L’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya creen la Taula Sectorial per a la Descarbonització de la Nàutica

La iniciativa compta amb el suport de la Fundació Barcelona Capital Nàutica i té per objectiu fomentar l’ús de nous combustibles renovables aplicats a la nàutica i enfortir tot l’ecosistema de la cadena de valor a Catalunya.

..
11/07/2024 - 12:43 h - Agenda 2030 Ajuntament de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona -a través de Barcelona Activa– i la Generalitat -a través de l’agència Acció -han constituït la primera Taula Sectorial per a la Descarbonització de la Nàutica. L’objectiu d’aquesta taula sectorial és dinamitzar el sector nàutic per avançar en la descarbonització d’acord amb tots els actors implicats i millorar la competitivitat del sector a Barcelona i Catalunya, tot aprofitant el repte que suposa la descarbonització i també l’impacte positiu que suposa ser la seu de la 37a Copa Amèrica a Barcelona.

Aquesta Taula públic-privada està presidida pel Director General de Barcelona Activa, Lorenzo Di Pietro, i pel Secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya i Conseller Delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos. Compta amb la coordinació de la Fundació Barcelona Capital Nàutica i el Barcelona Clúster Nàutic, en la part tècnica. A més, estan convidats a formar-ne part més de 100 agents de tota la cadena de valor de la descarbonització de la nàutica, com altres administracions públiques, universitats, drassanes, fabricants de components, distribuïdors, indústries de reparació i manteniment, entre d’altres.

La taula s’estructurarà en diversos eixos i grups de treball amb el sector, i es definiran actuacions concretes per millorar la competitivitat del sector de la nàutica aprofitant el repte de la descarbonització, l’electrificació, els nous combustibles renovables aplicats a la nàutica i, en definitiva, a la sostenibilitat del sector, de l’entorn oceànic i del país.

En una primera fase, la focalització serà en l’àmbit de les embarcacions d’esbarjo, molt atomitzat en petites empreses a Catalunya, per a llarg termini explorar el sector marítim professional de transport de mercaderies i persones. L’objectiu, doncs, és articular i enfortir l’ecosistema de la nàutica al llarg de tota la cadena de valor del sector. Aquest enfortiment permetrà assegurar el compliment dels objectius de reducció d’emissions al sector nàutic, així com adaptar els productes a una demanda cada vegada més centrada en la sostenibilitat.

Aquesta iniciativa està estretament lligada als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), especialment l’ODS 7 (energia neta i assequible), l’ODS 9 (indústria, innovació i infraestructures), l’ODS 13 (acció climàtica) i l’ODS 14 (vida submarina). La creació de la Taula Sectorial per a la Descarbonització de la Nàutica representa un pas ferm cap a la transició energètica i la protecció del medi marí, promovent pràctiques sostenibles i responsables que beneficiaran tant el sector nàutic com el medi ambient.