2.a. Augmentar, fins i tot mitjançant una major cooperació internacional, les inversions en infraestructura rural, investigació i serveis d'extensió agrícola, desenvolupament tecnològic i bancs de gens de plantes i bestiar per tal de millorar la capacitat de producció agropecuària en els països en desenvolupament, particularment en els països menys avançats.
2.b. Corregir i prevenir les restriccions i distorsions comercials en els mercats agropecuaris mundials, fins i tot mitjançant l'eliminació paral·lela de totes les formes de subvenció a les exportacions agrícoles i totes les mesures d'exportació amb efectes equivalents, de conformitat amb el mandat de la Ronda de Doha per al Desenvolupament.
2.c. Adoptar mesures per assegurar el bon funcionament dels mercats de productes bàsics alimentaris i els seus derivats i facilitar l'accés oportú a la informació sobre els mercats, fins i tot sobre les reserves d'aliments, per tal d'ajudar a limitar l'extrema volatilitat dels preus dels aliments.
Plans i programes municipals relacionats
- Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2012-2022
- Estratègia per a la inclusió social i la reducció de les desigualtats 2017-2027
- II Pla per la Justícia de Gènere 2021- 2025
- Pla Director de Cooperació per a la Justícia Global de Barcelona 2023-2026
- Estratègia contra la feminització de la pobresa i de la precarietat a Barcelona…
- Estratègia sobre canvi demogràfic i envelliment 2018-2030
- Pla d’infància 2021-2030
- Pla de lluita contra el sensellarisme a Barcelona 2016-2020
- Pla de Barris de Barcelona 2021-2024
- Pla Barcelona, Ciutat Refugi
- Estratègia d’Alimentació Saludable i Sostenible Barcelona 2030