La temàtica del mes: mobilitat sostenible

Passeig de Sant Joan, bicicleta, nena, bici, esport, carril bici, Barcelona, covid-19, desconfinament
04/09/2024 - 09:24 h - Medi ambient i sostenibilitat Ajuntament de Barcelona

Amb motiu de la Setmana Europea de la Mobilitat que tindrà lloc del 16 al 22 de setembre us compartim una selecció de recursos i activitats per promoure hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables.

Un any més, als voltants del 22 de setembre, Dia Mundial Sense Cotxes, torna la Setmana Europea de la Mobilitat. Enguany té lloc del 16 i el 22 de setembre i, com sempre, fomenta hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments a peu, en bicicleta, en transport públic o amb vehicle elèctric. Durant aquesta setmana també es visualitzen els canvis possibles en l’ús de l’espai públic, la millora de la qualitat de l’aire i la reducció de la contaminació. 

La Setmana Europea de la Mobilitat d’enguany porta el lema Combina i mou-te! que posa l’accent en la intermodalitat i ens anima a moure’ns de manera sostenible en benefici de la nostra salut i el medi ambient.  

Recursos 

  • Catàleg d’activitats per a centres educatius de la Setmana Europea de la Mobilitat: cada any, la Setmana Europea de la Mobilitat aplega, en una única programació, totes les activitats que organitzen les entitats i els equipaments sobre la mobilitat sostenible: xerrades, presentacions, activitats promocionals o tallers.
    Us animem a sumar-vos-hi amb accions dels vostres centres! 
  • Guies temàtiques de la Setmana Europea de la Mobilitat: “guies ràpides” en format cartell que presenten temes específics al voltant de la mobilitat.  
  • Proposta didàctica: mobilitat i medi ambient (RACC): proposta dirigida a l’alumnat de secundària en què s’identifiquen quins són els problemes mediambientals actuals que provoca la mobilitat, i quines són les actituds i hàbits que s’han de modificar per tal d’aconseguir una mobilitat més sostenible i respectuosa amb el medi ambient. 

Recursos específics d’Escoles + Sostenibles 

  • Mobilitat i qualitat de l’aire: es tracta d’una guia informativa que incorpora una proposta d’activitats educatives per millorar la mobilitat i qualitat de l’aire a la ciutat de Barcelona. Forma part de la col·lecció Guies d’Escoles + Sostenibles. 
  • Kit “Com has vingut?”: aquest recurs permet, d’una manera divertida i participativa, fer el càlcul de la petjada d’un esdeveniment pel que fa al transport dels assistents i fer pedagogia al voltant de l’impacte que té la manera com ens movem. El podeu demanar a través d’aquest formulari de sol·licitud de préstec.

Vídeos 

  • La Supercol: la mobilitat sostenible: “La SuperCol” és una sèrie de 13 capítols d’una molt durada breu (menys de 3 minuts) en clau d’humor divulgatiu i ironia sobre medi ambient. 
  • Canviem la lògica – Mobilitat sostenible: la cooperativa Som Mobilitat aporta llum, idees i recomanacions sobre mobilitat sostenible en aquest vídeo creat en el marc de les Jornades de Transició Ecològica de la Xarxa d’Economia Solidària, el 2021.  
  • Park(ing) Day 2023: vídeo de presentació de l’edició anterior d’aquest esdeveniment anual que reivindica la necessitat de reduir la presència i l’ús del transport privat motoritzat.

Activitats 

  • Park(ing) Day: el divendres 20 de setembre tindrà lloc aquesta acció performativa anual, de  sensibilització i reivindicativa, on diverses entitats, centres educatius, col·lectius i ciutadania en general, transformen de forma temporal places públiques d’aparcament de cotxes en parcs, jardins i altres formes d’espai públic, amb l’objectiu  de reivindicar un model de ciutat centrat en les persones i en el  medi ambient. Us animem a visitar amb l’alumnat alguna plaça ocupada prop del centre per tal de conèixer el projecte del Parking Day i el que es reivindica. 
  • Bicibús: és una iniciativa que permet als infants anar en grup i en bicicleta cap a l’escola. De la mateixa manera que un autobús, el bicibús disposa d’un recorregut definit i uns horaris de pas. A Barcelona ja hi ha prop de 20 línies de bicibús establertes en set dels 10 districtes. 
  • Parcs i pedals al Besòs (AMB): proposta que consta d’una part de descoberta de la biodiversitat del parc de Can Zam i la importància de la seva conservació i, després, d’una explicació de les normes viàries amb bicicleta i un recorregut per la via pública.  
  • Activitats per a escoles (Fundació TMB): una dotzena d’activitats i dossiers pedagògics adreçats als diferents cicles educatius.  
  • Activitats relacionades amb l’ús de la bicicleta (Biciclot): catàleg d’activitats d’aquesta entitat referent en la promoció de la bicicleta com a mitjà de transport ecològic, econòmic, saludable. Per tal d’afinar la cerca, cal filtrar per la temàtica “Mobilitat sostenible”. 
  • Projecte BiciEscola (BACC): a través de cursos per aprendre a anar en bicicleta, s’impulsa l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport i es defensen els drets i deures dels ciclistes. 

Recursos disponibles al Servei de Documentació d’Educació Ambiental (SDEA) 

  • Equip mesurador de qualitat de l’aire Dusttrak: es tracta d’un fotòmetre làser de dispersió de llum que mesura els contaminants d’aerosols (pols, fums, gasos i vapors). És un recurs destinat a educació secundària, batxillerat, cicles formatius i educació universitària. L’SDEA disposa de 2 unitats que cedeix en préstec. Podeu sol·licitar-lo a través del formulari de contacte. 
  • Boldo, E. (2016). La contaminación del aire. Los libros de la Catarata.
    Llibre divulgatiu sobre els agents nocius (gasos, vapors, partícules) que conté l’aire que respirem. Alguns d’aquests agents provenen de la natura, però d’altres, com els produïts pel trànsit són ocasionats per l’ésser humà i són aquests els que nosaltres podem controlar o regular. 

Experiències de centres educatius de la Xarxa 

  • FEP SANT RAMON “Scool2walk”: un projecte de bus a peu que pretén connectar a la comunitat, fer barri i promoure una mobilitat segura, activa i sostenible a través d’una aplicació web que permet a la comunitat educativa compartir rutes segures fins a l’escola. 
  • Escola Sadako “Un petit jardí”: en el marc del Park(ing) Day del 2022, l’escola va crear en l’espai d’aparcament de cotxes un jardí “per reflexionar, compartir i somiar el món que volem”.  

Notícies relacionades