César Azuara González, tècnic de col•lecció i serveis al Consorci de Biblioteques de Barcelona: “Cinc biblioteques de Barcelona tenen un centre d’interès en cures i cuidadores on podeu trobar llibres, còmics i pel•lícules que ajuden la persona cuidadora a desenvolupar la seva feina.”

CURES. “Biblioteques cuidadores” és un projecte de col•laboració en què Biblioteques de Barcelona col•labora amb el projecte Targeta Cuidadora de l’Ajuntament de Barcelona.

Algunes biblioteques de la ciutat posen a l’abast de les persones cuidadores el centre d’interès en cures i cuidadores, un fons especialitzat en la cura, l’acte de cuidar i en el propi benestar.

César Azuara González és tècnic de col·lecció i serveis al Consorci de Biblioteques de Barcelona. Parlem amb ell d’aquesta col·laboració i d’altres serveis d’interès que ofereixen les biblioteques de la ciutat per a les persones cuidadores.

Primer de tot, què és un centre d’interès?

És un conjunt de documents de diferents matèries que t’ajuden a conèixer un tema des de diferents vessants, en aquest cas, la dependència, les malalties, les cures i les persones cuidadores.

Soc una persona cuidadora, què hi trobaré en el centre d’interès en cures i cuidadores? Quin és el contingut d’aquest fons?

Hi trobaràs llibres sobre la cura des d’un punt de vista teòric (ètic, filosòfic, psicològic i científic), sobre l’acte de cuidar, que ajuden la persona cuidadora a desenvolupar la seva feina i adquirir recursos per a l’atenció i motivació de les persones cuidades, i sobre el benestar de les persones que cuiden per ajudar-les que es formin i es cuidin físicament i emocionalment. A més a més, també hi trobaràs còmics i pel·lícules.

I com puc accedir-hi? A quines biblioteques de la ciutat em puc adreçar?

L’accés a les biblioteques i la consulta de la col·lecció és lliure. Si tens el carnet de les biblioteques i la Targeta Cuidadora pots endur-te els documents prestats a casa durant un mes i, si els necessites més temps, pots fer fins a tres renovacions. Actualment hi ha cinc biblioteques a Barcelona que disposen del centre d’interès en cures i cuidadores. Són la Biblioteca Vilapicina i Torre Llobeta – Carmen Laforet, al districte de Nou Barris, la Biblioteca Camp de l’Arpa – Caterina Albert, al districte de Sant Martí, la Biblioteca Vila de Gràcia – Rosa M. Arquimbau, al districte de Gràcia, la Biblioteca Gòtic – Andreu Nin, al districte de Ciutat Vella, i la Biblioteca Les Corts – Miquel Llongueras, al districte de les Corts.

Hi ha un espai web on puc consultar el fons bibliogràfic d’aquest centre d’interès? Què hi trobaré?

Tant el web de Biblioteques de Barcelona com el de les cinc biblioteques tenen, al canal de Col·leccions, l’enllaç al centre d’interès en cures i cuidadores amb informació sobre la Targeta Cuidadora i el centre d’interès. També veuràs l’enllaç a la guia de lectura que conté bibliografia.

Com a persona usuària d’aquest fons, com em poden ajudar les guies de lectura?

Les guies de lectura són un recull de documents que et poden ajudar a conèixer o aprofundir en un tema. Mostren una part de tot el fons documental que hi ha a la biblioteca sobre aquell tema. La guia Centre d’interès en cures i cuidadores està dividida en els tres grans apartats que s’esmenten a la segona pregunta: la cura, l’acte de cuidar i el benestar de la persona cuidadora.

Les persones cuidadores amb Targeta Cuidadora que no es poden adreçar presencialment a una de les cinc biblioteques que disposen del fons, poden fer ús del servei de préstec bibliotecari a domicili. En què consisteix?

El servei de préstec a domicili s’adreça a les persones amb dificultats de mobilitat temporal o permanent i que no es poden desplaçar a una biblioteca. A aquest servei hi tenen accés les persones que reben algun tipus de cura i amb mobilitat reduïda. I ara també les persones amb Targeta Cuidadora. Les persones cuidadores poden fer ús del préstec interbibliotecari. Poden demanar en préstec els documents que formen part dels centres d’interès de les cinc biblioteques que el tenen des de qualsevol biblioteca de la ciutat.

Un altre dels reptes de les biblioteques és ser espais inclusius. Quins són els principals serveis que es duen a terme per garantir l’accessibilitat a persones amb mobilitat reduïda o discapacitat?

Totes les biblioteques estan adaptades per garantir-ne l’accessibilitat. A més a més, per a persones amb discapacitat visual disposen de lupes de mà i de taula, així com els programaris lectors de pantalles JAWS i NVDA. Per a persones amb discapacitat auditiva, algunes biblioteques disposen d’un servei de traducció a llenguatge de signes i de l’anell magnètic, un sistema d’emissió que permet que el so arribi directament a les pròtesis auditives. Pel que fa a la col·lecció, les biblioteques ofereixen audiollibres, llibres amb lletra gran, llibres de lectura fàcil i pel·lícules amb audiodescripció i subtitulades per a sords.

I ja per acabar, quin és el futur d’aquest centre d’interès en cures i cuidadores? Està previst ampliar el fons o ampliar-ho a més biblioteques?

A hores d’ara, estem en la fase de donar a conèixer i consolidar els cinc centres d’interès que hi ha a la ciutat. L’objectiu és que a cada districte hi hagi una biblioteca que creï aquest centre d’interès partint de la seva col·lecció, i que tots aquests fons especialitzats es vagin ampliant amb noves adquisicions de llibres i documents audiovisuals, incorporant també jocs de taula que ajudin a fomentar o estimular habilitats motrius i cognitives.