Science-fiction

La biblioteca Montserrat Abelló està especialitzada en el gènere de la ciència-ficció degut un creixement progressiu del seu fons gràcies, en la seva gran part, a la donació de la Fundación Asimov, fins ara incloïa obres en format llibre i aquest any s' incorporarà el format cinematogràfic.

La col·lecció de ciència-ficció, que té el propòsit de ser representativa de la història i de les nombroses vessants del gènere, es va inaugurar el 31 de gener de 2020, coincidint amb l’Any Asimov, es va crear fruït de la col·laboració entre Biblioteques de Barcelona i la Fundació Asimov.

Des de llavors, la col·lecció ha esdevingut la més nombrosa  en una biblioteca pública, no només de tot l’estat espanyol, sinó que la biblioteca s’ha convertit en el primer centre públic especialitzat en el gènere de la ciència-ficció de tota Europa amb més nombre de documents, facilitant l’accés dels ciutadans de forma lliure i democràtica. El Fons Fundació Asimov, que és el nom que porta el nostre projecte, vol servir de model i referent per a totes les biblioteques públiques de la ciutat i apropar els usuaris a aquest gènere literari que ja forma part de la història del pensament humà i que es constitueix com a eix de la cultura popular del nostre temps.

A través de grans i petites editorials, particulars, aficionats al gènere, llibreries especialitzades i autors/es, aquest fons pretén ser representatiu, de manera que el lector pugui trobar des dels clàssics del gènere fins a les tendències actuals. Vol mostrar el recorregut de la ciència-ficció, des dels seus antecedents fins a les noves creacions i inclou obres d’assaig, de consulta o enciclopèdies del gènere, així com una antologia de relats de ciència-ficció que es va editar als anys seixanta i que ara està descatalogada. Una col·lecció que ara per ara compta amb 2.287 documents.

A tot aquest fons li seguiran acompanyant el reguitzell d’activitats regulars destinades a tot tipus de públics ja iniciades des del 2020 i que han anat incrementant-se degut a la demanda i a la fidelització i coneixement per part del públic, com és ara: el club de lectura especialitzat, les sessions de jocs de taula, els jocs de rol, els actes inaugurals i celebracions diverses, les participacions en festivals de ciutat o les sessions formatives d’estudi del gènere.

Dins la col·lecció, els títols s’agrupen en una classificació bàsica, que serà la següent:

  1. Des de Frankenstein a Astounding Stories: de 1818 a 1937
  2. Edat d’Or: de 1938 a 1950
  3. Edat de Plata: de 1951 a 1962
  4. La “New Wave”: de 1963 a 1979
  5. L’era del “Cyberpunk”: de 1980 a 1990
  6. Finals del segle XX: de 1991 a 2000
  7. Segle XXI: de 2001 fins als nostres dies
  8. Antologies i recopilacions
  9. Antecedents/Assaig

L’última incorporació és la Col·lecció Miguel Giral Sanz amb 1.183 títols.