Servei de documentació de literatura infantil i juvenil
Servei de documentació de literatura infantil i juvenil
Els àlbums audaços
Jornada coorganitzada conjuntament amb l’associació ¡Âlbum!, en el marc de la Setmana de l’Àlbum 2023.
Nat Cardozo, Marianne Dubuc, Pere Ginard i Alex Nogués són els quatre autors que ens mostraran el procés creatiu dels àlbums audaços en la seva obra.
La paraula “audàcia” ve del llatí audàcia i significa “gosadia, atreviment”. Els components lèxics són: audare (atrevir-se a, intentar alguna cosa amb avidesa) més el sufix –ia (qualitat).
L’audàcia és una qualitat de l’àlbum il·lustrat. La cerca de nous camins expressius, els seus atreviments formals i temàtics li atorguen aquesta categoria lligada a l’obertura i experimentació. I aquesta qualitat és la que, de vegades, l’ha col·locat sota la mirada de la censura perquè considera que l’àlbum ha anat “massa lluny” en l’abordatge dels temes, formats i propostes literàries.
A càrrec de: Nat Cardozo, Marianne Dubuc, Pere Ginard i Alex Nogués.
Dia: divendres, 17 de novembre de 2023
Hora: de 10:00 a 13:30 h.
Lloc: Biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra
Organitzen: Servei de Documentació de Literatura Infantil i Juvenil i Associació ¡Àlbum!
Llibreria convidada: Llibreria Sendak
Amb el suport de: Bureau du Québec
Aforament limitat. Cal inscripció prèvia
En aquesta edició ens fixarem en els àlbums que formen part dels nostres catàlegs i que han resultat audaços tant a la seva edició com a la recepció.
Temes que semblaven llunyans a l’òrbita infantil, temes considerats “difícils” per a les nenes i nens, formats complicats en la seva fabricació, enfocaments literaris fora de la tradició de
la narració per a la infància… i també la revisió de la tradició des de noves òptiques.
L’audàcia té el límit a la censura: hi ha temes que no són per a la infància, hi ha llibres que no són políticament correctes, hi ha propostes estètiques que els petits no entenen, hi ha finals que no consolen…
La proposta sobre l’audàcia és també una reflexió sobre els límits de la llibertat quan es tracta de literatura infantil.
Nat Cardozo
Nat Cardozo (Natalia Cardozo) va néixer a París el 1982. Il·lustradora i tallerista, especialitzada en il·lustració editorial. Viu a Uruguai i treballa de manera independent. Es va titular com a Tècnica Superior en Arts Plàstiques i Disseny en Il·lustració en l’Escola de Disseny i Il·lustració J. Serra i Abella de Barcelona. Ha viscut a Espanya, França i Austràlia. Entre 2015 i 2017 va dirigir un espai d’art a Maldonado, on impartia tallers per a adults i nens. Ha participat en diverses mostres i exposicions a Uruguai, Mèxic, Espanya i Argentina, entre d’altres països.
Marianne Dubuc
Marianne Dubuc va començar la seva carrera en el món de la literatura infantil l’any 2006, després d’haver estudiat Disseny Gràfic. Autora i il·lustradora al mateix temps, el seu segon llibre Davant de casa meva (Joventut), 2010) va ser un gran èxit tant al Canadà, com a nivell internacional i va llançar la seva carrera a Europa. Traduïda a més de 30 idiomes, ha rebut dues vegades el Prix littéraire du Gouverneur Général (l’última, el 2018 pel llibre El camí de la muntanya), entre altres prestigiosos premis com el TD de Literatura Infantil. Marianne ara publica llibres sota el seu propi segell, ALBUM Publishing, fundat juntament amb el seu company Mathieu Lavoie, també autor i il·lustrador.
Pere Ginard
Pere Ginard va néixer a Mallorca l’any 1974. Il·lustrador, cineasta i cofundador de l’estudi multidisciplinari Laboratorium. Va estudiar Belles Arts a la Universitat de Barcelona i Il·lustració a l’Escola Massana. Com a il·lustrador ha obtingut diversos premis, com l’Injuve 2000, el d’Àlbum il·lustrat Ciutat d’Alacant i el Junceda d’Il·lustració infantil-juvenil. Els seus treballs s’han exposat a la Fira del Llibre Infantil de Bolonya, l’Itabashi Art Museum i el Nami Concours de Corea.
Alex Nogués
Alex Nogués és escriptor i geòleg especialitzat en aigües subterrànies i paleontologia. Es considera a si mateix un voraç aprenent, un observador. Actualment viu amb la família en l’amable paradís de l’Empordanet. Al pati posterior de casa seva ha fet créixer una petita selva on intenta descobrir els meravellosos detalls de l’espectacle de la vida. Entre refilets i borratges escriu llibres. Explicar contes als fills és una de les seves grans aficions, per això escriu molt atent al diàleg existent entre paraules i imatges. Com qualsevol altre nen somia coses impossibles, fins que no es demostri el contrari. Alguns dels seus llibres són: A veces el bosque, Una masía, Parco i La playa de los inútiles, editats per Akiara Books; Mil tomates y una rana. Historia de un huerto mínimo i Flis, flas, editats per A Buen Paso i Una morsa en mi jardín per Ekaré.