Per fi, la Rumboplenària!

Persona presentant el 'Decàleg' davant d'un grup de persones
18/07/2022 - 14:29 h

El passat 14 de juliol, més d’una trentena d’entitats de la Xarxa BCN Antirumors es van reunir al Casal de joves Can Ricart del Poblenou en una nova plenària de la Xarxa. L’ordre del dia incloïa dos blocs temàtics (el nou Pla d’Acció i els projectes dels grups de treball) i una festa.

Després de la presentació de les entitats i de la salutació del Comissionat d’interculturalitat i pluralisme religiós, Khalid Ghali, es va fer la presentació de l’estat actual del procés d’elaboració del nou Pla d’Acció de la XBCNA, que va anar a càrrec de Rafa Crespo, membre de la comissió de seguiment del Pla d’Acció i del grup de formació, i d’Edo Bazzaco, de la consultora Spora, que està dinamitzant el procés. Tot i que no ha estat possible completar tots els espais de participació que estaven previstos (RECORDEU: el 15 de setembre tindrà lloc la sessió de treball pendent sobre l’Eix 3: comunicació i incidència), es constata que ja s’ha recollit un volum important de propostes d’acció que caldrà endreçar i prioritzar. D’altra banda, també està previst que el recull final de necessitats i propostes d’acció es pugui treballar en el marc dels grups de treball entre finals de setembre i principis d’octubre. Estigueu atentes als canals de comunicació de la Xarxa per tenir tota la informació sobre les pròximes trobades i espais de treball.

La segona part de la plenària, dedicada als projectes dels grups de treball de la XBCNA, va tenir com a protagonista el ‘Decàleg de criteris per a la territorialització de la interculturalitat‘, que ha elaborat el grup de dinamització i territori en un procés d’anàlisi i reflexió a partir dels projectes en què estan implicades les entitats i serveis que participen en el grup. El Decàleg proposa un seguit de preguntes que cal fer-se a l’hora d’iniciar un projecte o acció intercultural i està previst presentar-lo als barris i compartir-lo amb diferents actors dels territoris. Podeu consultar el Decàleg en aquest >>enllaç<<.

El grup de comunicació va compartir la feina desenvolupada durant aquest any, començant pel curs ComuniCanvi, que ha estat dedicat als racismes mediàtics postcovid i ha motivat que unes quantes entitats noves s’hagin afegit al grup. A partir d’aquí, el grup ha iniciat un procés de formació interna i de treball, guiat per Xavier Giró, per tal d’elaborar materials amb propostes per fer una anàlisi crítica del discurs als mitjans i en altres àmbits.

El grup de formació, després de la feina feta durant la pandèmia, amb el cicle ‘Mirades Crítiques’ i la trobada ‘Respostes interculturals en temps de covid’, ha iniciat un procés de reflexió i d’autoformació en format de seminaris interns al voltant de la interculturalitat. En aquest marc, ha fet una enquesta sobre necessitats formatives de la Xarxa, de la que es conclou la necessitat d’eines per a la pràctica intercultural, així com la importància de la mirada de territori, així com la idea que, en tant que la interculturalitat no és una “cosa” que calgui gestionar sinó un procés per a la transformació, el que cal és interculturalitzar les polítiques públiques, més que no pas fer polítiques interculturals.

Finalment, la comissió d’estratègia va presentar les funcions d’aquest espai de treball dins de la Xarxa, amb la perspectiva de les propostes de replantejament que han sorgit en el procés del nou Pla d’Acció i que van en la línia de facilitar la comunicació i la coordinació entre els diversos espais i nivells de participació de la Xarxa. També el cicle Respostes ciutadanes davant l’extrema dreta, que va comptar amb la participació de diverses entitats de la Xarxa i que va suposar una oportunitat per al coneixement d’aquest fenomen, així com per a la reflexió i el debat sobre les possibles respostes, especialment en el marc de la XBCNA.

La plenària es va tancar amb un temps per a la celebració i la festa… que ja té nom: Rumboplenària! El grup Rumba Nois, de l’associació Carabutsí, membre de la Xarxa, va fer ballar les participants amb la seva música, mentre gaudien del sopar a la fresca preparat per Sabors de Dona.

La feina del Pla d’Acció es reprèn al setembre, amb la sessió de treball sobre l’Eix 3: comunicació i incidència, que tindrà lloc el dijous 15 de setembre, a les 16 h, al Casal Transformadors.

Moltes gràcies a totes les entitats que us hi heu implicat!