El programa europeu URBANEW crida a la participació dels agents locals per caminar cap a la descarbonització de les ciutats

..
04/03/2024 - 18:08 h - Habitatge Ajuntament de Barcelona

Les ciutats tenen un paper cabdal a l’hora de fer front a l’emergència climàtica com a espais des d’on generar solucions innovadores i transformadores per sortir de l’atzucac que viu el planeta.
El rol central de les ciutats en el procés de descarbonització que cal abordar amb urgència es fa palès en dades com les que aporta el web Netzerocities.eu, segones les quals les ciutats consumeixen més del 65% de l’energia mundial i representen més del 70% de les emissions de CO2 globals. Igualment, ocupen només el 4% de la superfície terrestre de la Unió Europea (UE), però acullen el 75% dels ciutadans de la UE.

En aquest context, Barcelona i sis ciutats espanyoles més van ser seleccionades el 2022 per formar part de la ‘Missió Europea 100 ciutats intel·ligents i climàticament neutres per al 2030’, un projecte impulsat per la Comissió Europea que es proposa coordinar esforços per aplegar els recursos necessaris per atendre els grans reptes del continent.

En el marc d’aquesta missió, la capital catalana i la resta de ciutats de l’Estat escollides estan desplegant el programa pilot URBANEW, que compta amb la implicació de múltiples actors per promoure una transformació sistèmica i la cerca de solucions innovadores a la regeneració i rehabilitació urbana, reduint la petjada de carboni i fent que els edificis siguin més eficients energèticament.

Un formulari per proposar solucions innovadores en la rehabilitació d’edificis

A Barcelona, el projecte està liderat per l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona (IMHAB), l’àrea d’Agenda 2030 de l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació municipal BIT Habitat, i preveu aprofundir en l’estudi d’un model de col·laboració públic-privat per a la compra i rehabilitació d’edificis per convertir-los en habitatge assequible.

Així, les tasques centrals del programa URBANEW són la identificació de solucions de rehabilitació d’edificis innovadors i baixos en carboni, el disseny d’un model de col·laboració publicoprivat per a la compra i rehabilitació, així com l’estudi de la viabilitat econòmica de les propostes.

Actualment, el programa es troba en una primera fase, en què es fa una crida a la participació activa dels agents locals involucrats en la regeneració. Per això, s’ha posat al seu abast un formulari en què poden proposar solucions de rehabilitació d’edificis innovadors i baixos en carboni. Totes elles donaran lloc a un catàleg que inclourà les propostes rebudes i es publicarà durant el 2024.

Per tant, tots aquells actors de l’ecosistema vinculat a l’àmbit de la rehabilitació d’edificis poden donar a conèixer la seva solució innovadora i formar part del catàleg.

Les solucions més destacades es presentaran a la Jornada URBANEW

Aquestes solucions, enfocades a edificis plurifamiliars entre mitgeres i sense possibilitat de creixement a façana o remunta, poden incidir en diversos aspectes com l’estalvi i l’eficiència energètica, l’economia circular i carboni embegut, l’adaptació i reducció del risc climàtic, salut i confort, així com biodiversitat i solucions basades en la natura, entre altres.

Les millors solucions es presentaran en el marc de la jornada ‘URBANEW. Innovant en la rehabilitació d’edificis per a la descarbonització’, que se celebrarà el dia 10 d’abril i reunirà tots els actors del programa. La cita s’ha plantejat com una jornada tècnica per posar a debat com la innovació pot ser el motor de canvi per impulsar la rehabilitació descarbonitzada dels edificis d’habitatges.

Pel que fa a la resta de propostes, se seleccionaran per formar part del catàleg de solucions, que servirà com a eina de consulta tècnica en l’adopció de mesures en pro de la descarbonització de la rehabilitació.

Objectiu: caminar cap a la descarbonització dels entorns urbans

A partir de les activitats i mobilitzacions que es generin en el marc del programa URBANEW, en marxa fins al juny del 2025, està prevista l’elaboració d’un diagnòstic profund que permeti entendre millor les barreres i palanques per descarbonitzar l’entorn construït i integrar-hi les energies renovables.

Juntament amb Barcelona, les sis ciutats espanyoles que estan desplegant el programa són Vitòria, Saragossa, Sevilla, Madrid, València i Valladolid. Totes elles estan mobilitzant els seus agents locals i realitzant accions conjuntes a fi d’impulsar la rehabilitació energètica i la substitució de materials de construcció, tot fomentant l’ús de matèries primeres locals amb baixa petjada de carboni i el desplegament d’energies renovables sota models d’autoconsum i comunitats energètiques.

Més endavant, les activitats del programa es posaran a prova de manera simultània a les set ciutats, en diversos contextos climàtics i socioeconòmics. Els aprenentatges adquirits es traduiran en el diagnòstic, un instrument per avançar en la descarbonització dels entorns urbans.

Tot plegat és un pas més en els esforços i el lideratge de les ciutats per fer front al canvi climàtic, un repte sense precedents que afronten les nostres societats i que ens interpel·la a tots.

Més informació