L’exposició rememora el mític Circuit de Montjuïc, escenari d’alguns dels certàmens de l’automobilisme i el motociclisme més importants a nivell nacional i internacional.
El traçat, de prop de quatre quilòmetres, combinava dos trams, un de lent i de descens tècnic, i un de ràpid, i exigia molt als corredors alhora que convertia l’esdeveniment esportiu en un gran espectacle natural. La seva proximitat al centre de la ciutat va facilitar l’èxit de públic.
La mostra presenta un recorregut per la història del Circuit a través de les curses més emblemàtiques: Gran premi Internacional de Barcelona (anomenat més tard Gran Premi d’Espanya), Les 24 Hores de Montjuïc, les Fórmules 3, 2 i 1, curses que van ser organitzades per entitats com Moto Club de Barcelona, la Penya Rhin, El Reial Club de l’Automòbil de Catalunya i la Penya Motorista de Barcelona.
Les seves curses èpiques van convertir el Circuit de Montjuïc en un mite històric. Les curses eren de velocitat i resistència, però també hi hagué curses de caire solidari, curses amb una gran dosi d’espectacle i desfilades d’automòbils clàssics. El Circuit va estar actiu des de l’any 1932 fins al 1986, però va ser als anys seixanta quan realment va esdevenir important per a la història de la competició automobilística.
Amb l’evolució de la tecnologia, les velocitats que s’aconseguien -sobretot en els cotxes- comprometien seriosament la seguretat dels participants i el públic. Això va fer que cada vegada es duguessin a terme menys curses al circuit, i que finalment, a mitjans dels anys 80 del segle passat, desaparegués qualsevol mena d’activitat automobilística a Montjuïc.
L’esperit del Circuit, però, és ben viu: sota el mateix nom s’organitza cada any a Montmeló un esdeveniment a l’entorn de l’automobilisme i el motociclisme que vol rememorar les emocions viscudes pels pilots, els organitzadors i el públic que gaudia de l’espectacularitat de les curses i el soroll dels motors.
Els veïns del peu de muntanya encara recorden com el soroll dels motors feia retronar casa seva. Són molts els que es desplaçaven a la muntanya per colar-se per una de les corbes del circuit i sentir de ben a prop l’emoció de les curses.
Organització
Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona
Conceptualització, disseny, producció i muntatge
MagmaCultura
Assessorament científic
Javier Gil i Manel Maestro; Penya Motorista de Barcelona
Correcció i traduccions
Incyta Multilanguage
Amb la col·laboració
Penya Motorista de Barcelona
Peces cedides
Col·lecció d’Automòbils Salvador Claret i Pere Tarragó
Arxius
Biblioteca de l'Esport de la Generalitat de Catalunya, Arxiu Fotogràfic de Barcelona, Penya Motorista de Barcelona i Hemeroteca de la Vanguardia
© de les imatges
Josep Aragall, Família Javier del Arco, Família Babler, Martí Bas Blasi , Puig Farran Manuel Garriga, Antonio Palacín, Jordi Plana, Jaume Poch, Pérez de Rozas, Josep Maria Sagarra, Pau Lluís Torrents i José Ma Gil-Vernet
Assegurança
Hiscox Europe
Agraïments
Josep Aragall , Família Babler, Josefina Cristiá, Javier Gil, Manel Maestro, Antonio Palacín, F. X. Permanyer, Jordi Plana, Jaume Poch, Pere Tarragó i Josep Ma Gil-Vernet