Una panoràmica de l'Estratègia BCN Antirumors durant el 2023

..
18/12/2023 - 14:46 h

XARXA BCN ANTIRUMORS 

Durant el 2023 s’han adherit 16 noves entitats a la Xarxa, algunes d’elles amb interès per formar part dels grups de treball. Les noves incorporacions són: CEDESCA, Tata Inti, Associació Taller 131, Associació Catalana Pro Persones amb Sordceguesa, Associació Nadir, La otra orilla, Associació Col·lectiva Dula, Colectic SCCL, Open Brains, Agència Talaia SCCL, OMNIUM Cultural, Associació Migració i Economia Social i solidària MigrESS, Associació A Bao A Qu, i Escola Turó de Roquetes, Escola Josep Veneciana (Perafort) i Institut Escola El Molí. 

PLENÀRIA 

El 2 de febrer es va celebrar la plenària de la Xarxa BCN Antirumors al Centre Cívic de Trinitat Vella. Es va fer la presentació del Pla d’Acció 2022-2026, de la nova composició de la Comissió d’Estratègia i els objectius inicials de cada grup de treball per al 2023.  

ESPAI ANUAL DE COORDINACIÓ 

El 22 de setembre va tenir lloc el primer Espai anual de coordinació de la XBCNA, on van participar 15 persones de 13 entitats dels diferents grups de treball de la XBCNA. També vam comptar amb l’assistència de Sara Belbeida, nova Comissionada de Relacions Ciutadanes i Diversitat Cultural i Religiosa. 

Durant l’acte, es van debatre quines tasques durà a terme cada grup de treball per acomplir les accions proposades com a full de ruta del 2023-24 per part de la Comissió d’Estratègia. 

Durant el 2023, el Grup de Formació ha tingut quatre noves incorporacions: la Direcció de Serveis de Drets de Ciutadania, la Fundació Pere Closa, Open Brains i l’Oficina d’Afers Religiosos.

Els esforços del grup s’han centrat a dissenyar un Cicle formatiu sobre diferents tipus d’opressions i les seves resistències, amb l’objectiu de crear una oferta formativa sobre protecció de drets adreçada a col·lectius oprimits.  

La primera sessió va tenir com a títol Jekhipé Romaní (Resistència Romaní) i es va dur a terme el 28 de novembre a la Seu del Campus Rom de Barcelona. Durant aquesta sessió, es va tractar la discriminació que pateixen les persones gitanes en l’accés al món laboral i les resistències que s’han creat per resignificar les pràctiques tradicionals del poble gitano. 

El grup de Dinamització i Territori compta amb dues noves adhesions des de l’inici del 2023; el Servei d’Interculturalitat de Sarrià i l’entitat Taller 131.

S’ha començat a presentar el Decàleg de criteris per a la territorialització de la interculturalitat per part d’alguns membres del grup. També, s’ha realitzat la traducció del decàleg a l’àrab, l’urdú, el mandarí, l’amazic i l’anglès, amb l’objectiu de presentar-lo a entitats d’arreu de la ciutat on la seva llengua vehicular sigui alguna d’aquestes. A més, s’està treballant també en la sistematització de la presentació d’aquest decàleg, per poder oferir diferents formats depenent del públic a qui s’adreça. 

El grup de Comunicació ha elaborat 3 infografies que faciliten l’anàlisi de textos de manera crítica per identificar-hi els missatges racistes i xenòfobs, tant si són explícits com implícits. 

D’altra banda, es va dur a terme la sisena edició del Curs de Periodisme i Comunicació Intercultural #ComuniCanvi. Les sessions s’han centrat en com la teoria decolonial està o no present als mitjans de comunicació.  

Amb la presentació del nou Pla d’Acció de la Xarxa, es va configurar la nova comissió d’estratègia, conformada per les següents entitats i serveis: La Xixa Teatre, Forn de Teatre Pa Tothom, Universitat de Barcelona, Centre d’Estudis Africans i interculturals (CEAi), Càritas Barcelona, Servei d’Interculturalitat Horta-Guinardó, Servei d’interculturalitat Sant Andreu, Servei de Dinamització Juvenil, Servei d’Intervenció a l’Espai Públic, Fundació Secretariado Gitano, AUDIR i l’Ajuntament de Barcelona. 

Durant les primeres trobades es van establir els objectius de la comissió que han resultat en un full de ruta fins al 2026. 

ACCIÓ INTERCULTURAL ALS BARRIS 

Des de la Xarxa Antirumors de Poblenou s’ha dut a terme un procés participatiu amb entitats i veïnes del barri per tal de decidir quines accions es duran a terme durant aquest curs 2023-24. 

El grup motor de Barceloneta Diversa va realitzar la segona edició de la ruta guiada “La Barceloneta, un barri d’acollida: del segle XVIII fins avui”, el taller Autofocus de fotografia participativa amb dones migrades del barri i el taller (Ràdio)grafies del barri, com un taller de ràdio intercultural per als joves de la Barceloneta.  

  • Sagrada Família 

Durant el 2023 s’ha engegat un procés de creació d’una nova xarxa antirumors al barri de la Sagrada Família. S’ha compartit un diagnòstic del barri i s’ha previst fer una edició de la Formació Antirumors per al 2024 amb les entitats interessades del barri. 

CATÀLEG D’ACTIVITATS ANTIRUMORS 

Pel que fa al Catàleg d’activitats antirumors, aquest any s’han dut a terme 140 activitats 

Paral·lelament, hem  incorporat noves activitats com El Silenci de la Fera, de Sonia Masuda, Taller de teatre fòrum i Yo, mujer negra de la companyia No somos Whoppi Glodberg, Memòria històrica: més enllà del que ens expliquen i Eròtica: sexualitat més enllà del gènere de la Quinny Martínez, Joc de taula de Fronteres Invisibles, El repte climàtic del Centre d’Estudis Africans i interculturals (CEAi), Migrantour Barcelona, explorant els mons de Barcelona de Nexes Interculturals i Caperucita Arcoíris de l’Associació Hibiscus. 

FORMACIÓ ANTIRUMORS 

Aquest any s’han dut a terme quatre edicions de la Formació Antirumors: Imaginaris, racisme i narratives discriminatòries: un abordatge des de la perspectiva intercultural, dues de les quals han sigut en format online, una tercera en format presencial adreçada a les entitats de la Xarxa BCN Antirumors i una quarta en format presencial per a les entitats del barri de la Sagrera, on han participat un total de 75 persones i entitats.