8M. Març feminista a Biblioteques de Barcelona

8M. Conferències, tallers, xerrades , música... Consulteu la programació especial amb motiu del Dia Internacional de les Dones.

A Biblioteques de Barcelona el mes de març s’omple de propostes especials per celebrar el Dia Internacional de les Dones.
Iniciem dos cicles temàtics, rebem a l’escriptora Mariana Enriquez, gaudirem de dues sessions musicals amb Júlia Colom i Anaïs Vila (Elles canten, elles parlen), oferim dos tallers tecnològics, clubs de lectura, activitats infantils, xerrades, tallers per a adults, nova guia de lectura… i sis dones rellevants del món del llibre, de la cultura o de l’entorn veïnal i associatiu, donaran nom a diverses biblioteques de la ciutat, Biblioteques amb nom de dona!

Aquestes són les propostes més destacades:

El 4 de març comença Art i gènere un cicle de tres sessions (del 4 al 12 de març) dedicat a pintores icòniques del segle XX que han transcendit no solament per les seves obres, sinó també per les seves pròpies personalitats. A càrrec de Montse Pérez de siNesteSia. La primera sessió és ‘Amor i dolor en l’art de Frida Kahlo‘ el dilluns 4 de març, a les 18.30 h, a la B. Nou Barris. L’altre cicle temàtic Les dones en la història, del 4 al 20 de març, té com a objectiu reconèixer, a partir d’una mirada femenina, a dones que en el passat han fet grans aportacions a la història de la humanitat. A càrrec de Carme Mestres, catedràtica de Geografia i Història. La primera conferència és ‘De deesses a esclaves: de la prehistòria a l’època clàssica’, també el dilluns 4 de març, a les 18.30 h, a la B. Les Corts – Miquel Llongueras.

L’autora de Lola Vendetta, Raquel Riba Rossy, el 5 de març a la B. Ignasi Iglésias – Can Fabra, oferirà un original taller: Pancartes 8M. A més, hi haurà venda i signatura d’exemplars de Katanazo al amor romántico, la darrera obra de l’autora! Ho organitza: Llibreria Universal i Planeta Cómic. Cal inscripció prèvia.

Si us agrada la fotografia, també el 5 de març, a les 17 h, teniu una visita guiada a l’exposició Dones sense llar, històries de supervivència de Claudia Frontino a la B. Vallcarca i els Penitents. Cal inscripció prèvia. La mateixa Frontino, fotògrafa i periodista, conduirà la visita.

El mateix dia, 5 de març, a la B. Gabriel García Márquez: presentació de ‘Exilio y lejanías. Relatos de mujeres colombianas‘, un llibre escrit i il·lustrat per tretze dones colombianes que viuen a diversos països d’Europa. Aquesta és una activitat del programa Biblioteques sense fronteres.

El dimecres 6 de març, a les 18 h, la B. Montserrat Abelló us proposa un Vespre poètic: veus i poesia de dones; un homenatge a la Montserrat Abelló i Soler per recordar-la en el desè aniversari de la seva mort. A càrrec de Crearteducaccion Comunitaria i en col·laboració amb el PIAD de les Corts. Activitat del cicle Teixidores de paraules i drets”. Cicle d’activitats per a dones a la biblioteca.

El 7 de març, a les 18.30 h,a  la B. Jaume Fuster, Parlem amb Mariana Enriquez. L’escriptora argentina presenta el seu nou llibre, Un lugar soleado para gente sombría (Anagrama, 2024). L’autora conversarà amb la periodista Elena Hevia. Després de l’aclamada novel·la Nuestra parte de noche, Mariana Enriquez torna al relat amb una obra de dotze contes sobre l’horror, el mal i els monstres que aguaiten la realitat més quotidiana. Hi col·labora: Anagrama.

Les dues sessions de març del cicle musical Elles Canten, elles parlen, són: Júlia Colom, la millor tradició mallorquina el dijous, 7 de març, a la B. Guinardó – Mercè Rodoreda, i Anaïs Vila, underground amb llum i empenta el dilluns, 25 de març, a la B. Sagrada Família – Josep M. Ainaud de Lasarte. Ambdues artistes conversaran amb Toni Castarnado sobre la seva carrera musical.

