Mar de fons. Viatges i expedicions
Viatges i expedicions
Del 4 de juny al 4 de juliol de 2024
Un 70% de la superfície del nostre planeta l’ocupen els mars i oceans. Sovint temut i respectat en el passat, el mar també va esdevenir font de nodriment, camí de rutes comercials, vies d’expansió o inspiració per al coneixement.
En aquest cicle de conferències coneixerem diferents aspectes del mar, una visió polièdrica per a entendre la seva importància en molts dels aspectes més importants de la humanitat.
Cicle coordinat per Jordi Canal-Soler
Activitat en el marc de la Regata Cultural, amb motiu de la Copa Amèrica 2024.
Polinesis, els exploradors del Pacífic
Dimarts 4 juny, a les 18.30 h, a la Biblioteca Poblenou - Manuel Arranz. A càrrec de Jordi Canal-Soler, escriptor i fotògraf de viatges.
Agafant com a vèrtexs d’un triangle les illes de Pasqua (Rapa Nui), Nova Zelanda (Aotearoa) i Hawaii, tot el que hi ha dins d’aquest enorme espai de l’oceà Pacífic, té una mateixa cultura: la polinèsia. En aquesta xerrada ens aproparem a illes de noms tan exòtics com Samoa, Tonga, illes Cook i les tres dels extrems del triangle, tot introduint-nos en la història, llengua, gastronomia i costums compartits dels polinesis, els més grans navegants de tots els temps.
Secrets de la guerra enterrats al mar
Dimecres 5 juny, a les 18.30 h, a la Biblioteca Xavier Benguerel. A càrrec de Pere S. de Argila, historiador especialitzat en aeronàutica.
El 1994 submarinistes esportius trobaren, davant de les costes de Mataró, les restes d’un avió de la Segona Guerra Mundial iniciant així el descobriment d’una història d’espionatge oculta durant cinquanta anys sobre la ruta marítima d’un carregament de wolframi, mineral molt valuós pels nazis des del port de Barcelona l’any 1944 i els intents aliats per impedir-ho mitjançant avions i submarins. Coneixerem els secrets enterrats al fons del mar des de fa vuitanta anys, el rerefons de tot plegat i el cost en vides humanes que varen comportar aquelles accions de guerra que varen tenir com escenari la costa catalana.
El passat sota les aigües: arqueologia submarina
Dilluns 10 juny, a les 18.30 h, a la Biblioteca Camp de l'Arpa - Caterina Albert. A càrrec de Carles Aguilar, arqueòleg subaquàtic.
Al llarg del temps, el mar ha estat l’escenari de batalles, contactes comercials i aventures. Alguns d’aquests esdeveniments han quedat atrapats a les profunditats en forma de restes arqueològiques durant segles, o fins i tot mil•lennis. Però avui, gràcies als avenços de la tècnica i la ciència arqueològica subaquàtica, podem apropar-nos i estudiar aquests testimonis del nostre passat. Explicarem l’evolució de les tècniques de l’arqueologia sota les aigües i veurem alguns dels més emblemàtics naufragis i ciutats submergides de l’antiguitat.
Desmitificant el mar Carib
Dimarts 11 juny, a les 18.30 h, a la Biblioteca Vilapicina i la Torre Llobeta - Carmen Laforet. A càrrec d’Agustí Chaler, viatger i arquitecte especialitzat en patrimoni.
El Carib abasta 700 illes que conformen 26 països i territoris, totes elles illes tropicals amb fronteres líquides. El viatger Agustí Chaler n’ha conegut una bona part i n’ha tornat per a desmitificar el Carib. Parlarà del color turquesa de les seves aigües, les sorres blanques sense horitzó, els milers de palmeres altíssimes que onegen al vent, però també dels misteris que amaguen els esculls de corall, les inacabables hores de navegació, la seva gent amb mirada profunda, una cuina única que fon l’essència de les espècies orientals o la música reggae i calipso (que són tot un concepte de vida).
Entre la terra i el mar: el Delta de l'Ebre
Dijous 13 juny, a les 18.30 h, a la Biblioteca Jaume Fuster. A càrrec de Gabi Martínez, escriptor.
Moltes notícies es difonen sobre el delta de l’Ebre però, què sabem de la gent que hi viu? I de les tensions i aliances determinades per l’arròs, els crancs, els flamencs o els qui ballen jotes o sardanes a les acaballes d’un dels rius més intervinguts del món? Com afecta a l’entorn la manca de sediments que està afavorint que el mar s’empassi la costa a un ritme de deu metres per any? L’escriptor Gabi Martínez va passar un any a la darrera casa de l’illa de Buda, la primera del delta que s’inundarà amb les pròximes tempestes, i ens parlarà sobre la vida en aquell límit.
Descens a la Fossa de les Marianes
Dilluns 17 juny, a les 18.30 h, a la Biblioteca Sagrada Família - Josep M. Ainaud de Lasarte. A càrrec d’Héctor Salvador, enginyer aeronàutic i explorador.
