Viatges amb història
Del 2 de juny al 8 de juliol de 2025
Sigui recorrent unes ruïnes, sigui visitant un lloc de culte, tastant algun plat típic, trepitjant un antic camp de batalla o intentant entendre la cultura d’un país, la història és imprescindible i molt sovint el nexe en comú de molts aspectes del viatge. En aquest cicle de conferències de viatge visitarem destins diferents del món per entendre com els fets històrics són determinants per conèixer a fons una destinació.
Cicle coordinat per Jordi Canal-Soler amb la Societat Nova Geogràfica
Mongòlia, el país de l’etern cel blau
Dilluns, 2 de juny, a les 18.30 h, a la Biblioteca La Sagrera - Marina Clotet. A càrrec de Francesc Bailón, antropòleg i viatger polar.
Mongòlia és una regió remota de grans extensions, estepes interminables i cels infinits, bressol de pobles nòmades i de multitud de grups ètnics. Terra d’encreuament de cultures i religions, posseeix una gran varietat d’ecosistemes. Envoltada de llegendes, Mongòlia és una terra mítica i llegendària des dels temps del famós Genguis Kan i encara preserva arrelades tradicions budistes tibetanes, xamanisme, animisme i alguns pobles nòmades.
El llarg camí de l’evolució humana: un viatge prehistòric des d’Àfrica a Euràsia
Dimecres, 4 de juny, a les 18.30 h, a la Biblioteca Ignasi Iglésias - Can Fabra. A càrrec de Jordi Serrallonga, arqueòleg, naturalista i explorador.
El bressol de la humanitat va ser a l’Àfrica. Allà, fa uns set milions d’anys, hi van aparèixer els primers primats bípedes en ambients forestals. Des d’aleshores van començar a caminar un llarg camí que els conduí cap a Euràsia. Aquest viatge, sense retorn, va anar acompanyat d’una altra gènesi africana, la de l’Homo sapiens: l’Eva africana. Seguirem les seves petjades des de l’Àfrica per conèixer l’evolució de l’ésser humà.
Colòmbia, contrast de colors
Dijous, 5 de juny, a les 18.30 h, a la Biblioteca Gabriel García Márquez. A càrrec de Jordi Llorens, fotògraf i reporter de viatges.
Colòmbia és el quart país més gran de l’Amèrica del Sud i té una gran diversitat que el fa diferent, amb selves, platges, paisatges d’altura, ciutats colonials, restes arqueològiques i molt més. Això confirma que, darrere de les cròniques negres colombianes que estem acostumats a llegir als diaris, també hi ha un país que és capaç de conviure cada dia amb allò bonic i allò meravellós.
Polònia: joia de l’Europa central
Dimarts, 10 de juny, a les 18.30 h, a la Biblioteca Vilapicina i la Torre Llobeta - Carmen Laforet. A càrrec de Jordi Canal-Soler, escriptor i fotògraf de viatges i president de la Societat Nova Geogràfica.
Tot Europa és plena d’història, però potser enlloc no és tan viva com a Polònia, on podem trobar grans edificis medievals (com el castell de Malbork, el més gran del món construït amb maons), mostres de la barbàrie més absoluta (com el camp de concentració d’Auschwitz), centres històrics medievals de ciutats com Cracòvia o Gdansk, residències vinculades a científics de la talla de Copèrnic o Marie Curie, o bé l’extens bosc primari de Białowieża, on podem passejar observant els últims bisons europeus.
Documentant la medicina tradicional pel món
Dijous, 12 de juny, a les 18.30 h, a la Biblioteca Jaume Fuster. A càrrec de Tino Soriano, fotògraf de National Geographic.
La medicina existeix des de fa milers d’anys. Durant la major part d’aquest temps tenia connexions amb les creences religioses i filosòfiques de la cultura local. Algunes formes precientífiques d’aquests coneixements es denominen ara medicina tradicional o medicina popular, i en aquesta xerrada recorrerem el món a través de la fotografia per conèixer com encara es mantenen vives i en plena forma com a medicina alternativa.
Tailàndia ignota i tradicional
Dilluns, 16 de juny, a les 18.30 h, a la Biblioteca Sagrada Família - Josep M. Ainaud de Lasarte. A càrrec de Jaume Mestres, viatger, escriptor i fotògraf.
Molta gent veu una sola cara de Tailàndia, la turística. Però Tailàndia té indrets on el turisme hi és del tot absent, amb paratges ignots on la història s’ha mantingut. Jaume Mestres els recorre a cavall d’una moto fent milers de quilòmetres per terres verges, remotes i allunyades dels circuits massificats buscant la genuïnitat, la tradició, la cultura i la història.
El misteri del Nil
Dimecres, 18 de juny, a les 18.30 h, a la Biblioteca Fort Pienc - Ana María Moix. A càrrec de Jordi Llompart, periodista i cineasta.