També destaquem Ana María Martínez Sagi. Lectura teatralitzada a càrrec del grup de teatre GATs de Gràcia. A la B. Vila de Gràcia – Rosa M. Arquimbau el dilluns 11 de març, a les 18.30 h. Una peça dedicada a aquesta dona, invisibilitzada a la seva època, per posar en valor el seu llegat literari i artístic. Col·labora: 365 Dones l’any del Teatre Nacional de Catalunya (TNC).

I a la B. Ramon d’Alòs-Moner, el dimarts 12 de març, a les 18.30 h, hi ha programada la xerrada-taller Dona empoderada, a càrrec de Marta Deulofeu. Una activitat que forma part del cicle a’DONA’t del barri del Coll.

Més música! Victoria de los Ángeles. El centenari de la dama de la cançó, conferència dedicada a una de les grans dames del cant líric de la història, a càrrec d’Albert Ferrer Flamarich i amb la col·laboració de la Fundació Victoria de los Ángeles. Dimecres 13 de març, a les 18.30 h a la B. Clarà. Activitat dins del cicle Cread(ON)es, en col·laboració amb el Centre Cívic Pere Pruna, que dona suport i visibilitat al procés creatiu de les dones.

Llibres! El dijous 14 de març, a les 18 h, B. Francesca Bonnemaison: Presentació i recital poètic del llibre ‘Flamarades sortiran: antologia de poesia catalana feminista’, a càrrec de M. Antònia Massanet, Lluïsa Julià, Meri Torras i Matilde Martínez. L’obra és una tria de poemes, dels últims cent cinquanta anys, seleccionats i editats per M. Antònia Massanet (Edicions Godall, 2023).

Lectura! Sessió dedicada al llibre ‘Un film (3000 metres)’ de Víctor Català del club de lectura de la B. Clarà. Una trobada oberta a tothom per comentar l’obra d’una de les escriptores més importants de la literatura catalana, Caterina Albert. Activitat dins del cicle Cread(ON)es. L’activitat, a càrrec de David Nel·lo, és el dimarts 19 de març, a les 18.30 h, a la B. Clarà.

El 20 de març, última sessió del cicle Les dones en la història. A les 18.30 h, a la B. Fort Pienc – Ana María Moix, Carme Mestres oferirà una xerrada que porta per títol De la submissió a l’emancipació: la dona en l’època moderna i contemporània.

I també dediquem atenció a la salut de la dona! Comencem amb la sessió Alimentació i menopausa, a càrrec de la nutricionista Mireia Quifer. La xerrada és el dilluns 11 de març, a les 18 h, a la B. Zona Nord – Mària Sánchez. Seguim el dimarts 19 de març, a les 18.30 h, a la B. Sofia Barat: Salut de la dona, com cuidar el nostre sòl pelvià. Una xerrada, a càrrec de la fisioterapeuta Nerea Huarte, sobre algunes de les disfuncions de la zona i sobre com millorar-la amb consells pràctics i senzills. I uns dies després, el dijous 21 de març, a les 18.30 h, una altra sessió: Aula de salut. “El sòl pelvià”, però a càrrec de Paula Espi i Inma Cubero i a la B. Jaume Fuster.

Les Antenes Cibernàrium de les Biblioteques de Barcelona programem 11 sessions (del 4 al 7 de març) d’un taller que ben segur us interessarà: Crea el teu cartell per reivindicar els teus drets. Una activitat (a partir de 16 anys) per aprendre a elaborar cartells per expressar idees, utilitzant dibuixos, fotografies, icones i altres elements gràfics, sense necessitat de coneixements tècnics avançats. Inscripcions obertes.

