Més recerca, innovació, transferència i divulgació a Barcelona el 2025

Barcelona és una ciutat en ple procés de transformació per tal d’adaptar-se i afrontar els reptes globals, que tenen un impacte patent sobre el medi natural i sobre la societat, com són el canvi climàtic, la salut global i la lluita contra les desigualtats.

Vista aèria general del Parc de la Ciutadella. Autora: Paula Jaume
09/01/2025 - 10:23 h - Ciència Ajuntament de Barcelona

A només 5 anys de l’horitzó establert per l’Agenda 2030 de les Nacions Unides, encetem un nou any amb accions i projectes amb la intenció de crear solucions que facin front a aquests reptes. Amb el seu Pla estratègic de ciència i innovació 2024-2027 com a columna vertebral, l’Ajuntament orienta els seus esforços a potenciar el retorn social de la recerca i dels darrers avenços tecnològics a través de la innovació i internacionalització, la transferència tecnològica i la governança publicoprivada, l’educació i la cultura científica, i el desenvolupament del teixit científic i tecnològic de la ciutat, entre altres.

Què ens espera l’any 2025?

  • Més cultura científica

Torna la Biennal Ciutat i Ciència, el gran esdeveniment de divulgació científica de 2025 de Barcelona que tindrà lloc el mes de novembre, un punt de trobada de coneixement obert i inclusiu, i un espai de reflexió sobre com es poden abordar, des de la ciència, les crisis a què ens exposem avui dia. Destaquem també la Festa de la Ciència, que reunirà durant tres dies, a finals de maig, centenars d’activitats que aproparan a tots els públics les persones i projectes que duen a terme als centres de recerca i entitats de tot l’ecosistema de ciència i innovació de la ciutat.

L’agenda d’esdeveniments de divulgació i comunicació de la ciència a Barcelona és molt vibrant, però aquí en fem una petita avançada que s’anirà actualitzant a l’agenda de Barcelona Ciència i Innovació: cicle de xerrades astronòmiques del Centre Cívic Vil·la Urània ‘Mirant el cel’, les xerrades de‘Visions de ciència’ a les Biblioteques de Barcelona, les trobades amb #Científiques pel Dia de la Nena i la Dona a la Ciència, el cicle de debats ‘Ciència radical’ al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), l’acte a l’Ajuntament pel Dia de les Matemàtiques amb Meike Akveld, els monòlegs de ciència als bars amb Pint of Science, el Campus Guttenberg per compartir idees per comunicar la ciència, el Dia de la Ciència Ciutadana organitzada per l’OCC, els debats de ciència més selectes de l’Academia Europaea com ‘Building Bridges’ o la ‘Disputatio’… entre molts més.

  • Més recerca i innovació

La recerca a Barcelona es reforça el 2025 amb un ampli ventall d’iniciatives i consolidació dels principals projectes i hubs d’innovació, com el nou Hub Alzheimer Barcelona o la Ciutadella del Coneixement. L’Ajuntament donarà suport a diferents projectes de recerca mitjançant programes com Creafeina, Recerca Jove i Emergent, les subvencions de l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació La Caixa i la Convocatòria General de Subvencions en la línia de Ciència i Innovació.

D’altra banda, es desenvoluparan els sis innovadors projectes per millorar el cicle de l’aigua que han guanyat 5a convocatòria de ’La Ciutat Proactiva’, essencials per afrontar el canvi climàtic. A més, la Barcelona Innovation Coast continuarà impulsant la col·laboració de tots els agents de la ciutat en sectors clau com el Biohealth i les tecnologies disruptives (quàntica, IA, etc.). 

  • Més transferència del coneixement i internacionalització

Barcelona busca consolidar-se com a capital científica europea, destacant amb premis com el V premi Hipàtia, que enguany rebrà a l’abril el genetista Svante Pääbo. En cooperació amb Madrid, la ciutat posarà en marxa un protocol per desenvolupar serveis digitals avançats, aplicant IA i bessons digitals. Alhora, es reforçarà la seva presència internacional amb esdeveniments com el Mobile World Congress MWC25 amb un Talent Arena que reunirà a desenvolupadors amb grans figures internacionals, o el Biospain congrés biennal en l’àmbit de la biotecnologia.

  • Més participació ciutadana

La ciència ciutadana a Barcelona serà protagonista amb el programa de Ciència Ciutadana a les Escoles, que vincula l’ensenyament primari i secundari amb projectes científics reals com la catalogació d’espècies o la monitorització ambiental. A més, el Programa de Ciència Ciutadana als Barris continuarà apropant la recerca a la ciutadania, fomentant la seva participació activa.

  • Més educació científica i tecnològica

L’educació en ciència, tecnologia, enginyeria, arts i matemàtiques seguirà sent un pilar fonamental per l’Ajuntament, a través del Pla STEAM, que inclou el programa Petits Talents Científics i l’Escolab, que busca estimular l’interès per la ciència en els més joves. També es reforçarà el programa International Welcome Desk per atraure talent global a les universitats i centres de recerca.