La música des de dins
Del 6 al 29 de novembre de 2024
Us proposem un cicle en què, al llarg de quatre sessions, ens endinsarem en el coneixement de tot allò que intervé en l’execució d’una obra musical, des del compositor i el seu context sociocultural fins a l’assaig general, passant per la partitura, l’orquestra, la sala de concerts, la programació i la feina dels músics.
Diversos formats d’activitats que connectaran tres espais propers en el territori: L’Auditori de Barcelona, la Biblioteca El Clot - Josep Benet i la Biblioteca Fort Pienc – Ana María Moix.
Cicle coordinat per Teresa Torres, historiadora de l’art i professora de música.
Coorganitzat amb el Servei Educatiu de L’Auditori de Barcelona.
Cal inscripció prèvia a partir del 18 d’octubre, a les 16 h. La inscripció al cicle comporta l’assistència a totes les activitats.
L’enigma de la partitura
Dimecres 6 de novembre, a les 18.30 h, al Museu de la Música (sala de teclats). A càrrec de Teresa Torres i Marisa Ruiz
A la pintura hi ha color i forma, a la literatura les idees es transformen en paraules, però com podem escriure el so i el silenci? Com podem veure l’invisible? En aquesta sessió desxifrarem la informació que conté una partitura i coneixerem l’evolució del registre sonor.
L’instrument més gran del món: l’orquestra
Dimecres 13 de novembre, a les 18.30 h, a la B. El Clot – Josep Benet. A càrrec de Teresa Torres, músics i músiques de l'OBC: Lourdes Duñó (violoncel), Dolors Chiralt (assistent d’oboè) i Ignasi Vila (percussió).
El músic és l’encarregat d’interpretar la informació continguda a la partitura i traduir-la en moviments dels braços, dels dits, dels peus, dels llavis, tot fregant, pinçant, colpejant, bufant… tot en perfecta sincronia amb altres peces de l’enorme engranatge que comanda el director d’orquestra. En aquesta sessió, coneixerem les lleis acústiques, la classificació i la disposició dels instruments de l’orquestra, així com el dia a dia d’un músic professional.
Gustav Mahler i la simfonia n. 1
Dimecres 20 de novembre, a les 18.30 h, B. Fort Pienc – Ana María Moix. A càrrec de Teresa Torres.
En aquesta sessió coneixerem el context sociocultural, la biografia i l’obra de Gustav Mahler, i analitzarem la seva primera simfonia.
Passem a l’acció. L’assaig general
Divendres 29 de novembre, a les 9.30 h, L’Auditori de Barcelona. A càrrec de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya.
Per acabar el cicle, tindrem l’ocasió de veure a la pràctica tots els aspectes tractats a les sessions anteriors amb l’assistència a l’assaig general de l’OBC que interpretarà, entre altres obres, la simfonia n. 1 de Gustav Mahler. Aquesta sessió consta d’una introducció de trenta minuts a càrrec de Carme Trobalón, especialista en Pedagogia per a la Formació Musical, i de l’assaig general de l’obra dividit en dues parts amb un descans de quinze minuts en el qual podrem comentar l’experiència i fer preguntes.
Segueix i comenta aquest cicle amb #MúsicaDesDeDins