Barxiluna برشلونة | Cementiris

  • 02/12/2023
  • 10:30 h - 13:30 h
  • Cementiri de Collserola (Ctra. Nacional 150. Km 1,5) 08110, Montcada i Reixac
  • Més informació i inscripcions: activitatsoar@bcn.cat

En el marc del cicle Barxiluna برشلونة :(Des)memòria del passat i present islàmic, i després de reflexionar sobre la història i patrimoni i la museografia, els llibres de text, el currículum ocult  i la memòria i l’espai públic, es proposa reflexionar sobre la gestió dels cementiris musulmans a la ciutat.

En aquesta ocasió, debatrem i reflexionarem fins a quin punt es fa efectiu a Barcelona el dret a morir segons les pròpies conviccions? Des de quan existeix un recinte per a l'enterrament islàmic a la ciutat i com ha evolucionat? Quin valor patrimonial tenen aquests espais d'enterrament propis de determinades tradicions i que ja compten amb dècades de recorregut? Quins reptes va suposar la pandèmia per a l'enterrament islàmic? Quines són actualment les demandes de la comunitat musulmana en matèria d'enterraments?

Més informació

Hi haurà servei gratuït de desplaçament Plaça Espanya-Cementiri de Collserolla-Plaça Espanya.

Punt de trobada: Avinguda Maria Cristina al costat de les Torres Venecianes

Cal inscripció prèvia. Places limitades!

Amb:

  • Fatima Ahmed (Tetuan, 1967): Llicenciada en Administració d'Empreses a Ceuta. Va treballar al sector empresarial fins que va venir a viure a Barcelona l'any 1995. A partir del 1996 va estar vinculada al moviment associatiu, actualment és la cofundadora i vicepresidenta de l'Associació Intercultural Diàlegs de Dona com un espai d'acollida, llengua i socialització de dones migrades. El març del 2015 va ser guanyadora del Premi ASPÀSIA en defensa de l'equitat de gènere concedit per la Xarxa de Dones Directives i Professionals de l'Acció Social (DDiPAS) i l'Observatori del Tercer Sector, pel seu compromís amb l'empoderament de les dones immigrades. Forma part del Consell Nacional de Dones de Catalunya, del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa i del Consell Municipal d'Immigració de Barcelona entre altres espais de participació. Com a reconeixement per la seva tasca, el juliol de 2022 va rebre el guardó de la Medalla de la Creu de Sant Jordi
  • Mayson Douas: Experta en innovació, Doctora en física i exregidora de l'Ajuntament de Madrid, amb competències en Innovació, Ocupació i Emprenedoria. A més, ha treballat de la mà de la Comissió Europea. Premiada el 2021 dins del Top 100 de dones capdavanteres a Espanya i alumni de la German Marshall Fund gràcies a una beca per nominació. Creadora de StartUp Commission, una iniciativa que busca tancar la bretxa entre la innovació i l'administració pública; Exemple d'això són Al Sharq Youth Forum, La Nave o The Center for Advancing Innovation. Maysoun ha estat sempre vinculada a la defensa dels drets de les minories, donant suport a l'empoderament de comunitats, de dones i de col·lectius migrants i minoritaris per a l'impuls dels seus drets civils. Recentment, lidera l'associació Entierro Digno per a la defensa del dret a la sepultura de la ciutadania musulmana.
  • Mohammed Halhoul Debboun: Llicenciat en filologia espanyola i hispanoamericana de la Universitat de Moulay Mohamed Ibnu Abdellah de Tetuán. Diplomat en Traducció i interpretació en l'EUTI de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Traductor i intèrpret del castellà, català i francès a l'àrab. Gerent de comerç familiar de la tenda FAUZIA ROPA. Membre portaveu del Consell Islàmic Cultural de Catalunya des de la seva creació l'any 2000 fins avui. Secretari general de la Federació Consell Islàmic de Catalunya i representant de la mateixa en la Comissió Islàmica d'Espanya des del 2007. Amb funcions de coordinació, comunicació i de relacions públiques i institucionals de l'entitat. Responsable de coordinació del voluntariat d'atenció religiosa musulmana en Centres penitenciaris de Catalunya. President de la Fundació Tot Raval. Membre de la Junta Directiva del Grup de Treball Estable de les Religions de Catalunya (GTER). Mediador comunitari especialitzat en convivència des de la religiositat. Expert en xerrades, conferències i cursos d'extensió universitària en l'assignatura 'Islam a Catalunya actualitat i futur', des del 2000 fins a l'actualitat. Participant en diversos congressos nacionals i internacionals amb temàtica sobre Islam a Occident i diàleg interreligiós.
  • Jordi Moreras: Professor del Departament d’Antropologia, Filosofia i Treball Social de la Universitat Rovira i Virgili. És especialista en l’estudi de les comunitats musulmanes a Catalunya. L’any 1999 va publicar la monografia Musulmanes en Barcelona: espacios y dinámicas comunitarias (Cidob Edicions), Espais de mort i diversitat religiosa. La presència de l'islam als cementiris i tanatoris catalans, i en l’actualitat està fent l’edició d’altres dues publicacions que veuran la llum l’any 2024: Morts sense terra, cossos sense repòs. Història de la gestió funerària entre els marroquins a Catalunya i Salam Barcelona. Mig segle de presència musulmana
  • Fátima Radimy: Forma part de l'Associació Manos de Fátima, projecte que es porta gestant des de fa anys al barri del Besòs a Barcelona, i que ha donat el seu tret de sortida com a Associació l'any 2023. Té com a principal objectiu acompanyar, assessorar i informar les persones més necessitades i sense recursos dia a dia, dels recursos assistencials de la mateixa associació, i d'institucions públiques i privades. Les principals activitats són tasques de menjador social, menjars (iftars) populars de barri, festes vinculades amb la cultura i religió musulmana, recaptació de fons per emergències socials, campanyes especials, on destaca l'anomenada "Nits de fred" on s'entreguen sacs tèrmics i aliments a les persones sense llar i suport burocràtic pels nouvinguts per obtenir la documentació bàsica com el passaport, residència i targeta sanitària. Actualment, està interessada a recuperar i transmetre coneixements i pràctiques rituals dels enterraments islàmics.
  • Joan Manuel Aparicio: Director de Serveis de Cementiris de Barcelona.

Coorganitza: 

Oficina d’Afers Religiosos


Col·labora: