Biblioteca Fort Pienc – Ana María Moix
Biblioteca Fort Pienc – Ana María Moix
En xinès
Al 2008, Any Europeu del Diàleg Intercultural, la Biblioteca Fort Pienc va crear el fons especial en xinès, amb el qual pretén atreure la població xinesa del barri i altres persones interessades en la cultura i la llengua xinesa.
Actualment aquest fons està format per uns sis-cents llibres en xinès, tant per a infants com per a adults, i comprèn llibres de ficció, com les novel·les [Sorgo roig] de Mo Yan o [La Mentida] de Zhang Ai Ling, i de no ficció, com ara [Història de la poesia i la pintura] de Tian Fengqing o [Art popular xinès : paper retallat] de Xu Zhi.
El fons infantil en xinès està dividit en quatre seccions:
- Llibres d’imaginació i coneixements de 0 a 10 anys, identificats amb un gomet vermell.
- Llibres d’imaginació i coneixements de 10 a 14 anys, identificats amb un gomet verd.
- Llibres en xinès tradicional.
- Llibres per aprendre xinès.
També tenim uns dos-cents llibres en català i castellà sobre la Xina al voltant de la seva llengua, història, geografia i art. Els llibre de literatura ambientats a la Xina, però escrits en català o castellà, i els d’autors xinesos traduïts a aquests idiomes es troben a la secció de novel·la general identificats amb un pictograma.
Pel que fa als audiovisuals, disposem d’una secció de cinema xinès amb unes seixanta-cinc pel·lícules, entre les quals es poden trobar títols com ara La Linterna roja de Zhang Yimou o Deseando amar de Wong Kar-Wai, i una petita mostra de música xinesa popular i tradicional.
La Biblioteca, a més, ofereix un servei gratuït d’intercanvi de xinès / català o castellà segons demanda. Aquest servei d’intercanvi lingüístic va ser reconegut l’any 2020, per l’American Library Association (ALA), entre els serveis i projectes que diferents biblioteques d’arreu del món duen a terme, i que demostren el valor de les biblioteques com a equipaments que promouen la justícia social i la inclusió.
Per últim, programem activitats de difusió de la cultura xinesa, i cada any participem en la celebració de l’Any Nou Xinès. Igualment, mantenim contacte amb el projecte XEIX, l’Escola Xinesa de Barcelona, l’Instituto de Cultura China de Barcelona i la Casa Àsia, per dur a terme iniciatives i projectes diversos.