Fa vint anys Jordi Llompart va dirigir El misteri del Nil, el primer llargmetratge espanyol pensat per ser distribuït en sales IMAX i un dels documentals amb més espectadors de la història del nostre cinema. Llompart ens explicarà la història de la primera expedició que va navegar sencer el Nil Blau. Des de la seva font al cor de l’Àfrica fins a la costa egípcia de la mar Mediterrània, explora els lligams culturals entre les civilitzacions etíop, sudanesa i egípcia.
Etiòpia, viatge per la seva història i el seu patrimoni cultural
Dijous, 19 de juny, a les 18.30 h, a la Biblioteca Nou Barris - Aurora Díaz Plaja. A càrrec de Victòria Medina Fernando, arqueòloga i divulgadora científica i cultural.
De bressol de la humanitat i camins ancestrals, a llar espiritual del cristianisme etíop, l’antiga Abissínia ens sorprèn per la seva mil•lenària història i bellesa natural. Ens endinsarem per les terres altes del nord del país i recorrerem el territori fins al sud per explicar el seu ric patrimoni natural i cultural. Desenes de llocs monumentals, art rupestre, jaciments arqueològics, castells, temples, pintures murals i, fins i tot, esglésies excavades en la roca repartides per tot el país, fan d’Etiòpia una terra excepcional.
Laos, el país amagat al cor d’Àsia
Dijous, 26 de juny, a les 18.30 h, a la Biblioteca Les Corts - Miquel Llongueras. A càrrec de Quim Dasquens, fotògraf i guia de viatges.
Sovint eclipsat pels seus veïns més coneguts, Laos conté paisatges muntanyosos impressionants, rius serpentejants i temples històrics. La seva cultura vibrant i la seva gent amable fan que aquest destí sigui un lloc únic per explorar la tranquil•litat i la tradició ancestral. Una de les celebracions més importants és el Bun Òk Phansa, que marca la fi de les pluges i de la retirada dels monjos. És una ocasió especial per gaudir de la cultura i les tradicions locals en un ambient ple d’alegria i espiritualitat.
Pompeia, Herculà i els Campi Flegrei: viatge arqueològic sota les aigües
Dilluns, 30 de juny, a les 18.30 h, a la Biblioteca Camp de l’Arpa - Caterina Albert. A càrrec de Carles Aguilar, arqueòleg subaquàtic.
Les antigues civilitzacions eren molt conscients que la violència dels volcans és causa de destrucció i, alhora, una font de recursos naturals. Per això, en aquesta xerrada coneixerem com els ciutadans de Pompeia i Herculà van gaudir i patir la presència del famós Vesuvi. I també ens submergirem en l’aigua de la mar Tirrena per bussejar pels luxosos palaus i vil•les romanes enfonsats a conseqüència dels moviments de la immensa caldera volcànica dels Camps Flegreus, molt a prop de Nàpols.
Descobrint les Ardenes: bellesa natural i història de l’última gran batalla
Dimarts, 1 de juliol, a les 18.30 h, a la Biblioteca Poblenou - Manuel Arranz. A càrrec de Pere S. de Argila, historiador especialitzat en conflictes bèl•lics.
En aquesta conferència farem un petit recorregut per les Ardenes de Bèlgica, un lloc privilegiat per a tots els amants dels grans boscos per la seva bellesa extraordinària, però que també va ser l’escenari desafortunat de l’última gran batalla del bloc anglo-americà contra el nazisme en territori belga i en el qual encara podrem veure molts testimonis d’aquell episodi històric.
Perú, un tresor arqueològic
Dijous, 3 de juliol, a les 18.30 h a la Biblioteca Guinardó - Mercè Rodoreda. A càrrec de Núria Pujol, llicenciada en Arqueologia i guia oficial.
Farem un viatge pels antics camins del Tahuantinsuyo, des del nord al sud del país per descobrir els recintes de Chavín i Caral, els regnes Chimú i Motxe amb les seves tombes reials, com la del senyor de Sipan o el complex d’El Brujo. Coneixerem el llegat colonial de ciutats com Lima i Trujillo i acabarem al riu Urubamba per entrar a la vall Sagrada i pujar al majestuós Machu-Picchu, descobert el 1911 i el punt culminant del nostre viatge pel Perú més històric.
La memòria porpra del mar: viatge al cor del món fenici
Dimarts, 8 de juliol, a les 18.30 h, a la Biblioteca Sant Gervasi - Joan Maragall. A càrrec d’Irene Cordón i Solà-Sagalés, doctora en Història Antiga i màster en Egiptologia per la UAB.
Un viatge apassionant a través de la costa del Líban per descobrir Biblos, Sidó i Tir: tres ciutats llegendàries que van marcar el rumb del Mediterrani. Parlarem dels fenicis, mestres de la navegació i del comerç, inventors d’un alfabet que encara respira en les nostres lletres. Descobrirem mites, intercanvis culturals i el misteriós color porpra que va vestir reis i sacerdots. Una història vibrant que uneix l’antiguitat amb el món actual.
Segueix i comenta aquest cicle amb #ViatgesAmbHistòria
Accés lliure fins a exhaurir places (cabuda limitada).