Horitzons de tecnologia
Del 14 d’octubre al 3 de desembre de 2024
En aquest cicle de xerrades divulgatives descobrirem alguns dels actuals reptes científics i tecnològics amb el guiatge d’investigadors i investigadores de la Universitat Politècnica de Catalunya. Un viatge apassionant per conèixer diferents projectes de recerca i d’innovació tecnològica dissenyats per millorar la vida de les persones i contribuir a la construcció d’un món sostenible i just mitjançant el coneixement.
Col·laboren: Universitat Politècnica de Catalunya - BarcelonaTech (UPC) i Barcelona Activa.
Materials de cine
Dilluns 14 d’octubre, a les 18.30 h, a la Biblioteca Xavier Benguerel. A càrrec de Núria Salán, Departament de Ciència i Enginyeria de Materials de la Universitat Politècnica de Catalunya.
La ciència-ficció utilitza recursos d’enginyeria de manera molt habitual. Dins d’aquests recursos, els metalls són protagonistes directes i indirectes de moltes escenes. Sovint les imatges i seqüències de metalls que es mostren contenen irregularitats que s’allunyen molt de la realitat. Amb molt de respecte, amor i un punt d’humor, s’han seleccionat sèries i pel•lícules molt conegudes per mostrar les “irrealitats” que ens han fet pensar que algunes coses eren possibles i per destacar que no sempre la ficció pot ser una realitat científica.
L’enginy (in)visible: viatge per la història de les dones pioneres en el desenvolupament científic i tecnològic
Dimecres 16 d’octubre, a les 18.30 h, a la Biblioteca Francesca Bonnemaison. A càrrec de Núria Salán, Departament de Ciència i Enginyeria de Materials de la Universitat Politècnica de Catalunya.
En l’actualitat, homes i dones accedeixen a la formació universitària aparentment en paritat, però en les titulacions i professions de caire tecnològic encara no es reflecteixen els percentatges de la societat. Aquesta xerrada proposa un recorregut històric per descobrir la vida de dones pioneres i els seus descobriments o aportacions científics i tecnològics, molt sovint silenciats. Curiositats, dades i anècdotes per reivindicar, amb humor, el paper de la dona en el desenvolupament científic i tecnològic de la societat.
Com funcionen les nostres ciutats? El cas urbanístic de Barcelona
Dimarts 22 d’octubre, a les 18.30 h, a la Biblioteca Fort Pienc – Ana María Moix. A càrrec de Joan Moreno, Departament d’Urbanisme i Ordenació del Territori de la Universitat Politècnica de Catalunya.
Les ciutats on vivim són el resultat de la suma d’un seguit d’intervencions, planificades i espontànies. Els habitants canvien i també les seves necessitats. Com s’ha adaptat la ciutat a aquests canvis? Quins són els reptes de les ciutats del futur? L’objectiu de l’activitat és introduir l’estudiant en la cultura urbanística i el concepte de smart city a través de l’estudi del cas de Barcelona, el seu desenvolupament urbà i els reptes davant la revolució tecnològica.
Cuidem la nostra salut visual: hàbits saludables a casa
Dimecres 23 d’octubre a les 18.30 h, a la Biblioteca Camp de l'Arpa – Caterina Albert. A càrrec de Núria Tomás, Departament d’Òptica i Optometria de la Universitat Politècnica de Catalunya.
Prop de dos milions de catalans són miops: la miopia està considerada com una pandèmia global per l’Organització Mundial de la Salut, que adverteix que el 2050 la miopia afectarà més del 50% de la població mundial. És exagerat dir que ens trobem davant d’un dels problemes de salut pública més importants d’àmbit mundial? La majoria de la població passa mirant una pantalla més temps del que seria recomanable: es calcula que el 70% de la població pateix síndrome visual informàtica, a causa d’una sobreexposició a les pantalles, amb símptomes com fatiga visual, mal de cap, visió borrosa, irritació, sequedat ocular o llagrimeig. En aquesta xerrada veurem quins hàbits bàsics i senzills ens ajuden a mantenir una bona salut visual.
Alimentem la sostenibilitat. Seiem a taula?
Dijous 24 d’octubre a les 18.30 h, a la Biblioteca Joan Miró. A càrrec d’ Anna Gras, Departament d’Enginyeria Agroalimentària i Biotecnologia de la Universitat Politècnica de Catalunya.
Com a consumidors ens hem tornat més exigents: volem mantenir una dieta saludable, valorem l’agricultura local i ecològica, i busquem el consum de productes de proximitat i de temporada. Hem modificat els nostres hàbits de compra i consum: busquem qualitat, planifiquem les compres, consultem l’etiquetatge… Més enllà dels esforços per assolir una producció agroalimentària més sostenible, com es pot aconseguir un consum més responsable a casa?
