Barcelona, amfitriona de la trobada de projectes LOCALISED

..
10/04/2024 - 15:30 h - Agenda 2030 Ajuntament de Barcelona

Unes jornades per presentar i debatre idees per crear eines digitals que ajudaran a descarbonitzar les ciutats

L’Ajuntament de Barcelona, juntament amb l’IREC, ha reunit a Barcelona els representants de les entitats que formen part del projecte LOCALISED.

LOCALISED és un projecte de recerca finançat per la Unió Europea que està gestionat per un consorci de 12 entitats, liderat per l’Institut per a la Recerca Climàtica de Postdam, Alemanya. Aquesta iniciativa té per objectiu crear eines digitals, basades en models analítics sofisticats, que permetin a regions, ciutats i empreses dissenyar escenaris i itineraris per reduir progressivament les emissions de gasos d’efecte hivernacle a les ciutats, fins a assolir la seva neutralitat climàtica.

En total, la capital catalana ha acollit 11 entitats d’arreu del món. Així l’acte ha comptat amb la participació de la Fondazione Centro Euro-Mediterraneo sui Cambiamenti Climatici , la Forschungszentrum Jülich GMBH, la Universiteit Twente, l’Österreichische Gesellschaft fur Umwelt und Technik , l’Instytut Maszyn Przeplywowych im Roberta Szewalskiego Polskiej Akademii Nauk, T6 Ecosystems srl, el Potsdam Institute for Climate Impact Research, l’Ajuntament de Viena i la Regió Metropolitana de Gdansk-Gdynia-Sopot.

Durant tres dies, les diferents entitats implicades en el projecte LOCALISED han posat en comú les seves recerques i han intercanviat idees i propostes per a crear eines digitals que ajudaran a descarbonitzar les ciutats, incorporant la protecció social i la participació ciutadana. Durant la trobada els assistents han pogut conèixer les diferents activitats de gestió dels projectes i les accions a implementar. També han reflexionat al voltant de la comunicació i el treball en xarxa per a promocionar de forma més eficaç els resultats aconseguits amb el projecte LOCALISED. Barcelona, com a ciutat amfitriona, ha tingut un paper destacat en la trobada. Els participants han pogut conèixer les diferents accions que està desenvolupant l’Ajuntament de Barcelona per assolir un futur sostenible i descarbonitzar la ciutat.

Caminem cap a la descarbonització de Barcelona

La lluita per a la descarbonització està fortament vinculada als Objectius de Desenvolupament Sostenible. Des de l’oficina de l’Agenda 2030 de l’Ajuntament participem en el projecte LOCALISED i en la ‘Missió Europea 100 ciutats intel·ligents i climàticament neutres per al 2030.

En el marc d’aquesta missió, la Comissió Europea ha concedit l’etiqueta Mission Label a Barcelona. Aquest reconeixement permetrà a la ciutat aconseguir avantatges en el finançament amb fons europeus.