El fons dels oceans ha romàs inexplorat durant la major part de la història de la humanitat a causa del gran repte que suposava accedir a un entorn tan difícil. En aquesta conferència, l’enginyer Héctor Salvador, que acumula més de 1.800 immersions en 20 submergibles diferents, i que el 2021 es va convertir en el primer espanyol a descendir a la Fossa de les Marianes (10.706 m de profunditat) pilotant un vehicle construït amb una important participació de la indústria catalana, repassarà la història de l’exploració tripulada del fons del mar i l’aventura que va suposar el disseny, construcció i operació del primer submergible certificat per a accedir a qualsevol punt de qualsevol oceà.
Darwin i l’expedició del Beagle, la volta al món de l’evolució
Dimecres 19 juny, a les 18.30 h, a la Biblioteca Fort Pienc - Ana María Moix. A càrrec de Jordi Serrallonga, arqueòleg, naturalista i explorador.
És força conegut el viatge de Charles R. Darwin a bord de l’HMS Beagle, l’homèric periple que canvià la comprensió de la vida. Ara bé, què en sabem del capità de la nau, Robert Fitzroy? Com fou la relació entre els dos? Va tenir un paper clau en les idees darwinistes sobre l’evolució? Amb el rerefons de la pel•lícula Master and Commander reconstruirem l’abans, durant i després de la travessa. I és que el naturalista Stephen Maturin i el capità Jack Aubrey —sorgits de la ploma de Patrick O’Brien— són bons homònims imaginaris del Darwin i el Fitzroy reals.
Els antics egipcis i el mar
Dimecres 26 juny, a les 18.30 hores, a la Biblioteca Gòtic – Andreu Nin. A càrrec d’Irene Cordón i Solà-Sagalés, Doctora en Història Antiga.
Al Temple d’Hatxepsut de Deir el-Bahari hi ha relleus que il·lustren un dels primers viatges documentats de la humanitat: l’expedició egípcia al país de Punt que va dirigir la mateixa reina Hatxepsut al segle XV a. de C. En aquesta xerrada, examinarem la relació dels antics egipcis amb el mar, incloent-hi no només l'exploració naval i el comerç amb el país de Punt, sinó també especialment el viatge literari d'Unamon de Tebes a l’illa de Xipre que ofereix una visió fascinant de les relacions dels egipcis amb altres regions marítimes.
Els àrabs i el mar, rere la llegenda de Sindbad
Dilluns 1 de juliol, a les 18.30 h, a la Biblioteca Ignasi Iglésias - Can Fabra. A càrrec de Jordi Esteva, escriptor, fotògraf i cineasta.
Durant segles, els àrabs van navegar per l’oceà Índic amb grans velers mercants empesos pels vents monsònics. D’Aràbia s’enduien salaons de peix, cuir, llanes, catifes, llima seca, dàtils i un cop a les costes de la Xina i Índia ho intercanviaven per porcellanes, sedes i espècies. Quan canviava la direcció dels vents, mesos més tard, arribaven a l'Àfrica Oriental, des de la Banya d'Àfrica fins a l'actual Moçambic d’on s’enduien pells d'animals salvatges, fustes precioses, or i esclaus. L’escriptor i fotògraf Jordi Esteva ha viatjat diverses vegades al Golf Pèrsic, el mar Roig i l'oceà Índic buscant la memòria d’aquests navegants àrabs tot seguint la llegenda de Sindbad.
La UNESCO i el patrimoni marítim: la mar de tradicions i creences
Dimarts 2 de juliol, a les 18.30 h, a la Biblioteca Nou Barris - Aurora Díaz Plaja. A càrrec de Victòria Medina, arqueòloga i divulgadora científica i cultural.
Al llarg de la història, el mar ha tingut un paper significatiu en la cultura i les tradicions de nombroses societats humanes. Des de l’art de la navegació i les construccions navals, fins als cants polifònics, les llegendes marítimes o les pràctiques religioses i cerimonials, són moltes les tradicions i creences que encara avui dia mostren una profunda connexió dels pobles costaners amb la mar. En aquesta xerrada resseguirem una àmplia gamma de cultura marítima reconeguda per la UNESCO com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat: cadascuna d’aquestes expressions culturals reflecteixen la importància del mar com a font de vida, suport, inspiració i espiritualitat.
Viatges pel món en caiac
Dijous 4 de juliol, a les 18.30 h, a la Biblioteca Guinardó - Mercè Rodoreda. A càrrec de Rai Puig, conductor i guionista del programa de televisió Gent de Mar.
L’aventurer Rai Puig ha realitzat diverses expedicions en caiac de mar per quasi tots els oceans del nostre planeta. Des de Baixa Califòrnia al País de Gal•les, passant per Nova Zelanda, Patagònia, Canadà, Alaska, Groenlàndia, Papua o les més properes Menorca i Costa Brava, els seus viatges en caiac li han permès viure experiències extremes a la naturalesa més salvatge. En aquesta xerrada seguirem el rastre del caiac d’en Rai per a endinsar-nos en una manera diferent de viatjar, sempre arran de l’aigua i amb el mar com a teló de fons.
Segueix i comenta aquest cicle amb #RegataCulturalBCN
Accés lliure fins a exhaurir places (cabuda limitada).