Robòtica per a la rehabilitació i l’assistència a les persones: què són els robots cirurgians?
Dimecres 30 d’octubre a les 18.30h, a la Biblioteca Sagrada Família - Josep M. Ainaud de Lasarte. A càrrec d’ Alícia Casals, Departament d’Enginyeria de Sistemes, Automàtica i Informàtica Industrial de la Universitat Politècnica de Catalunya.
La tecnologia i, més concretament, la robòtica estan evolucionant en l’àmbit de la salut i l’assistència a les persones. En aquesta conferència s’analitza el progrés de la robòtica en el camp de la rehabilitació i l’assistència a les persones amb discapacitat o amb necessitats de rehabilitació, i també a la gent gran, principalment a través dels equips existents actualment. Aquesta anàlisi permetrà també fer una certa prospecció sobre les perspectives de futur de la robòtica en aquest camp.
Les matemàtiques de les malalties infeccioses. Què poden fer les matemàtiques per lluitar contra les malalties infeccioses?
Dimecres 6 de novembre, a les 18.30 h, a la Biblioteca Sagrada Família - Josep M. Ainaud de Lasarte. A càrrec de Daniel López Codina, Departament de Física de la Universitat Politècnica de Catalunya.
Com ens pot ajudar l’ús de models matemàtics i computacionals i les simulacions per ordinador per entendre el comportament de malalties infeccioses, com poden ser la tuberculosi, la malària o la més recent de les pandèmies mundials, la covid-19? Com ens poden ajudar les matemàtiques a entendre la propagació d’aquestes malalties?
Imprimirem cases a l’espai? Passat, present i futur de la impressió 3D
Dimarts 12 de novembre, a les 18.30 h, a la Biblioteca Montserrat Abelló. A càrrec de Joaquim Minguella, Departament d’Enginyeria Mecànica de la Universitat Politècnica de Catalunya.
La impressió 3D és un conjunt de tecnologies relativament recents, en ple estadi de desenvolupament, i que obren moltes expectatives de futur. Com funcionen aquestes tecnologies? Què podem imprimir en 3D avui en dia? On ens portarà aquesta nova revolució dels mitjans de producció? De la figureta de Pokémon a l’òrgan humà de recanvi, de les maquetes amb corbes de nivell a l’aplicació de la intel•ligència artificial, repassarem fites i idees i somiarem, potser, a canviar la manera de fer les coses.
El vehicle elèctric: passat, present o futur?
Dimecres 20 de novembre, a les 18.30 h, a la Biblioteca Francesc Candel. A càrrec de Lluc Canals, Departament d’Enginyeria de Projectes i de la Construcció de la Universitat Politècnica de Catalunya.
El vehicle elèctric va aparèixer fins i tot abans que el de combustió i va ser capdavanter durant una bona part de l’inici del segle en batre tots els rècords de velocitat. Si tan interessant era, com és que els vehicles de combustió van prendre la iniciativa, fins ara? La reaparició del vehicle elèctric és cosa recent, de no més de deu anys enrere, i tothom n’ha tornat a parlar per la suposada millora ambiental que significa, fins al punt que Europa ha decretat que a partir del 2035 no es podran vendre vehicles de combustió. Però és realment tan interessant ambientalment? Hi ha prou recursos per alimentar tot el parc automobilístic amb bateries? I el sistema elèctric està preparat per alimentar tot aquest consum? Tenim les respostes a totes aquestes preguntes!
Emprenguem, emprenguem, que el món s’acaba!
Dimarts 3 de desembre, a les 18.30 h, a la Biblioteca Horta – Can Mariner. A càrrec de Núria Salán, Departament de Ciència i Enginyeria de Materials de la Universitat Politècnica de Catalunya.
És una xerrada de divulgació en què es planteja el procés d’aprenentatge com una ruta d’emprenedoria personal en la qual es mostra el "decàleg de l’emprenedoria". Un resultat inesperat pot ser el punt de partida d’una proposta millor, si tenim la capacitat (i el talent) de saber veure més enllà del que esperàvem trobar. El talent no és equiparable a les "qualificacions acadèmiques" i hi pot anar en paral•lel, o no... Des d’aquest enfocament es poden tirar endavant amb èxit projectes d’enginyeria. Es mostraran exemples de personatges, molts d’ells dones que han estat invisibilitzades per la història, que, des de la seva creativitat, assertivitat i emprenedoria, ens han deixat un llegat tecnològic i d’invents molt coneguts i quotidians que han estat fruit d’errors i casualitats (per exemple, la invenció de les notes adhesives, el Kevlar o la penicil•lina).
Segueix i comenta aquest cicle amb #HoritzonsDeTecnologia
Accés lliure fins a exhaurir places (cabuda limitada).