Durant aquests mesos hi ha un grapat de clubs de lectura a mida de temàtica feminista. Alguns ja han començat, són aquests: Autoficció en femení, conduït per la Mercè Carrillo a la B. Francesca Bonnemaison; La paraula més sexy és sí: feminismes i consentiment, sota la conducció de Shaina Joy Machlus a la B. Poble-sec – Francesc Boix, i Marina Tsvetàieva i Anna Akhmàtova: dues poetes russes del segle XX, a càrrec de Juana Dolores a la B. Trinitat Vella – J. Barbero.

A la programació també hi ha activitats dirigides al públic infantil i familiar!
Els nois i noies de 9 a 12 anys ja poden inscriure’s al taller #EstàsON. Les científiques canvien el món! Aquest és un taller que té com a objectiu conèixer les importants i desconegudes aportacions de dones científiques al llarg de la història de la ciència. Oferim 7 sessions a diverses biblioteques de la ciutat, del 4 al 9 de març.
La canalla (a partir de 4 anys) no es pot perdre el petit espectacle infantil Libel.lulina de la companyia Pengim-Penjam. El dimecres 6 de març, a les 17:30 h, a la B. Ramon d’Alós – Moner, la Libel.lulina farà volar els infants i els conduirà a descobrir històries de diferents dones, històries de diferents indrets on es preocupen per cuidar el planeta.
I més narració oral! Dimecres, 20 de març, a les 17.30 h, a la B. Les Corts – Miquel Llongueras: El pinzell de la Carme, a càrrec de La Tresca. Una sessió de contes (a partir de 4 anys) que ret homenatge a la Carme Solé Vendrell una de les il·lustradores catalanes més importants, estimada i reconeguda!
I a la B. Vapor Vell, el 21 de març a les 17.30 h, Dona: sessió de contes infantils (a partir de 4 anys) per trencar mites sobre les dones, a càrrec de Gisela Llimona.
I aquí una proposta ben especial: el 22 de març, a les 11 h, la B. Sofia Barat ofereix l’activitat de prescripció lectora, Taller de biblioteràpia: “Mares i filles” a càrrec de la periodista Laura Garcia. Cal inscripció prèvia.

Per últim, coincidint amb el 8M, aquest mes de març sis biblioteques de Barcelona actualitzaran el seu nom i inclouran el nom de figures femenines rellevants del món del llibre i la cultura o de l’entorn veïnal i associatiu: la poeta i novel·lista Ana María Moix, l’escriptora i periodista Rosa M. Arquimbau, l’escriptora Carmen Laforet, l’escriptora i bibliotecària Aurora Díaz Plaja, l’activista social M. Àngels Rivas i la periodista Mària Sánchez.
Són biblioteques de tres districtes:

• Eixample: Biblioteca Fort Pienc – Ana María Moix
• Gràcia: Biblioteca Vila de Gràcia – Rosa M. Arquimbau
• Nou Barris: Biblioteca Vilapicina i la Torre Llobeta – Carmen Laforet, Biblioteca Nou Barris – Aurora Díaz Plaja, Biblioteca Canyelles – M. Àngels Rivas, Biblioteca Zona Nord – Mària Sánchez

Amb aquest canvi, les biblioteques amb nom de dona de la xarxa de biblioteques de Barcelona augmenta a 13. Les Biblioteques de Barcelona se singularitzen amb els noms dels mateixos edificis patrimonials o bé s’identifiquen amb noms de persones importants. En l’actualitat la majoria de les biblioteques porten noms d’homes; per això, des de Biblioteques de Barcelona, la Regidoria de Cultura i Indústries Creatives i els districtes, en aquelles biblioteques que només porten el nom del barri, s’ha volgut impulsar l’assignació de noms propis de dones nascudes a Barcelona o amb un vincle fort amb la ciutat.

I també…
Recordeu que a la B. Francesca Bonnemaison hi ha fons especialitzat en dones, un espai de referència i un dels millors fons especialitzats en la dones i els feminismes. La B. Poble-sec – Francesc Boix també disposa d’un fons en Feminisme i LGTBIQ+.
Les recomanacions lectores sobre el Dia Internacional de les Dones que trobareu al Bibarnabloc i a la BiblioDigital, així com les exposicions de fons que trobareu a moltes biblioteques.