Més finançament per a projectes de cooperació i educació per a la justícia global

La convocatòria de subvencions de cooperació per a la justícia global destina 8,11 milions d’euros a impulsar 102 projectes, un 4,51% més que l’any anterior. Més de la meitat dels projectes presentats han estat admesos, i destaquen l’enfortiment de l’autonomia i el lideratge femení en l’àmbit econòmic i polític, la sobirania energètica i alimentària, i la justícia ambiental.

Panoràmica de la ciutat de Barcelona.
16/12/2024 - 14:17 h - Cooperació Ajuntament de Barcelona

Enguany s’han destinat 8,11 milions d’euros a subvencions per a projectes de cooperació i educació per a la justícia global, un 4,51% més que l’any anterior, quan s’hi van dedicar 7,7 milions. El pressupost de la convocatòria de subvencions de la Direcció de Drets Humans, Justícia Global i Cooperació Internacional (DDHJGCI) servirà per finançar 102 projectes dels 203 que s’havien presentat en aquesta convocatòria, i equival al 74,11% del pressupost total de la direcció per al 2024.

L’àmbit amb més projectes presentats és “Educació per a la justícia global”, amb 49 propostes, seguit de Cooperació internacional per a la justícia global”, amb 37 propostes, i el Programa de cooperació internacional per a ciutats específiques, amb 16 iniciatives presentades.

En el Programa de cooperació per a la justícia global destaca, un any més, el volum de projectes presentats en la modalitat de promoció de la justícia de gènere, amb 27 projectes. D’aquests projectes, 13 obtenen finançament, 4 dels quals s’adrecen a la defensa del col·lectiu LGTBIQ+.

Entre els projectes del Programa de cooperació per a la justícia global en ciutats específiques que reben finançament municipal aquest any, hi ha projectes vinculats a l’enfortiment de l’autonomia i el lideratge femení en l’àmbit econòmic i polític en diverses ciutats, la sobirania energètica i alimentària, i la justícia ambiental. L’àrea geogràfica amb més pressupost és Amèrica Llatina, amb un 39%, seguida de l’Àfrica del sud del Sàhara, amb un 39%, i la Mediterrània, amb un 29%.

Pel que fa al Programa d’educació per a la justícia global, reben finançament municipal iniciatives de sensibilització en l’àmbit dels drets humans, la justícia de gènere, les fronteres i la construcció de pau. Quant a projectes d’aprenentatge servei, reben finançament projectes orientats a treballar la cultura de pau, la sobirania alimentària, la justícia de gènere i les finances ètiques i solidàries. També es finançaran projectes de denúncia i mobilització ciutadana en l’àmbit de la compra pública ètica, i es donarà suport a projectes que promoguin la justícia ambiental en el context d’emergència climàtica global, relacionats amb la vulneració dels drets ambientals, el refugi i el turisme.

Més informació