La Setmana de la Ciència a Biblioteques de Barcelona

Ciència. Del 10 al 19 de novembre se celebra la Setmana de la Ciència. Un any més, Biblioteques de Barcelona també ofereix activitats especials sobre ciència.

La Setmana de la Ciència, que enguany celebra la 28a edició, és una iniciativa coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) que compta amb el suport de nombroses institucions i entitats en l’àmbit de la recerca i de la disseminació de la ciència i la tecnologia.

La programació més destacada sobre ciència que es durà a terme a les Biblioteques de Barcelona comença amb una divertida activitat infantil en anglès! Nens i nenes (de 3 a 12 anys), el divendres 10 de novembre, a la Biblioteca Montserrat Abelló, esteu convidat a Let’s create a volcano! Un taller per aprendre crear un volcà en erupció i conèixer aquest increïble fenomen geològic. Cal inscripció.

Dilluns, 13 de novembre, arriba una nova sessió del cicle Intel·ligència artificial: revelant impactes socials. La Biblioteca Camp de l’Arpa – Caterina Albert acull, a les 18.30 h, la xerrada Intel·ligència artificial i computació quàntica: quina és la promesa quàntica? A càrrec de l’investigador del Centre de Visió per Computador (CVC) Matías Bilkis. El mateix dia, però a les 17.30 h, a la Biblioteca La Sagrera-Marina Clotet, hi ha un altre taller infantil, Ens camuflem! Una activitat on els més petits (de 4 a 7 anys) coneixeran a Floquet de Neu i jugaran a camuflar-se com ho fan els animals salvatges. Cal inscripció prèvia. Activitat en el marc del programa entorn l’exposició ‘Maa-Yiem. L’extraordinària història de Jordi Sabater Pi’ que podeu visitar fins al 25 de novembre. També podeu conèixer el Fons Jordi Sabater Pi de la biblioteca. El nou centre d’interès dedicat al primatòleg Jordi Sabater Pi, que fou veí de La Sagrera, i un altre sobre Floquet de Neu, a l’àrea infantil!

I estrenem un nou cicle de ciència, un dedicat a l’astronomia! La Biblioteca Gabriel García Márquez presenta, Esperant el Halley. Més enllà de l’últim planeta és el títol de la primera sessió que es realitzarà el dimarts 14 de novembre, a les 18.30 h. El professor Josep M. Trigo-Rodríguez, de l’Institut de Ciències de l’Espai (CSIC-IEEC) i investigador principal del Grup de Meteorits, Cossos Menors i Ciències Planetàries ens farà viatjar per conèixer l’anomenat “El Sistema Solar llunyà”. El mateix dia, també a les 18.30 h, a la Biblioteca de Nou Barris s’hi durà terme la xerrada Persones LGTBI+ a la ciència. La professora i divulgadora científica Mireia Querol Rovira, ens aproparà a les històries sobre les dificultats que han hagut d’afrontar, a causa de la seva identitat de gènere o orientació sexual, algunes persones LGTBI+ del món de la ciència.

El dimecres 15 de novembre, a les 18.30 h, no us perdeu el Parlem amb M. Àngels Alió.
La doctora en Geografia i professora titular de la Universitat de Barcelona, oferirà una sessió oberta del club de lectura de Ciència en la Literatura de la Biblioteca Sagrada Família – Josep M. Ainaud de Lasarte per comentar el llibre Què hi ha darrere la crisi ambiental?

La següent activitat serà el dijous 16 de novembre, a les 18.30 h, a la Biblioteca Montserrat Abelló. Us convidem a una interessant conferència que porta per títol Del cànnabis al tractament de la discapacitat intel·lectual. L’Andrés Ozaita, investigador i catedràtic del Departament de Medicina i Ciències de la Vida (MELIS) UPF explicarà les darreres investigacions en l’estudi dels efectes del cànnabis; concretament el descobriment d’un sistema de neurotransmissió que pot ser clau en el rendiment cognitiu o en el tractament de la discapacitat intel·lectual.

I passem a una altra conferència científica, Recerca en biomarcadors: què són i per què són importants? El divendres 17 de novembre, a les 18.30 h, a la Biblioteca Sagrada Família-Josep M. Ainaud de Lasarte, l’investigador Daniel Alcolea oferirà una xerrada sobre els últims avenços en marcadors diagnòstics de la malaltia d’Alzheimer. Organitza: Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau – Centre CERCA.

A més, recordeu el fons d’especialització de la Biblioteca Sagrada Família – Josep M. Ainaud de Lasarte és la ciència, incidint en el medi ambient. A la biblioteca hi trobareu el BiblioLab Ciència, l’espai de divulgació científica de l’especialització on hi ha una bona col·lecció de documents sobre biodiversitat, energia, habitatge, ecoturisme i educació.

I també recomanem aquesta selecció de publicacions dedicades a la ciència del Bibarnabloc, l’aparador cultural de Biblioteques de Barcelona!